Окрошку готують з різними заправками та різними видами м'яса
Рецепти окрошки - класичної та не дуже - сподобається усім прихильникам цієї суперпопулярної страви спекотного сезону. Готувати їх просто. А щоб сподобалось ще більше, Інформатор має для вас смачні поради.
Окрошку можна по праву вважати фольклорною кухнею, тому що готували її з того, що опинилося на кухні під рукою. Її назва походить від способу приготування: всі продукти подрібнюються або кришаться. Це холодний суп, який чудово вгамовує не тільки голод, але й спрагу.
Окрошка може бути пісна, рибна чи м'ясна. Вважається, що обов'язковими та незмінними інгредієнтами окрошки є курячі яйця, свіжі огірки, редиска та кріп. Всі інші додаються до смаку і такий рецепт вважається різновидом окрошки.
Дуже важливо правильно вибрати рідку основу, саме вона стає вирішальним інгредієнтом, який впливає на смак, аромат та консистенцію страви. Окрошку заливають навіть березовим соком, буряковим маринадом чи шампанським. Проте ми пропонуємо вам менш екзотичні варіанти, як от пиво, квас та, скажімо, айран.
Картоплю з яйцями - яйця можна варити окремо, це за бажанням - складіть в каструлю, залийте холодною водою та поставте на середній вогонь. Доведіть до кипіння, зменшіть вогонь та варіть 8-10 хвилин. Вийміть яйця, перекладіть в холодну воду, а картоплю продовжуйте варити до м'якості, ще 10 хвилин.
Поки варяться яйця та картопля, наріжте відварене м'ясо кубиками. Кріп та петрушку слід дрібно посікти, а огірки нарізати дрібними кубиками. Зелену цибулю також треба дрібно нарізати.
Нарізану зелену цибулю розітріть з невеликою кількістю солі, доки не з'явиться сік. Яйця почистіть та наріжте кубиками. Готову картоплю перекладіть в холодну воду на кілька хвилин, а потім дістаньте з води, почистіть і наріжте кубиками.
Усі нарізані інгредієнти, крім петрушки та кропу, з'єднайте у великій каструлі чи мисці. При бажанні можна додати в окрошку редис. Заправте сметаною та добре перемішайте.
Залийте ігредієнти сироваткою чи айраном. Додайте кріп, петрушку, цукор, гірчицю, посоліть та перемішати. Для любителів кисленького - додайте в окрошку півлимона, вичавивши в страву сік цитрусового. Подавайте зі скибочками лимона.
Порада від Інформатора: крім сироватки, можна використати для окрошки кисляк, несолодкий йогурт, розведений мінеральною водою чи кумис.
Зелень та овочі ретельно вимийте й просушіть. Картоплю в мундирі відваріть або запечіть в духовці, потім наріжте дрібним кубиком. Зелень нашаткуйте, посоліть і розімніть так, щоб вона пустила сік.
Наріжте відварене м'ясо курки, редиску та огірок. Яйця відваріть у круту, відокремте білок від жовтка. Жовток розімніть виделкою та додайте до зелені. Отриману суміш залийте хлібним квасом так, щоб суміш була повністю покрита на 1 см, додайте столову ложку хрону, чайну ложку гірчиці перемішайте і дайте настоятися протягом 5 хвилин.
Білки наріжте кубиком і додайте до нарізаних овочів. Суміш перемішайте, додайте сіль, перець. Обидві суміші перемішайте та відправте у холодильник на 1 годину.
Викладіть отриману суміш у тарілку для перших страв, залийте бажано холодним квасом. Консистенцію окрошки регулюємо на свій смак. При подачі окрошки можна додати столову ложку сметани.
Порада від Інформатора: квас на окрошку краще брати не питний, а спеціальний, кисліший. Його доречно рясно присмачити ароматними травами та сіллю. Також можна замінити квас - комбучею з чайного гриба.
Зваріть картоплю та яйця, почистіть їх. Помийте та обсушіть зелену цибулю та огірок. Наріжте зелену цибулю якомога дрібніше.
Огірок розріжте на чотири частини. Кожну з них наріжте шматочками середньої товщини. Відправте огірки в ємність із цибулею. Наріжте попередньо зварену, охолоджену та почищену картоплю - кубиками середнього розміру. Вони мають бути такими ж, як і огірки.
Тим часом відваріть яловичину. Подрібніть її на кубики такого ж розміру. Всипте м'ясо до всіх інших інгредієнтів. Охолоджені варені яйця також наріжте кубиками. За розміром вони повинні бути такими, як всі інші подрібнені інгредієнти. Все добре посоліть, перемішайте та залийте пивом.
Порада від Інформатора: у цій страві найраще смакує саме темне пиво, воно чудово пом'якшить яловичину.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливі новини. Підписатися на канал у Viber можна тут.