Платити по-бідному, але їсти по-багатому: поради українського експерта з купівлі продуктів

Поради професійного покупця та гарної господині: як купити корисне, не витративши зайвого, і не дати себе обдурити

супермаркет продукти етикетки жінка чоловік покупки
Вивчати потрібно навіть добре знайомі продукти - про зміни у складі виробники більше ніде не розкажуть.

Звичайно, ми знаємо, що в магазин не можна ходити голодним, що треба звертати увагу і на ті полиці, які не перед очима. Ми вивчили правила корисних покупок і нарешті запам'ятали, у які дні в яких супермакетах починаються знижки. Але витрачені на їжу суми ростуть, раціон "стискається", частина продуктів все одно викидається і хочеться піти на курси відвідування магазинів.

Але поки що таких не придумали, Інформатор поговорив з киянкою Валерією Малишко, яка жартує, що закінчений з червоним дипломом фізмат дозволяє їй жорстко контролювати і покупки, і бюджет на них. Ну, а якщо серйозно, її основне правило - не скоювати набіги, коли купити потрібно багато, а часу мало. Якщо потрібно заскочити за чимось одним – не відволікатися ні на що інше, і читати не лише цінники.

Пропонуємо кілька хитрощів від експерта, які допоможуть заощадити та не купити непотрібного.

За 100 гривень - бутерброди на три сніданки

Навіть якщо ви - не прихильник  середземноморської дієти, рибу потрібно вживати хоча б раз на тиждень. Але як на ній заощадити з такими цінами, а нескінчено їсти хек так скумбрію теж набридає.

По-перше, можна ловити акції рибного дня у супермаркетах. По-друге, спробуйте скористатися порадами експерта та пошукати рибу у маленьких спеціалізованих магазинчиках, яких багато у спальних районах. У них продається різного виду обріз - або дрібними та середніми шматками, або великими хвостами. Коштує він 350-400 грн за кілограм, і з гарного хвоста сьомги чи форелі можна зробити смачну солону рибу на кілька сніданків.

"Ловити" рибу вигідніше в маленьких магазинах.
"Ловити" рибу вигідніше у маленьких магазинах.

“За 100 гривень можна купити хороший 300-грамовий хвіст, у якому лише одна велика кістка, яку ми виймаємо, розрізаючи його навпіл, шкуру при цьому не знімаємо”, – радить дівчина.

Лайфхак: на 300 г хвоста змішуємо 1 чайну ложку солі і 0,5 чайної ложки цукру. Цією сумішшю промазуємо обидві половинки з усіх боків, включаючи шкіру. Складаємо їх м'ясом до м'яса, формуючи знову хвіст, кладемо в скляну ємність із кришкою і ставимо в холодильник. Через добу злити рідину, що виділилася, обтерти рибу, зрізати шкіру, порізати шматочками м'якоть і перекласти в чистий посуд із кришкою. Можна злегка збризкати оливковою олією. Риба виходить слабосолоною, якщо потрібна солоніше - діставайте через дві доби.

Креветки до пива, панцирі - в суп

Крім того, в рибних відділах супермаркетів бувають набори для бульйонів із голови та хвоста всяких шляхетних риб. За ціни стейка сьомги в 700 гривень такий “суповий набір” коштує близько 180 грн за кілограм. Бульйон при цьому виходить чудовий, оскільки в голові багато м'яса. І з нього можна зварити дуже швидкий - риба готуватиметься хвилин 20 - і корисний суп.

А ще можна влаштувати безвідходну креветкову вечірку. Для цього нам потрібні відварені креветки, тому панцир у них червоного кольору і без глазурі, оскільки на виході буде 50% води.

Креветки в глазурі - половина грошей у воду.
Креветки в глазурі – половина грошей у воду.

“Краще купувати у супермаркеті, де є можливість поритися та обрати, – попереджає Валерія. – І акції на них бувають дуже часто – кожні два-три тижні. Востаннє ціна була знижена до 240 гривень за кілограм. Беріть середній розмір, їжте їх із будь-чим, тільки залиште десяток очищених. А сміття у вигляді голів, черевців та ніжок складіть у пакет і приберіть у морозилку. На його основі та креветок, які ви дивом не з'їли, вариться розкішний суп “Біск”.

