Сім способів поліпшити смажене м'ясо: з'їсти готові навіть медики

Доктор Комаровський розкрив секрет безпечного для здоров'я готування

Здоров'я, медицина, лікар Комаровський, корисні поради
Виключайте прямий контакт їжі з вогнем. Зменшуйте час смаження.

Більшість із нас обожнює смажену їжу. Це відбувається тому, що в процесі смаження вона набуває унікального смаку, кольору і запаху. Цей процес отримав назву реакції Маяра. Простіше кажучи, за високої температури цукри утворюють з амінокислотами смачні сполуки з виразним ароматом, пояснив суть складних хімічних процесів популярний український лікар Євген Комаровський.  

Так, молоко в печі за високої температури стає пряженим, бо лактоза вступає в реакцію Маяра. Ще один приклад - випікання хліба та жарка м'яса, п'янкі аромати яких чутно здалеку. Все це добре, та виявляється, не все так просто.

Під час реакції Маяра також утворюються складноназвані науковцями сполуки - скорочено ГЦА та ПАУ. Останніх також багато в копченостях, цигарковому димі та викидах авто. Дослідження на тваринах показали - і цей результат станом на сьогодні доказова медицина сумнівам не піддає - обидва типи сполук, які ГЦА, так і ПАУ, в рази підвищують ризик онкозахворювань. Зокрема, раку кишківника, легень, простати та молочної залози. 

При цьому станом на сьогодні жодна з організацій не має конкретних данних щодо того, яка саме концентрація цих сполук провокує рак, підкреслює медик. Також треба враховувати, що люди, які частіше вживають смажену їжу, їдять менше овочей та більше жирів і трансжирів, що само по собі також підвищує вірогідність ожиріння та онкології, уточнює він. Проте якщо контролювати кількість вживаної смаженої їжі, цього можна уникнути, і нічого страшного не відбудеться, додає лікар Комаровський.  

Як поліпшити користь від смаженого м'яса

1. Маринуйте м'ясо - кисле середовище знижує інтенсивність реакції Маяра.

2. Використовуйте спеції, зокрема:

  • рожевий перець,
  • кмин,
  • коріандр,
  • імбир,
  • гвоздику,
  • корицю,
  • розмарин,
  • орегано. 

3. Знижуйте температуру приготування. Не перевищуйте температуру понад 200 С, оптимальна температура - 180 С.

4. Виключайте прямий контакт їжі з вогнем. Зменшуйте час смаження.

5. Постійно перевертайте м'ясо.

6. Захищайте м'ясо від диму. 

7. Смажте на рафінованій олії.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Informator.ua Україна на часі Youtube