Смак можна відчути не тільки язиком, а й чимось цікавішим

Читать на русском

Рецептори смаку знайдені в найнесподіваніших місцях людського організму, навіть у жирових відкладеннях та сечовому міхурі

Читать на русском
еда дитина мова дівчина
Язик розпізнає п'ять основних смаків і дозволяє нам розбиратися в їжі.

Рецептори смаку знайдені в найнесподіваніших місцях людського організму, навіть у жирових відкладеннях та сечовому міхурі

Щоб зрозуміти, смачна їжа чи несмачна, нам достатньо секунди. Смакові рецептори блискавично виявляють поживні речовини в їжі, що опинилася в роті, і відразу надсилають інформацію в смаковий центр мозку. Це дозволяє нам відчувати смак конкретної їжі та розрізняти п'ять основних смаків – солодкий, гіркий, солоний, кислий та умамі – смак білкової їжі, наприклад, м'яса.

Вчені виявили, що смакові рецептори є не тільки в роті, і це означає, що вони теж можуть щось “пробувати”, але ми чомусь цього не відчуваємо, повідомляє Live Science.

Функціонують самостійно, з мозком не контактують

Одні й ті самі типи клітин у людському тілі можуть бути у різних місцях - як, наприклад, фоторецептори, які є в очах, а також у нервової системі. З рецепторами смаку - те саме, але ті, що в роті, "дружать з мізками", а всі інші - ні. І якщо в роті є скупчення клітин і нервів, що з'єднують його з мозком, то в інших частинах тіла вони існують як би самі собою і не посилають жодних сигналів мозку. Хоча вони теж здатні виявляти поживні речовини.

За словами професора фізіології та біофізики Медичної школи Міллера при Університеті Майамі Нірупи Чаудхарі, ми просто не можемо спробувати те, що вони пробують.

Без спільної роботи смакових рецепторів мови та мозку в їжі не було б ні задоволення, ні сенсу.
Без спільної роботи смакових рецепторів язика та мозку в їжі не було б ні задоволення, ні сенсу.

Рецептори гіркого смаку є в сім'яниках

У ході досліджень з'ясувалося, що на відміну від рецепторів у роті, які здатні розрізняти всі п'ять смаків, рецептори в інших органах вибіркові. Наприклад, у клітинах підшлункової залози знайшли рецептори лише солодкого смаку, які допомагають регулювати інсулін. У дихальних шляхах, точніше, в трахеї та бронхах, є рецептори гіркого та солодкого смаків, які відповідають за збереження вродженого імунітету.

А рецептори гіркого смаку та умамі ("приємний смак") були виявлені навіть у чоловічих сім'яниках.

У кишківнику взагалі є клітини, що мають загальні структурні особливості з клітинами смакових рецепторів язика, але вони хоча б “родичі”, оскільки обидва є частиною системи травлення.

До речі, це відкриття змусило вчених задуматися, чи такі вже ефективні для зниження ваги штучні замінники цукру. Адже смакові рецептори в кишківнику реагують на нього як на звичайний шкідливий цукор.

Поки що дослідники виявили смакові рецептори ще в серцевому м'язі, жирових відкладеннях, сечовому міхурі, скелетних м'язах і навіть у мозку. Але вважають, що це поки що не повний список, і ще будуть знайдені несподівані місця з безмозкими рецепторами смаку.

Підписуйтесь на нашу Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.