Олія для економії та контролю калорій

Іноді є сенс звертати увагу на дорогі продукти, які "влаштовані" так, що з ними можна добре економити. З цієї серії - оливкова олія-спрей з насадкою, як у дезодоранті. У супермаркетах воно продається зазвичай обсягом 200-250 мл, без знижок ця пляшечка коштує 150-190 грн, в акційних пропозиціях буває близько 110 грн. До речі, за таку ціну олію-спрей можна купити і в інтернеті.

“У носика пляшки три режими: спрей, стрим та дріп, - пояснює Лєра. - Сильніше натискаєш – переходиш до іншого режиму. Спрей - це для пшикання, пляшка 200 мл розрахована на 200 пшиків. Бо перебір навіть самої корисної олії не корисний, це гарне рішення для збризкування салату. Його можна використовувати і для швидкої обсмажування чого завгодно на мінімальній кількості масла - ви просто збризкуєте сковороду, і для приготування на грилі. А ще цей режим – запорука приготування ідеального яйця пашот ”.

Олія з розпилювачем може використовуватися довго та економно.
Олія з розпилювачем може використовуватися довго та економно.

Лайфхак: пакет-майку натягуємо на чашку як сміттєвий пакет на відро, бризкаємо всередину нього маслом-спреєм, розбиваємо туди яйце, зав'язуємо пакет і кидаємо його в киплячу воду на 4-5 хвилин. Готовий пашот чудово відокремлюється від пакета, не розвалюється і не втрачає форму - все завдяки олії.

За словами дівчини, ніякі спеціальні силіконові форми не дають такого ефекту, плюс з ними все відбувається довше і потребує вправності.

В цілому, масло-спрей - правильне рішення для тих, хто контролює калорії, любить зручність та швидкість дій на кухні та хоче заощадити. Незважаючи на ціну, така пляшка дуже ощадливо витрачається, на сім'ю із трьох осіб її вистачить на пів року.

Читаємо етикетки – так багато корисного

За словами експерта, поки виробників в Україні зобов'язують писати склад на етикетках, цим потрібно користуватися. Так, читати їх не дуже зручно, тому що дрібно, але відповідальні господині носять у сумці складану лупу для цих цілей. І знаходять на етикетках багато цікавого.

Опис продукту може принести багато дивовижних відкриттів.
Опис продукту може принести багато дивовижних відкриттів.

“Один із самих ходових товарів – це зелений горошок. Він, звичайно, недорогий, але й тут можна дарма витратити гроші. По-перше, беріть його в склі, а не в бляшанках, щоб було видно, що він м'який і не розвалюється, а сік - не каламутний.

По-друге, якщо доводиться купувати у бляшанках, дивіться на дату виробництва. Будь-який горошок має бути виготовлений не пізніше початку липня, бо дозріває він у червні. В іншому випадку на банці написано: виготовлений із сухого зеленого горошку мозкових сортів, дата виготовлення – кінець вересня. Тобто сухий горошок замочили, розмочили, отримали салатний, але їсти його неможливо, і нехай 40 гривень – але вони витрачені дарма”.

"Правильний" горошок буде виготовлено наприкінці червня, і на банці написано: зроблений із свіжого зеленого горошку мозкових сортів.

Вивчайте етикетки на сметані та сирах: сметана може виявитися на основі молочного порошку, і це ані смаку, ані користі. У складі сметани повинні бути вказані вершки з коров'ячого молока, заквашувальна культура сметани.

Уважно читайте і написи на плавлених сирках, виловлюючи примітку - сирний продукт. Він включає у собі трансжири, які нікому не потрібні. І на розсольних сирах типу фети можна виявити у складі 50% пальмової олії - і це пишуть, але ми просто не читаємо.

І ще, до речі, про етикетки: у дні знижок, коли під верхньою етикеткою виявляється ще три старі, а таке часто трапляється у ковбасному відділі, краще не купувати акційний товар зовсім. Або тоді вже докопатися до дати терміну придатності та переконатися, що продукт ще можна їсти. Але в цілому, тричі знижену в ціні сукню купити навіть приємно, а от сервелат - вже небезпечно.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна  тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Informator.ua Україна на часі Youtube