Овочі та зелень - королі економії: поради українського експерта з купівлі продуктів

Читать на русском

Овочеві відходи можна сильно скоротити - половину того, що ми викидаємо в розпал сезону овочів, треба просто заморозити

Читать на русском
овочі заморозка супермаркет дівчина
Овочі - справжні королі економії.

Овочеві відходи можна сильно скоротити - половину того, що ми викидаємо в розпал сезону овочів, треба просто заморозити

Подорожчання товарів, що змушує економити, зобов'язує переглянути своє ставлення і до покупок, і до ведення домашнього господарства. Ми вже ділилися порадами від киянки Валерії Малишко, як не витрачати зайвого, не відмовляючи собі при цьому у необхідному.

Сьогодні йтиметься про те, як лякаюче багато ми викидаємо - і це стосується, перш за все, овочів. І як легко дати їм шанс урізноманітнити наш раціон у сезон, коли старі овочі вже несмачні, нових ще немає, а імпортні – дорогі. А ще й заощадити гроші - адже замість того, аби купувати зараз цвітну капусту по 200 гривень за кілограм, можна було б безкоштовно дістати її з власної морозилки.

Друге життя помідорів

Взагалі овочі та зелень - королі економії, вважає наш експерт. І тому що це і так найдешевший сегмент продуктів, і тому, що їх можна заморожувати, і внаслідок можливості практично безвідходного використання. При цьому є невеликі хитрощі, прикладом яких є зелені помідори. Всю другу половину осені вони майже нічого не коштують, і ними мало хто цікавиться, а дарма.

Зелені помідори при правильному догляді легко перетворюються на червоні.
Зелені помідори при правильному догляді легко перетворюються на червоні.

“Помідори, що не дозріли, знімають з полів наприкінці вересня-початку жовтня, і їх можна доводити до кондиції вдома, - розповідає Валерія. - Це якраз той період, коли наші ґрунтові томати закінчуються, у магазинах з'являються імпортні – дорогі та "дерев'яні", а ви можете ще кілька місяців їсти нормальні, червоні, живі помідори. Останні дозрілі помідори я використала вже у новорічному салаті. А купувала їх зеленими за 35 гривень за кілограм. У жовтні вони дозрівають за кімнатної температури протягом 5-7 днів, у грудні цей процес займає вже близько двох тижнів”.

Лайфхак: кожен помідор - сухий, щільний і цілий, без вм'ятин і плям, загортається в газету або м'який обгортковий папір. Потім все складається в картонну коробку, яку не потрібно щільно запечатувати, і забирається в темне місце. Якщо вже увімкнено опалення, ставити біля батареї не потрібно.

Дня за три можна починати перевіряти, адже помідори можуть дозрівати нерівномірно, одним досить 4 дні, іншим може знадобитися 8. 

“Довести до розуму” груші, банани та авокадо

До речі, за аналогією із зеленими помідорами дозрівати вдома можуть і авокадо, і тверді осінні груші, наприклад, “дубовий” сорт “Конференція”, який і зараз коштує недорого, мабуть через не дуже привабливий вигляд. Просто залиште їх на кілька днів на підвіконні - авокадо стане м'якшим, а груша просто "розквітає", починає пахнути, робиться соковитою і за смаком нічим не поступається дорогим іспанським колегам.

Є секрет, як продовжити життя бананам.
Є таємниця, як продовжити життя бананам.

А ось перезрівання бананів можна, навпаки, зупинити. Дістаньте їх із пакета, а пакетом щільно обмотайте основу грона – те місце, до якого банани кріпляться, і зав'яжіть. Вони не будуть швидко перезрівати і темніти, тільки не кладіть їх у холодильник.

Зате там пів року може зберігатися ще одна реінкарнація зелених помідорів. Для цього використовується швидке засолювання, яке не вимагає ні банок, ні закочування, ні зусиль.

Томати ріжуться на 4-6 частин, складаються в пластикове відерце, заливаються охолодженим розсолом із розрахунку 100 г солі на 2 літри води. Ставляться на лоджію чи в холодильник, якщо влізе – і до весни під рукою є закуска, яка не коштувала нічого.

Салатні букети та капустяні запаси

Попереду у нас салатний сезон, і рада з цієї нагоди – не викидати стебла кропу, петрушки, базиліка, кінзи або руколи.

“Я обв'язую ниткою букет із різних стебел та кладу в пакеті в морозилку, - ділиться Лєра. - Зробили завтра новий салат - в'яжемо новий пучок зі стебел, що залишилися, і відправляємо туди ж. До зими складається цілий пакет букетиків, які можна додавати куди завгодно. Стебла зберігають і смак, і колір, і запах. Їх можна і нарізати ще свіжими, підморозити на таці і зберігати в морозилці - і серед зими у вас будуть салати, що пахнуть літом”.

Ну, зовсім небагато - і салати будуть живі-справжні, а ось найдорожчі зараз овочі заморожуватимемо восени. Коли настане короткий період їх найнижчої ціни на рік. Наприклад, суперкорисну броколі, яка зараз зрівнялася у ціні зі свининою.

Вся ця краса і користь може рік чудово зберігатися в морозилці.
Вся ця краса та користь може рік чудово зберігатися у морозилці.

“Головний маркер восени – поява в супермаркетах цвітної, брюссельської капусти, броколі, капусти романеско. Побачили – йдіть на ринок, там у цей час і пропозиції кращі та вигідніші, і велика капуста продається розібраною, без товстого стебла,  – радить Валерія. - Кочешки капусти можна і не відварювати, помити, дати висохнути, на таці покласти в морозилку на дві години, а потім уже зсипати в пакет і відправити на заморозку. Так вона не смерзнеться грудкою, і легко діставатиметься порційно, і місця займає менше”.

Бульйонний коржик та овочеве асорті з “обрізків”

Заморозити в сезон можна і кукурудзу, просто зрізавши з качана зерна - найсмачнішою, каже наш експерт, виявилася мозаїчна кукурудза солодкого сорту, яка має зерна різного відтінку.

Насправді, овочевих відходів у відрі для сміття можна практично уникнути - ми можемо заморозити на зиму прекрасне овочеве асорті. Просто складаючи поступово пакет в морозилці залишки кабачків, баклажанів, моркви, солодкого перцю. Взимку та навесні ми отримуємо основу для рагу, швидкого соте на сковорідці, овочевих бульйонів.

Були обрізки - стало рагу.
Були обрізки – стало рагу.

До речі, позасезонна "операція", що економить гроші, продукти та час - курячі бульйони, закинуті з нагоди в морозилку. Наприклад, коли курка вариться не для супу, а для салату і бульйон залишається. У таких випадках можна натягнути пакет на високу чашу або каструлю, вилити в нього бульйон, зав'язати і такий "коржиком" відправити в морозилку. Це дуже рятує, коли потрібно швидко зварити суп, додати бульйон у соус або рагу.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.