Що не потрібно їсти, аби не нашкодити кісткам

Неправильний раціон збільшує ризик розвитку остеопорозу

кості пиво ковбаса їжа остеопороз
Звична їжа може вимивати кальцій з організму

Правильне харчування грає критичну роль у підтримці  здоров'я кісток на всіх рівнях - від формування та зростання в дитячому віці до підтримки їхньї міцності та щільності у дорослому житті і особливо в старості. Причин тому кілька: по-перше, здорові кістки менш схильні до травм і переломів, а зміцнити кісткову тканину ми можемо за допомогою їжі. По-друге, правильне харчування допомагає здоровому обміну речовин, зокрема обміну кісткової тканини. Тому достатня кількість білка, вітамінів та мінералів у раціоні підтримують функцію кісткового метаболізму.

За великим рахунком, їжа будує, ремонтує, підтримує щільність кісток і запобігає їхньому ослабленню. Але, як і у випадку з іншими органами, може і зашкодити їхньому здоров'ю.

Які помилки у харчуванні шкодять кісткам: нестача кальцію та надлишок фосфору

Насамперед, це нестача кальцію - ключового мінералу для здоров'я кісток. Недостатнє споживання кальцію може призвести до їхнього ослаблення та збільшення ризику розвитку остеопорозу. Але річ не тільки в тому, що в раціоні може бути мало продуктів, які містять кальцій. А й у надлишку їжі, що виводить його з організму, залишаючи кістки беззахисними.

До шкідників кальцію відносяться:

  • солоні продукти, оскільки велике споживання натрію збільшує виведення кальцію через сечу, 
  • кофеїн, що міститься в каві, чаї та газованих напоях, спиртні напої - їхнє надмірне споживання,
  • солодкі напої,
  • сильні кислоти – деякі кислі продукти, наприклад, соуси на основі оцту збільшують виведення кальцію.
Недолік кальцію - шлях до остеопорозу.
Недолік кальцію – шлях до остеопорозу.

На окрему увагу заслуговують фосфатні добавки. Насправді фосфор дуже важливий для здоров'я і безпеки кісток і зубів Але надлишок фосфатів, особливо у вигляді добавок, може завдати шкоди. Він не лише виводить кальцій, а й збільшує ризик остеопорозу, зменшує щільність кісток, посилює запальні процеси.

Як харчова добавка фосфор є у таких продуктах:

  1. Газовані напої: фосфорна кислота виступає як кислотний регулятор і консервант.
  2. Оброблені м'ясні продукти: ковбаси, сосиски та консервоване м'ясо містять фосфати як стабілізатори та консерванти.
  3. Готові сніданки та закуски: у них додані фосфати відіграють роль харчових добавок.
  4. Консервовані продукти: овочі, фрукти та бобові.
  5. Процесовані продукти: супи, соуси та готові страви.

Неправильний раціон: мало вітаміну D, багато солі та цукру

Говорячи про роль кальцію у здоров'ї кісток, не можна забувати про  вітаміні D, що необхідний для правильного засвоєння кальцію, щільності і міцності кісток, запобігання їхнього ослаблення. Його нестача веде до остеопорозу та інших хвороб кісток.

Влітку ми отримуємо цей вітамін з допомогою сонячного світла, але його можна знайти й у продуктах: жирній рибі, яєчних жовтках, яловичій печінці, зернових та збагачених молочних продуктах.

Цю гарну пару кістки зовсім не люблять.
Цю гарну пару кістки зовсім не люблять.

Друга небезпечна для кісток група - це їжа з високим вмістом солі. Вона не тільки збільшує виведення кальцію через сечу, але і робить кістки крихкими, підвищуючи ризик остеопорозу. Крім того, сіль погіршує роботу нирок, а це призводить до порушень в обміні кальцію та провокує запальні процеси.

У якій їжі багато солі:

  • оброблені м'ясні продукти на зразок бекону, сосисок та ковбаси,
  • консервовані овочі, 
  • закуски, снеки, чіпси, картопля фрі,
  • готові супи, піца, бургери,
  • напівфабрикати, 
  • соуси та маринади.

Що стосується шкоди цукру для здоров'я кісток, найочевидніша причина на поверхні, і це зайва вага, що чинить тиск на них.

Але справа не лише у кілограмовому навантаженні. Наприклад, розвитку того ж таки остеопорозу сприяє запальний процес у кістковій тканині. А самий прямий шлях до запалення - це надлишок цукру. До того ж, високий рівень цукру в крові може збільшити виведення кальцію через сечу, що може призвести до втрати кальцію з кісток. А ще надлишок цукру пов'язаний із підвищеним ризиком розвитку захворювань, пов'язаних із метаболізмом, наприклад, діабетом другого типу, що погано впливає на здоров'я кісток.

Кава не повинна витісняти з раціону молочні продукти.
Кава не повинна витісняти з раціону молочні продукти.

Алкоголю та кофеїну - менше

Вживання більше двох алкогольних напоїв на день, а один - це 0,3 л пива, 100 мл вина чи 30 мл міцного спиртного, прискорює втрату кісткової маси та знижує здатність організму засвоювати кальцій

Надмірне захоплення алкоголем збільшує ризик розвитку остеопорозу, при якому кістки стають крихкими і схильними до переломів. Це пов'язано з тим, що алкоголь знижує щільність кісток і зменшує їхню міцність.

Спиртне впливає на гормональний баланс в організмі, що також може негативно діяти на кісткову тканину. Погіршує поглинання поживних речовин, наприклад, вітаміну D, кальцію та магнію.

Зрештою, алкоголь впливає на спосіб життя, зокрема, на зменшення фізичної активності та зміну харчування. Як правило, люди, які зловживають алкоголем, частіше їдять шкідливе, ніж корисне, що призводить до нестачі поживних речовин, необхідних для здоров'я кісток.

До речі, пиво, яке вважається найбільш нешкідливим напоєм, представляє основну загрозу для кісток, оскільки солодовий екстракт вимиває кальцій, а великі дози ведуть до остеопорозу. Порівнятися з ним по шкідливості можуть хіба що лікери, коктейлі та інші солодкі алкогольні напої.

Що стосується кофеїну, то основна шкода для кісток від нього - збільшення втрат кальцію під час сечовипускання та заміна молочних продуктів на каву. Але якщо в раціоні достатньо кальцію та вітаміну D, дві чашки на день не зашкодять.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна  тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Informator.ua Україна на часі Youtube