В цьому десерті поєднуються ягоди, фрукти й злаки, які разом створюють неповторний смак
Сьогодні ми маємо широкий вибір десертів: від панкейків до старого доброго яблучного пирога з заварним кремом. Проте, щоб з'ясувати, як виникла славетна концепція десерту, треба повернутися до стародавнього Близького Сходу - регіону, який сьогодні охоплює такі країни, як Туреччина, Вірменія та Ірак.
Легенда свідчить, що після того, як відступив всесвітній потоп, Ной та його сім'я висадилися на гору Арарат у Туреччині. Щоб відсвяткувати це, вони приготували кашоподібну страву з інгредієнтів, що залишилися в човні - так народився ашур/ашуре або "Ноїв пудинг".
Вважається, що люди в давнину почали їсти ашур на честь приземлення ковчега, і це залишилося традицією аж до наших днів. У Туреччині, наприклад, готують цей десерт для сім'ї, друзів і сусідів. Його також їдять у Вірменія, на Балканах, а дехто готує його для відзначення свят в юдаїзмі та християнстві.
І хоча його популярність перевершила час, рецептів цієї страви безліч. Десерт готується переважно на основі пшениці і часто містить білу квасолю та нут, що не надто схоже на пудинг. А ще до ашуру додають горіхи, фрукти і спеції - абрикоси, зерна граната, інжир, фісташки та корицю - для підсолодження.
Щоб приготувати найстаріший пудинг на землі,
Пшеницю, квасолю та нут необхідно замочити у воді на ніч. Вранці зварити їх окремо, тому що кожен з них має різний час варіння. Коли все звариться, закладаємо в одну велику каструлю, все добре перемішуємо.
Гвоздику варимо в окремій каструлі у воді до кипіння, півсклянки цієї води заливаємо в загальну каструлю, а гвоздику не використовуємо. Потім додаємо дрібно порізану курагу, родзинки, перемішуємо і залишаємо на газу ще на 15 хвилин.
Після цього додаємо цукор, дрібно порізані цедру, фрукти - яблуко, апельсин, мандарин, інші спеції, даємо поваритися ще 5 хвилин, вимикаємо плиту і закриваємо кришкою.
Як тільки ашур трохи охолоне, його потрібно розлити за формами та прикрасити горіхами, гранатовими зернами та корицею. І подавати на стіл на радість рідним та гостям!
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.