Підступні фрукти: що ви знаєте про шкоду цитрусових для здоров'я
При всьому багатстві вмісту у цитрусових багато обмежувальних особливостей
При всьому багатстві вмісту у цитрусових багато обмежувальних особливостей
Незрозуміло, як би ми переживали зиму без цих яскравих фруктів, які панують у раціоні майже до квітня. У своїй любові до них багато хто не знає меж, і з'їсти за два рази до кілограму мандаринів - просто дрібниця. Але дієтологи вважають, що у випадку з цитрусовими дотримання дозування важливе майже як із ліками. Просто тому, що корисне у великих кількостях легко може стати шкідливим. Що потрібно знати, щоб цього не сталося, розповість "Інформатор".
Грейпфрути
Багатства вітамінами, мінералами та антиоксидантами у цього фрукта не відібрати: кальцій, залізо, магній, фосфор, калій, натрій, цинк, вітаміни В2, З, А, D. Грейпфрут допомагає контролювати рівень цукру в крові, худнути, оскільки прискорює метаболізм, знижує ризик серцево-судинних захворювань, зміцнює імунітет, покращує стан шкіри та волосся.
Особливості вживання цього цитрусового досить різноманітні:
- Рекомендується з'їдати не більше одного грейпфрута на добу.
- Не варто їсти на голодний шлунок. Для кращого засвоєння – за 2-3 години після основного прийому їжі.
- Не їсти на ніч – як мінімум за 3-4 години до сну. У грейпфруті міститься речовина під назвою фуранокумарин, яка може перешкоджати виробленню мелатоніну.
- У грейпфруті корисна не тільки м'якоть, а й гіркі плівки, що знаходяться між часточками. У них міститься біофлавоноїд нарингін, який має антиоксидантні властивості, допомагає знизити рівень холестерину та покращити роботу серцево-судинної системи.
- Вживання грейпфрута може впливати на емаль зубів, оскільки містить лимонну кислоту, що послаблює зубну емаль. Тому прополощіть рот водою після грейпфруту.
- Може посилювати або нейтралізувати дію низки ліків: які знижують рівень холестерину, для лікування високого тиску та стенокардії, деякі антибіотики, антидепресанти, противірусні та протизаплідні. Тому грейпфрут потрібно їсти за 4 години до або після прийому ліків.
Апельсини
У них є практично вся група вітамінів В, і це одне з найкращих джерел вітаміну С в світі. Крім того, фолієва кислота, калій, фосфор, кальцій, магній, цинк. За допомогою цих цитрусових зміцнюється імунітет, покращується здоров'я серця, знижуються ризики розвитку раку, діабету другого типу та каміння у нирках, покращується травлення та стан шкіри.
Особливості вживання:
- Їжте не більше 2-3 апельсинів щодня.
- Людям із чутливим шлунком чи алергією на цитрусові слід дуже обмежити вживання апельсинів. Вони містять лимонну кислоту, яка може дратувати слизову оболонку шлунка та викликати печію. І апельсини – один із головних алергенів.
- Обережність потрібна вагітним і жінкам, що годують - занадто багато вітаміну С для них може бути небезпечно.
- Не їсти перед сном, а за 2-3 години. В апельсинах багато клітковини, і з'їдений на ніч фрукт може обернутися бродінням, здуттям, важкістю та навіть діареєю.
- Ті, хто стежить за фігурою - не більше одного фрукта на день, оскільки в ньому достатньо цукру.
- З цієї причини апельсини не рекомендуються діабетикам.
- Апельсини, як і грейпфрути, шкодять зубній емалі, тому після них теж потрібно полоскати рот.
- Категорично не можна їсти апельсини людям з гастритом та виразкою шлунка.
- Апельсиновий сік не можна пити на голодний шлунок.
Мандарини
Фрукти, багаті на вітаміни групи В, С і А, калій, магній, кальцій і клітковину. Вони зміцнюють імунітет, захищають від інфекцій, покращують зір та стан шкіри, нормалізують роботу травної системи та піднімають настрій.
Особливості вживання:
- Можуть допомогти при закрепах, надаючи поступовий проносний ефект. Для цього їжте мандарини натще, поєднуйте з іншими продуктами, що містять клітковину, пийте багато води.
- Рекомендовані гіпертонікам, оскільки можуть знижувати тиск через високий вміст калію.
- Ефективні для зняття тривожності та стресу.
- Підвищують гостроту зору та допомагають краще бачити у темряві.
- Не рекомендовані людям, у яких виразка шлунка або дванадцятипалої кишки та гастрит із підвищеною кислотністю – можуть дратувати слизову оболонку шлунка.
- Небезпечні для людей із захворюваннями нирок та печінки через високий вміст калію.
- Можуть спричинити спазм бронхів у пацієнтів із бронхіальною астмою.
- Дуже обережно потрібно бути діабетикам – мандарини містять цукор.
- Дітям віком до трьох років мандарини краще не давати, оскільки це сильний алерген.
Лимони
Конкуренти апельсинів за високим вмістом вітаміну С і один із найпотужніших антиоксидантів, що захищає клітини людського організму. Ці цитрусові підтримують імунітет, знижують ризик розвитку раку та серцево-судинних хвороб, покращують травлення, знижують рівень холестерину, сприяють виробленню колагену та здоров'ю шкіри, допомагають стежити за вагою, знищують бактерії та грибки.
Особливості вживання:
- Не можна поєднувати з деякими медикаментами: по-перше, з ліками, що знижують кислотність шлунка. Лимонна кислота може нейтралізувати дію цих ліків. По-друге, з препаратами, що впливають на згортання крові – лимон може знизити їх ефективність та збільшити ризик кровотеч. По-третє, із ліками для лікування захворювань нирок. Лимони містять калій, який може накопичуватися в організмі та викликати проблеми з нирками.
- Не вживайте лимони натще. Лимонна кислота є сильним подразником для шлунково-кишкового тракту.
- З цієї ж причини дуже обережно потрібно їсти лимони людям із гастритом, виразкою шлунка, панкреатитом. Вони можуть спричинити печію, біль у животі та інші неприємні симптоми.
- Алергікам теж краще уникати, щоб не спровокувати висипання, свербіж, набряк та утруднене дихання.
- Не вважати, що чим більше з'їси лимона під час застуди, тим краще. Передозування вітаміну С може призвести до головного болю, діареї.
- Не забувати ретельно мити лимони перед вживанням - їхня шкірка обробляється хімією.
- Лимон може спровокувати мігрень за рахунок високого вмісту тираміну, який активно стимулює кровообіг у мозку.
- Сильніше, ніж інші цитрусові, лимон руйнує емаль зубів, тому полоскати рот після нього обов'язково.
- Не можна їсти лимони вагітним і жінкам, що годують, дітям до трьох років.
Підписуйтесь на нашу Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте у нашому Telegram-каналі Live Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
- Неуки помирають раніше: вчені виявили зв'язок між освітою та смертністю
- Сім способів поліпшити смажене м'ясо: з'їсти готові навіть медики
- Як за півтори хвилини переконати підлітка носити взимку шапку - відео
- Чому шпинат краще за м'ясо впливає на ерекцію - відповідь шукали 10 років
- Прокинулися в чужій квартирі: як почистити зуби без зубної щітки - купа способів