Люди не розуміють різниці в пробіотиках і пребіотиках: ось, що в підсумку
Цим двом складникам здоров'я кишечника прийнято приписувати чудові властивості
![кишечник цибуля часник сир йогурт](https://cdn.informator.ua/@prod/media/lite/2024/06/03/665dd17bbd2409.55988462.png)
Цим двом складникам здоров'я кишечника прийнято приписувати чудові властивості
Кишківник людини має найгустонаселеніший мікробіом, оскільки в ньому трильйони бактерій. Це царство мікроорганізмів допомагає розщеплювати їжу, тренує роботу імунної системи, захищає від патогенів, впливає на метаболізм і навіть психічне здоров'я. І існує поширена думка, що для забезпечення всієї цієї великої роботи нам достатньо надходження в організм пробіотиків та пребіотиків, які "роблять щось корисне". А нам, як зазвичай, нічого не потрібно робити, окрім як приймати ці харчові добавки та бути здоровими. Проте наука не надто категорична у визнанні лікувальних властивостей пробіотиків і пребіотиків, повідомляє IFlScience.
Живі бактерії та їжа для них
Насправді це не просто капсули або щось корисне і споріднене, що міститься в деяких продуктах. Пробіотики та пребіотики - це два різних типи речовин, які беруть участь у підтримці здоров'я кишківника, але виконують різні функції та мають різні джерела.
![Найрізноманітніший світ бактерій живе в кишечнику. Найрізноманітніший світ бактерій живе в кишечнику.](https://cdn.informator.ua/@prod/media/lite/2024/06/03/665dcf98535110.04081309.jpeg)
- Пробіотики - це живі мікроорганізми, вживання яких покращує баланс мікрофлори кишківника. Вони містяться у ферментованих продуктах та, звичайно, харчових добавках.
- Пребіотики – це їжа для пробіотичних мікроорганізмів, яка допомагає їм розмножуватися і добре працювати. Вони є неперетравлюваними компонентами їжі - як правило, це харчові волокна, які стимулюють зростання корисних бактерій в кишківнику.
Виходить, якщо завдання пробіотиків - заселяти кишківник цими бактеріями, а функція пребіотиків - допомагати зростанню та активності вже наявних.
І якщо джерела пробіотиків перебувають у ферментованих продуктах і добавках, то пребіотики живуть у деяких овочах, фруктах та цільнозернових продуктах.
А оскільки обидва вони беруть участь у роботі кишківника, для “остаточної користі” їх найчастіше рекомендують вживати разом.
Обіцянок багато, доказів – мало
Натуральними джерелами пробіотиків є йогурт і кефір, сир, квашена капуста, кімчі - гостра пекінська капуста або кольрабі, місо - паста з ферментованих соєвих бобів, темпе - ферментовані боби. Зрозуміло, що з цього списку у нашому раціоні регулярно присутні лише йогурт, кефір та сир, адже навіть квашена капуста – не надто частий гість на столі.
Тому пробіотики у вигляді харчової добавки – найпоширеніше явище. Тим більше, що вони не належать до ліків, продаються вільно, а рекламуються активно, обіцяючи неймовірну користь для здоров'я.
![Звичайно, простіше з'їсти пігулку, ніж квасити капусту. Звичайно, простіше з'їсти пігулку, ніж квасити капусту.](https://cdn.informator.ua/@prod/media/lite/2024/06/03/665dd0103d8bb9.69951737.jpg)
Що на сьогодні із цих обіцянок може підтвердити наука – прямо скажемо, не багато.
- По-перше, зменшення симптомів у немовлят із алергічною астмою. Щодо дорослих надії теж є, але дослідження охоплювали дуже маленькі групи людей.
- По-друге, запобігання та лікування діареї, викликаної антибіотиками.
- По-третє, зниження ризику кишкової інфекції, що викликає коліт, яка найчастіше трапляється після прийому антибіотиків.
На цьому поки що й усе, що стосується застережень від прийому пробіотиків, заборона стосується лише недоношених дітей.
Надії на лікування закрепу та покращення когнітивних функцій
Пребіотикам, крім їх основного завдання – стимуляції росту та активності корисних бактерій, приписується ще поліпшення травлення та метаболізму, підтримання здоров'я кісток, зниження ризику розвитку деяких хронічних захворювань – наприклад, серцево-судинних, діабету другого типу, хвороб ШКТ.
![Найсмачніше джерело пребіотиків - банан. Найсмачніше джерело пребіотиків - банан.](https://cdn.informator.ua/@prod/media/lite/2024/06/03/665dd05a3bfe43.68801433.jpg)
Але ж і досліджень, і доказів користі пребіотиків для здоров'я мало, і зосереджені вони переважно на кишківнику. Найпоширеніша проблема, що з пов'язана з ним, це закрепи, і є низка невеликих досліджень, що підтверджують вплив пребіотиків на збільшення частоти випорожнень у дорослих. Але поки що занадто мало інформації та доказів, щоб розглядати пребіотики як засіб від закрепів.
Є надія використання пребіотиків у поліпшенні функцій мозку у людей похилого віку - дослідження доводять суттєві покращення результатів при виконанні когнітивних тестів. Але тут теж потрібні більші випробування.
Що ж до джерел пребіотиків, це часник, цибуля та цибуля-порей, банани, спаржа, корінь цикорію, цільнозернові продукти.
У цілому, вчені характеризують користь і пробіотиків, і пребіотиків як "потенціал є, але потрібно досліджувати та перевіряти його". І приймати їх нікому не заборонено, але покладати великі надії поки що точно зарано.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
- Забийте на холестерин: його появу можна дуже просто уникнути
- Що швидше позбавить окулярів, їжа чи хитрі вправи: у цій суперечці поставлено крапку
- Шкірка апельсина допомагає схуднути: інші цитрусові тут безсилі
- Вечеря для безсоння: працює тільки в сезон молодих овочів
- Не зберігайте картоплю з цибулею: помилки через які овочі та фрукти швидко псуються
- Мода на авокадо: але хто сказав, що він корисний
Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.