Крашанки - один з головних атрибутів Великодня.
Великдень - головне християнське свято, яке українці неодмінно відзначають. Цого року його святкуватимуть 5 травня, тобто майже за тиждень. Зрозуміло, що приготування вже почалися. Впродовж останніх тижнів супермаркети реалізують різноманітні великодні прикраси, інгредієнти та форми для пасочок, барвники та всілякі прикраси для яєць.
Цими вихідними господарки вирушать на ринок, аби закупити продукти для випікання головного атрибуту свята, а також - крашанок. Інформатор розповість, як вибрати якісні та свіжі яйця, як їх найкраще зберігати та очищувати перед тим, як фарбувати.
Сьогодні в Україні діє національний стандарт ДСТУ 5028:2008 "Яйця курячі харчові. Технічні умови". Згідно з цим нормативним документом, курячі яйця, що реалізуються на українському внутрішньому ринку, діляться на дієтичні – термін зберігання яких не перевищує сім діб, та столові – термін зберігання яких не перевищує 25 діб.
Зазвичай яйця зберігають при температурі від 0 до 20 С. Оптимальна температура для зберігання становить саме від 0 до 5 С. Тоді термін їх зберігання може бути продовжений до 33 днів. При вищій температурі яйця швидше псуватимуться. Яйця не люблять вологу. Якщо ви плануєте зберігати їх у холодильнику, найкраще покласти їх у контейнер із паперу чи пінопласту.
Добре промийте яйця з губкою перед варінням. При варінні додайте у воду багато солі - 1 столову ложку на 1 л води. Варити яйця треба 7-9-11 хвилин, в залежності від розміру.
На святковий стіл краще відібрати яйця, вік яких не менше 5 днів. Занадто свіжі яйця дуже погано чистяться. Щоб яйця не тріснули при варінні, дістаньте їх з холодильника заздалегідь і залиште при кімнатній температурі. Якщо варити холодні яйця - шкаралупа може тріснути через перепад температур.
Обираючи яйця, зверніть увагу на наступні ознаки:
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.