Соуси з аґрусу на зиму: з часником, з ананасом і легендарний ткемалі

Ці соуси - надзвичайно ароматні, вони наповнять ваш дім смаками й запахами щедрого осіннього сезону

Рецепт, їжа, продукти, харчуванння, корисні поради, лайфхак
Зробіть на зиму небанальні заготовки, і рідні це оцінять!

Рецепти соусів з аґрусу на зиму точно стануть окрасою вашого столу й сподобаються всім членам родини. Готувати їх просто. А щоб смакувало ще краще, Інформатор має для вас смачну пораду!

Смарагдовий соус відмінно підійде практично до всіх м’ясних та рибних страв.
Смарагдовий соус з аґрусу відмінно підійде практично до всіх м’ясних та рибних страв.

Соус з аґрусу з часником і базиліком

Вам знадобиться: 

  • Ягоди – 1 кг.
  • Часник – 300 г.
  • Кріп свіжий – 200 г.
  • Коріандр сушений – чайна ложка.
  • Столовий оцет – десертна ложка.
  • Сіль, перець – до смаку.
  • Базилік свіжий – пучок.
смарагдовий соус відмінно підійде практично до всіх м’ясних та рибних страв.
Такий соус має пряну нотку. 

Як готувати: 

Підготуйте аґрус, перебийте його блендером. Подрібніть коріандр, роздавіть пресом часникові часточки, наріжте зелень кропу й базиліка. Поєднайте з ягідною масою.

Влийте оцет, посоліть і поперчіть на свій смак. Розмішайте та розлийте соус в малі баночки та поставте на полицю холодильника.

Соус з аґрусу з ананасом та імбирем

Вам знадобиться: 

  • Аґрус - 1 кг.
  • Ананас в сиропі - 1 банка (0,5 мл).
  • Цукор - 250 г. 
  • Імбир мелений - 1 чайна ложка.
  • Коріандр - 1 чайна ложка.
  • Часник - 3 зубчики.
  • Перець чилі - 1 чайна ложка.
Соуси на зиму з аґрусу: з часником, з ананасом і легендарний ткемалі 2
Цей соус найбільш солодкий серед запропонованих варіантів.

Як готувати: 

Помийте ягоди аґрусу, відберіть "хвостики". Всипте у велику миску й туди ж влийте консервовані ананаси з банки разом з сиропом. Додайте цукор, поставте на вогонь, доведіть до кипіння й проваріть на повільному вогні 20 хвилин. 

Отриману масу перебийте блендером. Натріть і додайте до неї часник - для пікантності, сіль, сушені імбир, коріандр та гострий червоний перець. Все ретельно перемішайте. Знову доведіть соус до кипіння й проваріть ще 5-7 хвилин. 

Готовий кисло-солодкий гострий соус для риби й м'яса розлийте в стерилізовані банки й закрийте кришками. Зберігайте в прохолодному місці.

"Ткемалі" з аґрусу з м'ятою й кінзою

Вам знадобиться: 

  • Аґрус - 1,5 кг.
  • М'ята - 150 г.
  • Кінза - 150 г. 
  • Кріп - 150 г. 
  • Пекучий перець - 3 штучки.
  • Часник - 7 зубчиків.
  • Коріандр - 1 чайна ложка.
  • Чорний мелений перець - 1 чайна ложка.
  • Духмяний мелений перець - 1 чайна ложка.
  • Хмелі-сунелі - 1 столова ложка. 
  • Цукор - 1,5 столових ложки. 
  • Сіль - 1,5 чайної ложки. 
  • Яблучний оцет 6% - 1 столова ложка. 
Цей соус найбільш свіжий серед трьох.
Цей соус найбільш свіжий з усіх.

Як готувати: 

Ягоди помийте та перекрутіть на м'ясорубці, також перемеліть м'яту, кріп та кінзу. Через м'ясорубку також пропустіть часник і перець. Додайте всі інші спеції, цукор, сіль і оцет. Перемішайте. 

Перекладіть масу в каструлю, доведіть до кипіння й проваріть 35 хвилин на повільному вогні, постійно помішуючи. Готовий соус розлийте в простерилізовані банки, а зберігайте в холодильнику чи погребі. Перш ніж ставити банки в холод, дайте їм добре вистигнути.

Порада від Інформатора: приготувати соус з аґрусу можна також із солодким перцем та томатами. В такий варіант соусу з аґрусом додається цибуля, парика, оцет і сіль (див. відео). Смачного!

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Informator.ua Україна на часі Youtube