Сирна, полегшена та для новачків: рецепти здорових пасок

Нескладні та недорогі варіанти великодньої випічки - у порадах від професійного кондитера

Сирна, полегшена та для новачків: рецепти здорових пасок

Судячи з пожвавлення у відділах великодньої атрибутики супермаркетів, підготовка до одного з головних свят у році йде на повний хід. В умовах війни і зростаючих цін ми готові економити на будь-якій складовій пасхальної корзини, але тільки не на продуктах для випічки домашніх пасок. І тому, що печуться вони раз на рік, і тому що це не просто символ свята, а традиція, що передається з покоління в покоління. І тому, що спеченими вдома пасками ми пригощаємо друзів і знайомих, передаємо на фронт для наших військових, ділимося з тими, у кого тепер немає можливості пекти у своїй духовці та на своїй кухні.

До того ж, з пасками, як і з борщем - немає межі досконалості, немає двох абсолютно однакових рецептів, і завжди є можливість спробувати щось нове. А, може, і дебютувати, наважившись нарешті спекти свою власну, ні на що не схожу паску.

Нескладними, але популярними рецептами, які незмінно мають успіх у покупців, з Інформатором поділилася кондитер Галина Попік.

Яким бі не був рецепт, святковий настрій великодня випічка гаарантує.
Яким бі не був рецепт, святковий настрій великодня випічка гаарантує.

Ми зупинилися на трьох форматах паски - сирної, легкої та простої. Сирну вибрали за корисність - велику кількість білка, кальцію, калію, вітаміну D, при цьому низький вміст вуглеводів. Така паска підійде тим, хто стежить за вагою, діабетикам – у разі використання цукрозамінників, дітям, які люблять сир.

"Легка" паска відмінно перетравлюється, що важливо для тих, хто не їсть солодкої випічки через шлункові проблеми. У ній немає ні вершкового масла, ні сметани, мало дріжджів та цукру. При цьому тісто виходить повітряним та невагомим.

Проста або класична паска - база для новачків. З цим рецептом можна не боятися "не того" результату, а призвичаївшись до нього, легко вдосконалюватись. І, незважаючи на простоту, паски виходять дуже смачними.

Сирна паска

Популярна не тільки через відсутність борошна, але й через легкість у приготуванні. Від жирності сиру залежатиме жирність паски, кондитер рекомендує класти 50 на 50 жирного та нежирного.

Є максимально простий варіант, коли сир просто змішується з цукром, ягодами, цукатами та горіхами та “утрамбовується” у форму. Нічого не потрібно пекти і дуже швидко можна їсти. А є варіант складніший, але й тут просто потрібно стежити за процесом у духовці, хоч і впродовж п'яти годин.

Інгредієнти для великої порції:

  • олія вершкова - 300 гр
  • цукор – 400 гр
  • сметана жирністю 15-20% - 400 гр 
  • жовтки – 6 штук
  • сир - 1,5 кг.
У сирної паски повинен бути золотистий колір.
У сирної паски має бути золотистий колір.

Сир добре віджимається і протирається через сито, додається ваніль, родзинки, ягоди, горіхи. Перемішується і відправляється в розігріту духовку за температури 160-170 градусів на водяну баню, тобто під формою з тістом має бути ємність із водою. Протягом п'яти годин потрібно стежити, щоб не випарувалася вода. Готова паска має бути золотисто-коричневою, рідину, що виділилася з неї, після охолодження потрібно злити.

"Полегшена" паска на кефірі

Для тих, хто погано перетравлює жирне тісто або рахує калорії - простий та майже дієтичний варіант.

Інгредієнти: 

  • борошно - 500 гр 
  • кефір 1% жирності – 200 гр
  • цукор – 110 гр
  • олія - ​​90 гр
  • яйця – 2 штуки
  • дріжджі – 30 гр.
Пшеничне борошно можна замінити на цільнозернове або гречане - буде ще корисніше.
Пшеничне борошно можна замінити на цільнозернове або гречане - буде ще корисніше.

У теплому кефірі розвести дріжджі, додати всі продукти, поставити тісто підходити. Коли підійшло, обім'яти, викласти у форми та залишити для вистоювання. Щойно знову підвелося, поставити у духовку.

Класична паска, яка виходить у всіх

Тільки попереджаємо: пропорції розраховані на більшу порцію, на виході виходить близько 25 штук. Вимірювати продукти зручно банкою 0,5 літра.

Інгредієнти:

  • сметана 15-20% жирності - 1 пів літрова банка
  • цукор - 1,5 банки
  • кефір 1% або сироватка – 1 склянка
  • дріжджі - 100 гр |
  • олія вершкове - 300 гр
  • яйця – 10 штук
  • родзинки, ваніль, цукати
  • борошно - додається до тих пір, поки тісто стане як густа сметана.

Спершу збиваються яйця з цукром, потім додаються інші продукти, останнє – борошно. Тісто не потрібно, та й не вийде, вимішувати, просто перемішали – залишили підходити. Піднялося – обім'яли, почекали, коли знову підніметься, та перекладайте у форми.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Informator.ua Україна на часі Youtube