Який зв'язок між прищами на обличчі та молочними продуктами

Читать на русском

Чи може відмова від капучіно з пінкою або камамбера до вина позбавити висипів - відповідь дерматологів неоднозначна

Читать на русском
молоко шкіра прищі дівчина
Можливо, проблема в кількості, а не в якості молока.

Чи може відмова від капучіно з пінкою або камамбера до вина позбавити висипів - відповідь дерматологів неоднозначна

Маючи масу розбіжностей по різних пунктах, експерти зі здоров'я шкіри одностайні в одному - їжа відбивається на обличчі. І гарний дерматолог з легкістю "прочитає" особливості раціону пацієнта, просто глянувши на його шкіру. Але навколо молочних продуктів та їхнього відображенні на обличчі не вщухають суперечки: з одного боку, існує феномен “молочного обличчя”, з іншого, взаємозв'язок прищів та молочних продуктів не те що б доведено, і не можна звалювати провину за шкірні висипання тільки на сир та йогурти, повідомляє The New York Times.

Шкідливі корови дають молоко зі шкідливими гормонами

Молочне обличчя, яке має вигляд чорних кіл та мішків під очима, а також прищів у нижній частині обличчя, вважається результатом удару лактози по системі травлення. Деякі дерматологи вважають, що причиною цього можуть бути гормони у молоці, які призводять до надлишкового вироблення шкірного сала, що провокує запалення та прищі. Хоча поштовхом може бути і чутливість до молока - у такому разі прищі з'являються лише від молока, а сири чи йогурти не викликають запалень.

У будь-якому випадку, результати досліджень, що проводилися, поки що тільки суперечать одне одному. В одних прищі виникали у тих, хто пив знежирене молоко, в інших – тільки у тих, хто споживав цільне. Є версія, що має значення лише кількість молока, а чи не його тип і жирність. А є обмежені дослідження, що підтверджують, що сироватковий білок у молоці у деяких людей пов'язаний із появою прищів. Йогурт і сир наукові досліди поки що взагалі виправдали, не знайшовши доказів того, що вони забруднюють шкіру.

Причиною "молочного обличчя" можуть бути як гормони в молоці, так і чутливість до нього.
Причиною "молочного обличчя" можуть бути як гормони в молоці, так і чутливість до нього.

Може, річ у піці, а не в йогурті?

Натомість є докази того, що продукти з низьким глікемічним індексом добре борються з прищами, а з високим - навпаки, шкодять шкірі. Високий глікемічний індекс має їжа, в якій багато цукру та простих вуглеводів. Вона швидко перетравлюється в організмі та викликає різкий стрибок рівня глюкози в крові. Тому фастфуд, солодощі, випічка, піца, солодкі йогурти та десерти при регулярному споживанні змушують організм збільшити вироблення інсуліну, що призводить до багатьох проблем, серед яких шкірні запалення та прищі - не найстрашніше.

У молочних продуктів, за винятком солодких, низький глікемічний індекс, але надмірне споживання може призвести до тих же сумних результатів.

Смачні, але шкідливі прості вуглеводи точно не зроблять шкіру краще.
Смачні, але шкідливі прості вуглеводи не зроблять шкіру краще.

Усім, хто шукає причини виникнення прищів, експерти радять завести щоденник харчування та фіксувати всі реакції після різних продуктів. Спробувати відмовитися від “підозрілих” та поспостерігати, що з цього вийде. Звинувачуєте молочні продукти – відмовтеся спочатку від морозива, йогуртів з домішками, десертів та молочних коктейлів. Можливо, цього буде достатньо для здоров'я шкіри.

При цьому дерматологи попереджають: не чекайте результатів за тиждень, на пошуки відповідей може піти від 3 до 6 місяців.

А поки з'ясовуєте, які продукти і як діють на шкіру, не забувайте прості методи профілактики прищів: мийте обличчя двічі на день за допомогою м'яких очищувальних засобів, уникайте жорсткого чищення, дотиків до обличчя, використання пудри, тонуючих і маскуючих засобів, пийте багато води і не забувайте знімати макіяж перед сном.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна  тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.