Тупіють після операцій: пацієнти самі винні в проблемах із головою - виправдання медиків

Читать на русском

Дослідники довели, що нездорова дієта, особливо якщо вона використовується так близько до операції, може мати згубні наслідки

Читать на русском
Їжа та операція
Вчені годували молодих, дорослих та літніх щурів дієтою з високим вмістом насичених жирів

Дослідники довели, що нездорова дієта, особливо якщо вона використовується так близько до операції, може мати згубні наслідки

Деякі люди після операції відчувають різке зниження функцій мозку, що може тривати від кількох тижнів до місяців. Це пов'язано з тим, що вживання жирної їжі за кілька днів до операції може викликати посилену запальну реакцію в мозку, яка на кілька тижнів порушує когнітивні функції, пов'язані з пам'яттю, літніх і навіть молодих людей. А це може призвести до підвищеного ризику розвитку деменції.

Попередні дослідження на людях показали, що жирна їжа сама по собі може прискорити зниження когнітивних функцій, яке зазвичай пов'язане зі старінням, викликаючи запалення, пише SciencAalert. Навіть випадкове вживання солодких або жирних ласощів може вплинути на роботу мозку, показують інші дослідження на тваринах.

У новому дослідженні групи дослідників з Університету штату Огайо у щурів, яких годували жирною їжею всього за три дні до операції, спостерігалися стійкі ознаки дефіциту пам'яті до двох тижнів. Це супроводжувалося нападом запалення у мозку, яке тривало три тижні. Команда простежила, що запалення мозку, що спричинило ці ефекти, пов'язане з білком, що активує імунну відповідь.

"Дієта з високим вмістом жирів сама по собі може трохи посилити запалення в мозку, але потім вам роблять операцію, яка робить те саме, і, якщо поєднати її за короткий проміжок часу, ви отримаєте синергетичну відповідь, яка може привести ситуацію до проблеми із довготривалою пам'яттю", - сказав поведінковий нейробіолог Рут Баррієнтос з Університету штату Огайо.

Щоб отримати ці результати, команда годувала молодих та старих щурів їжею з високим вмістом жирів або стандартною їжею протягом трьох днів перед процедурою, що нагадує діагностичну операцію на черевній порожнині. Контрольні групи були анестезовані, але не піддавалися хірургічному втручанню. Через два тижні всі тварини пройшли серію тестів на пам'ять. Така дієта негативно позначалися на певному типі пам'яті, пов'язаної зі страхом, у літніх щурів протягом двох тижнів - таке ж порушення спостерігалося у молодих щурів, які їли жирну їжу та зазнавали хірургічного втручання. 

Дослідники встановили, що ці ефекти не були пов'язані з анестезією, оскільки в інших тварин, яких годували жирною їжею, але уникали анестезії чи хірургічного втручання, спостерігалися аналогічні порушення пам'яті лише через нездорову їжу. Звісно, потрібні подальші дослідження, щоб з'ясувати, як довго зберігаються ці ефекти і як післяопераційні знеболювальні опіоїдні, такі як морфін, продовжують цей стан.

З іншого боку, дослідники виявили, що прийом добавки омега-3 жирних кислот DHA протягом місяця перед шкідливим харчуванням та хірургічною операцією запобігає наслідкам для пам'яті, пов'язані як з високожировою дієтою, так і з операцією у літніх та молодих дорослих щурів.

"DHA дійсно ефективно запобігла цим змінам", - каже Баррієнтос. "І це дивно - це дійсно припускає, що це може бути потенційним попереднім лікуванням, особливо якщо люди знають, що їх чекає операція, і їхня дієта нездорова".

Однак неясно, як результати цього дослідження на тваринах позначаться на людях, особливо на хірургічних пацієнтах з ожирінням, а не тільки на тих, хто іноді вживає нездорову їжу. Крім того, у дослідженні використовувалися лише щури-самці, тоді як інші дослідження показують, що чоловіки та жінки по-різному реагують на загальні анестетики, які використовуються у хірургії.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.