Не треба шукати найкращій десерт на світі – ловіть рецепт

Любителі десертів від Чилі до Пакистану та Фіджі вважають Шварцвальдський торт національним частуванням. То як цей торт потрапив туди з лісів Німеччини

Рецепт, їжа, продукти, корисні поради, харчування, лайфхак
Готуємо солодкий тренд соцмереж

Рецепт класичного десерту - шоколадного торту, просоченого надміцним ромом і вкритого шаром збитих вершків - сподобається усім, хто обожнює молочно-шоколадні солодоці. Готувати його нескладно. А щоб смакувало найкраще, Інформатор має для вас смачну пораду.

Цей торт вважажють власним рецептом у багатьох країнах.
На диво, рецепт цього торту вважають власним у багатьох країнах.

Тільки уявіть, фірмовий пакистанський торт, просочений вишневою коньячною есенцією. І чилійський торт, теж прикрашений вишнями, і ліванський торт - не надто солодкий, майже без алкоголю. І непальський торт, і зімбабвійський торт. Він навіть популярний на віддалених островах Фіджі. На таку територіальну суперечку надихнув торт "Шварцвальд", названий на честь куточка Німеччини, який досі викликає в уяві образи казок, пише NYTimes.

Сьогодні Шварцвальдський торт належить усім і нікому. Це десерт з масляним печивом - європейський артефакт, який вийшов за межі культур. Торт, який вже давно став улюбленим у багатьох країнах, зараз популярний як ніколи - за винятком, можливо, Німеччини. Тут цей торт вважається дещо старомодним.

Його творець, і місце народження все ще залишаються предметом суперечок: одні кажуть, що він походить з регіону Шварцвальд, інші - з Берліна. Але це, безперечно, німецький винахід, зроблений десь на початку XX століття.

Частково завдяки нещодавній хвилі ностальгії за епохою 90-х серед молодого покоління, він знайшов нове життя в соціальних мережах та ресторанах по всьому світу. За останні 10 років кількість запитів "шварцвальдський торт" у Google зросла майже вдвічі, причому більшість з них стосуються саме пошуку рецепту.

Ця простота і поєднання смаків, які можуть здаватися одночасно знайомими і незнайомими, можуть допомогти пояснити, як торт з Німеччини - країни, яка має вузький кулінарний вплив у всьому світі, - зачарував таку широку аудиторію.

"Він схожий на торт, який би ви намалювали, якби були дитиною і малювали ідеальний торт", - пояснюють шеф-кухарі.

Шварцвальдський торт має багато переваг. Його інгредієнти, зокрема какао-порошок, ставали все більш доступними, кажуть історики кулінарії. Алкоголь консервував торт, продовжуючи термін його зберігання в тропічному кліматі.

Торт також можна було легко адаптувати. Так, наприклад, пекарі в країнах з мусульманською більшістю часто не додають алкоголь, а деякі сінгапурські рецепти передбачають чорничний джем, який може бути дешевшим за вишневий.

При цьому, на думку кулінарних експертів, ані смак, ані зовнішній вигляд Шварцвальдського торта сьогодні не відповідають сучасним кондитерським тенденціям, адже десерти нині більш вишукані. Вожночас вони економніші, й не такі надмірні. Проте, деякі кондитери надають ностальгічному торту творче оновлення.

Рецепт: Шварцвальдський торт

Вам знадобиться:

Для тіста:

  • Цукор -  175 г.
  • Борошно - 20 г.
  • Вершкове масло - 40 г.
  • Мелений мигдаль - 2 чайні ложки.
  • Розпушувач - 1 чайна ложка.
  • Кориця - 1 чайна ложка.
  • Какао - 2 столові ложки.
  • Яйця  - 8 штук.

Для просочення:

  • Вода - 130 г.
  • Цукор - 90 г.
  • Ванільний цукор - 1 чайна ложка.
  • Вишневий ликер - 2 столові ложки.
  • Вишневий сік - 160 мл.
  • Вишня - 500 г.
  • Вершки 30% - 700 мл.
  • Цукрова пудра - 100 г.
  • Крохмаль - 1 чайна ложка.
  • Цукор - 3 столові ложки.
  • Лимонний сік - 1 столова ложка.
  • Бадьян - 1 штука.
  • Коктейльна вишня, тертий шоколад - до смаку.
Цей торт - класичний жирний солодкий десерт зі збитими вершками, шоколадом і вишнею.
Цей торт - класичний жирний, солодкий десерт зі збитими вершками, шоколадом і вишнею.

Як готувати:

Відокремлюємо жовтки від білків. Білки збиваємо з дрібкою солі в круту піну. Жовтки збиваємо з цукром. Змішуємо всі сухі інгредієнти. В розтерті жовтки додаємо білки (2/3 від загальної маси) і починаємо невеликими порціями всипати борошно.

Вмішуємо інші білки. Вершкове масло розтоплюємо й акуратно, по стінці, вливаємо в тісто. Форму для випікання змащуємо вершковим маслом, виливаємо в форму тісто й випікаємо в розігрітій до 180 С духовці 45 хвилин.

Далі готуємо просочення для шварцвальдського торта. Воду нагріваємо з цукром, знімаємо з вогню і, коли просочення охолоне, додаємо лікер. