Сорок тисяч гривень за кіло: чи можна в Україні з'їсти три найчорніші, найдорожчі та найкорисніші делікатеси

Читать на русском

Продукти, які через свою ціну є музейними експонатами для більшості українців, все одно продаються

Читать на русском
еда делікатес ікра креветка
У креветок довжина буває під 40 см, а в ікри - ціна під 40 тисяч гривень.

Продукти, які через свою ціну є музейними експонатами для більшості українців, все одно продаються

Завдяки мільйонам рецептів, які існують і невблаганно ростуть у Мережі, можна за допомогою їжі відчути себе київським князем або  Клеопатрою. А щоб уявити себе багатим і знаменитим, ну, чи просто багатим, можна нічого не готувати, а сходити на екскурсію до магазину делікатесів або преміальних товарів. Там живуть продукти, середня ціна яких за 1 кг удвічі більша за середню зарплату в Україні.

Креветки

Включати до свого раціону цих ракоподібних було б добре з цілого ряду причин.

  • По-перше, у них багато білка, який потрібен для зростання та відновлення тканин та підтримки здоров'я м'язів.
  • По-друге, йоду, якого українцям хронічно не вистачає
  • По-третє, це джерело вітаміну B12, а це нормальна робота нервової системи. І вітаміну D, який необхідний для здоров'я кісток та імунної системи.
  • По-четверте, креветки - збіговисько омега-3 жирних кислот, які сприяють здоров'ю серця та підтримують нормальний рівень холестерину.
  • По-п'яте, решта корисного набору включає мінерали та антиоксиданти, і тут тобі і здоров'я кісток, і підтримка мозку разом з імунітетом, і зниження всіх запалень у світі.
У живому вигляді чорна креветка виглядає ефектніше, але на ціну неживих їхній зовнішній вигляд не впливає.
Жива чорна креветка має більш ефектний вигляд, але на ціну неживих блідий зовнішній вигляд не впливає.

На жаль, у меню більшості українців креветки – не частий гість. Ті, що доступні за ціною, годяться хіба що як розваги до пива, оскільки їсти в них особливого нічого. А за ті, де багато м'яса, хочуть і багато грошей.

Найдорожчі креветки, яких можна зустріти у великих супермаркетах та спеціалізованих магазинах - чорні тигрові, королівські, червоні аргентинські та північні.

Чорні тигрові, що вражають розміром, що коливається від 20 до 30 см, але може сягати і 36 см, коштують від 800 до 1500 грн за кг.

Королівські креветки, до яких належить кілька великих сортів - від 600 до 1200 грн за кг. 

Червоні аргентинські з яскравим кольором та ніжним смаком можна купити від 700 до 1300 грн за кг.

І найдешевші серед чемпіонів – північні креветки коштують лише 400-800 грн за кг.

Чорна ікра

Це не просто делікатес, а продукт, що має статус розкоші. Під цією назвою продається ікра різних видів осетрових риб – власне осетра, білуги, севрюги, стерляді.  

Щодо харчової цінності та користі, вона у чорної ікри теж розкішна. Насамперед, це найкраще джерело високоякісного білка. З іншого боку, тут у надлишку:

  • омега-3 жирні кислоти,
  • вітаміни групи В, А, D та Е,
  • мінерали – залізо, цинк, магній, селен, фосфор.
Одного з найвідоміших представників кулінарної розкоші забезпечують осетрову рибу.т
Одного з найвідоміших представників кулінарної розкоші забезпечують осетрові риби.

У цілому, користь ікри для здоров'я вражає: підтримка серцево-судинної системи, підвищення рівня "хорошого" холестерину, захист кісток та запобігання остеопорозу, зміцнення імунної системи, здоров'я шкіри та волосся. Омега-3 жирні кислоти та вітаміни групи B стежать за здоров'ям нервової системи, покращують когнітивні функції та запобігають депресії. А вітамін E та селен у чорній ікрі діють як антиоксиданти.

В Україні можна знайти кілька видів чорної ікри, які продаються у магазинах та онлайн-платформах. Насамперед, це ікра білуги, осетра та севрюги, стерлядь зустрічається рідше.

Що ж до ціни, яка теж більш ніж розкішна, найвища у ікри білуги, слідом йде ікра осетра та севрюги. 

  • Ікра білуги - найбільша і найдорожча, з м'яким смаком і ніжною текстурою. Ціна від 20000 до 40000 грн за кг.
  • Ікра осетра - середній розмір ікринок, м'який та насичений смак. Ціна від 10000 до 25000 грн за кг.
  • Ікра севрюги - дрібні ікринки, насичений та інтенсивний смак. Ціна від 8000 до 20000 грн за кг.

У дрібних баночках по 30-50 мл чорна ікра продається від 1 до 3 тисяч гривень, залежно від види риби та виробника. Середня упаковка у 100-250 мл коштує від 5 до 15 тисяч гривень. Все, що більше за пів кілограма, стартує від 17-20 тисяч.

Збір трюфеля – справа складна, тому й ціна відповідна.
Збір трюфеля – справа складна, тож і ціна відповідна.

Чорний трюфель

Ще один предмет розкоші та статусу, тільки з напрочуд непоказною зовнішністю. Це рідкісний і цінний гриб, який росте в деяких районах Італії та Франції. У категорію делікатесів він потрапив через свою ексклюзивність, складності збору - росте під землею і вимагає спеціально навчених собак чи свиней для виявлення, унікального смаку та аромату, високої вартості. 

Що ж до харчової цінності, трюфель може похвалитися:

  • складом поживних речовин - вітаміни групи B, вітамін С, калій, фосфор, залізо та цинк,
  • антиоксидантними властивостями - містить поліфеноли та флавоноїди, що захищають клітини від окислювального стресу та пов'язаних з ним хвороб,
  • підтримкою серця - допомагає знижувати рівень холестерину та кров'яний тиск,
  • покращенням когнітивних функцій,
  • підвищенням енергії.
При непоказному вигляді трюфель має репутацію чарівного покращувача страв.
При непоказному вигляді трюфель має репутацію чарівного покращувача страв.

На відміну від креветок та ікри, чорний трюфель не такий поширений в Україні, хоча у дорогих ресторанах він майже завжди присутній у меню. Купити його можна в деяких спеціалізованих магазинах морепродуктів та делікатесів або у магазинах преміальних товарів, а також через інтернет.

Продається він як у цілому вигляді, так і нарізаний слайсами або тертий, а також свіжий або залитий водою із сіллю. Середня ціна має такий вигляд:

  • свіжий стандартний 10г – 450 грн, 100г – 3800 грн,
  • свіжий елітний 10г – 580 грн, 100г – 4300 грн,
  • трюфель в оливковій олії 35г – 560-600 грн, 
  • трюфель у солоній воді 35г – 500-600 грн.

Вражаючу ціну певною мірою вибачає те, що до страв він додається в зовсім невеликих кількостях. Наприклад, до порції пасти або різотто з трюфелем йде від 5 до 15 г, в основні страви - від 10 до 30 г на порцію.

До речі, в ресторанах наявність рідкісного гриба у блюді теж пристойно піднімає його вартість. Те саме різотто, залежно від розміру порції, типу трюфеля та статусу ресторану може коштувати від 700 до 2000 гривень за порцію.   

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.