Давній спосіб переробки продуктів все-таки виграє у більш сучасного
Новомодне слово “суперфуд” стосовно ферментованої їжі вводить в оману, змушуючи вважати, що це якийсь новий спосіб обробки продуктів. Але ж це не так, оскільки ферментувати люди вміли задовго до того, як навчились консервувати та обробляти їжу, продовжуючи термін зберігання та додаючи смаку. І, здавалося б, яка різниця між звичаною квашеною капустою та маринованою корейською? Але вона є, і полягає не тілько в користі, а й у тривалості зберігання, повідомляє IFlScience.
Ферментованими називають продукти, які пройшли процес бродіння за допомогою корисних бактерій, дріжджів чи плісняви. Звання суперфуду вони отримали з ряду причин.
Приклади ферментованих товарів:
На відміну від ферментованих продуктів, для маринованих у якості консерванту використовується оцет. У процесі маринування можуть губитися поживні речовини, до того ж, вони мають менш тривалий термін зберігання, якщо, звичайно, не йдеться про мариновані огірки, закатані у банках. Але це таки вже консервування, а не маринування.
У процесі ж ферментації і без оцту утворюється кисле середовище, в якому патогенні мікроби та мікроорганізми, що здатні швидко зіпсувати продукт, просто не виживають. Тому термін зберігання квашеної капусти набагато довший, ніж у маринованої.
В цілому, на термін зберігання і маринованих, і ферментованих продуктів впливає їхній вид - овочі та фрукти зберігаються довше, ніж м'ясо та риба. А ще спосіб консервування: що більше солі, цукру чи оцту використовується, тим довше зберігатиметься. І, звичайно, умови зберігання: прохолодне, темне та сухе місце збільшує термін придатності.
Наприклад, мариновані овочі та гриби зберігаються від кількох тижнів до кількох місяців, а ферментовані - від кількох місяців до 1-2 років, як, наприклад, квашена капуста. Термін життя маринованого м'яса та риби теж від кількох днів до кількох тижнів. Але в'ялена ковбаса, що є ферментованим м'ясом, не псується від кількох місяців до кількох років.
На захист маринованих продуктів слід сказати, що на смак вони виходять більш яскравими і насиченими, ніж ферментовані, при цьому, текстура зазвичай залишається хрусткою. Але на цьому, мабуть, і закінчуються їхні переваги, тоді як ферментація підвищує поживну цінність продукту, сприяє травленню, зміцнює імунітет.
А вже пробіотики остаточно підтверджують перемогу ферментованих у битві з маринованими. Адже з появою оброблених продуктів та освоєнням консервації людство неабияк втратило колись великий запас корисних бактерій, які впливають не тільки на здоров'я кишківника. Пробіотики допомагають зміцнювати імунну систему, зменшують ризик застуд та інших інфекцій. Вони знімають симптоми алергії, зменшують запалення та підвищують рівень імуноглобуліну A, який бореться з алергенами.
Крім того, пробіотики знімають шкірні запалення, покращують бар'єрну функцію шкіри. І навіть можуть покращувати настрій та зменшувати симптоми депресії, оскільки впливають на вироблення нейромедіаторів - серотоніну та дофаміну. Тому додавання ферментованих продуктів у раціон - гарний і смачний спосіб покращити свої “показники”.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.