Цибуля змушує людей плакати з однієї простої причини: рослина таким чином захищає себе від ушкоджень
Сльози через цибулю - лише рефлекторні та не пов'язані з нашими емоціями. Але вони приносять багато дискомфорту. Проте, як заявляють дослідники, рішення є.
Як ви, можливо, знаєте, наш організм виробляє три типи сліз: базальні, емоційні та рефлекторні - і ми можемо досить швидко виключити один з них, якщо ви не маєте емпатії до абсурдного ступеня та не плачете від горя через те, що доводиться різати беззахисний овоч, пише IFLScience. Цибуля також не відповідає за базальні сльози, які ви насправді використовуєте прямо зараз.
"Це ваші основні сльози. Ваші очі закочуються в них весь день", - пояснює Клівлендська клініка. "Вони містять олію, слиз, воду та сіль та допомагають боротися з інфекцією".
І, таким чином, ми отримуємо відповідь: подрібнення цибулі спонукає нас почати плакати рефлекторними сльозами: "сльози для промивання очей", згідно з Клівлендською клінікою.
"Залози під бровами виштовхують їх, коли ви чистите цибулю, блюєте чи пил потрапляє у вічі. Вони змивають речовини, які дратують очі", - пишуть вони. "Це ті сльози, які течуть по обличчю, коли алергія набирає обертів".
Дослідники розповіли, що цибуля має свій природній механізм захисту для збереження цілосності власних плодів. Тож, коли ми "травмуємо" їх лезом ножа, вона вмикає природній захист.
"Якщо ви живете в землі як багаторічна рослина вам потрібно захищатися, і ви не зможете бігти", - пояснив хімік та автор книги "Часник та інші цибулинні рослини: знання та наука" Ерік Блок. "Рослини не можуть бігати. Тому вони залишаються і борються, і в них це чудово виходить".
Розрізання цибулі запускає ланцюг реакцій, починаючи з вивільнення певної амінокислоти під назвою S-1-пропеніл-L-цистеїнсульфоксид. Ця амінокислота починає реагувати з водою та ферментами, що виділяються зі зруйнованих клітин цибулі, і в результаті утворюється дуже багато нових хімічних речовин, які, у даному питанні, нас не цікавлять. Але, крім цього, є також і щось зване 1-пропенілсульфеновою кислотою. Вона, у свою чергу, розкладається на газ, який називають пропантіалом S-оксидом - і саме він є причиною наших сліз.
На щастя, наша рогівка неймовірно добре виявляє подібні речі - насправді в ній приблизно у 400 разів більше больових рецепторів на квадратний міліметр, ніж у шкіри - тому цей кислотний порушник негайно викликає наші рефлекторні сльози.
"Ви повинні розглянути хімію того, що відбувається, перш ніж зможете придумати ліки", - сказав Блок. "Отже, молекула, що викликає сльозотечу, - дуже маленька молекула. Вона дуже розчинна у воді, і оскільки молекула невелика, їй відносно легко перейти в газову стадію".
Тому вам потрібно спочатку охолодити цибулю протягом 30 хвилин - це робить менш активними ферменти. Потім потрібно зрізати верхівку і очистити шкірку, залишивши недоторканим корінь. Саме у ньому міститься висока концентрація сірчаних сполук, через які сльозяться очі. Ще один варіант - нарізати цибулю у мисці з водою. Це знизить виділення сльозогінного газу. Також можна відкрити вікно або порізати цибулю над увімкненою витяжкою.
"Або зробіть щось ще, що могло б витягти водорозчинну невелику молекулу з повітря", - порадив Ерік.
До того ж, деякі винахідливіші рішення, про які ви, можливо, чули - наприклад, подрібнення цибулі з сірником між зубами або використання шматка хліба - значною мірою марні.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.