Як правильно обрати, зберігати та підготувати яйця до Великодня

Крашанки - один з головних атрибутів Великодня.

Стандарт, яйця, жовток, крашанки, ринок, продаж, супермаркет, Паска
Готуємось до свята: кулінарні поради господиням

Великдень - головне християнське свято, яке українці неодмінно відзначають. Цого року його святкуватимуть 5 травня, тобто майже за тиждень. Зрозуміло, що приготування вже почалися. Впродовж останніх тижнів супермаркети реалізують різноманітні великодні прикраси, інгредієнти та форми для пасочок, барвники та всілякі прикраси для яєць. 

Цими вихідними господарки вирушать на ринок, аби закупити продукти для випікання головного атрибуту свята, а також - крашанок. Інформатор розповість, як вибрати якісні та свіжі яйця, як їх найкраще зберігати та очищувати перед тим, як фарбувати.

Харчовий стандарт 

Сьогодні в Україні діє національний стандарт ДСТУ 5028:2008 "Яйця курячі харчові. Технічні умови". Згідно з цим нормативним документом, курячі яйця, що реалізуються на українському внутрішньому ринку, діляться на дієтичні – термін зберігання яких не перевищує сім діб, та столові – термін зберігання яких не перевищує 25 діб.

Яйця повинні мати природній запах вапна.
Яйця повинні мати природній запах вапна.

Зберігання яєць

Зазвичай яйця зберігають при температурі від 0 до 20 С. Оптимальна температура для зберігання становить саме від 0 до 5 С. Тоді термін їх зберігання може бути продовжений до 33 днів. При вищій температурі яйця швидше псуватимуться. Яйця не люблять вологу. Якщо ви плануєте зберігати їх у холодильнику, найкраще покласти їх у контейнер із паперу чи пінопласту.

Очищення перед вживанням

Добре промийте яйця з губкою перед варінням. При варінні додайте у воду багато солі - 1 столову ложку на 1 л води. Варити яйця треба 7-9-11 хвилин, в залежності від розміру.

Як зварити яйця, щоб вони не тріснули

На святковий стіл краще відібрати яйця, вік яких не менше 5 днів. Занадто свіжі яйця дуже погано чистяться. Щоб яйця не тріснули при варінні, дістаньте їх з холодильника заздалегідь і залиште при кімнатній температурі. Якщо варити холодні яйця - шкаралупа може тріснути через перепад температур.

Мийте яйця з губкою перед варінням.
Мийте яйця з губкою перед варінням.

Як правильно обирати яйця

Обираючи яйця, зверніть увагу на наступні ознаки:

  • шкарлупа яйця має бути чистою та цілою,
  • жовток має займати центральне положення,
  • вміст шкаралупи має бути малорухливим (оберніть яйце),
  • запах вмісту яйця має бути природним - свіжі яйця пахнуть вапном,
  • білок в яйці має бути прозорий і світлий, жовток - оранжевим або жовтим,
  • для крашанок найкраще підійдуть яйця середнього розміру (для наклейок) або крупні (якщо плануєте пофарбувати).

За яких умов не слід купувати яйця 

  • на яйцях є курячий послід чи інший бруд,
  • шкарлупа яйця пошкоджена або воно неправильної форми,
  • шкарлупа занадто гладка та блискуча або на ній є плями,
  • яйця мають неприємний запах,
  • маркування на яйцях нечітке,
  • дата пакування чи строк придатності затерті,
  • немає документів від виробника,
  • з обережністю ставтеся до купівлі яєць з незнайомих вам домогосподарств, тим більше, приватним чином, з рук, без документів (див. попередній пункт). 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Informator.ua Україна на часі Youtube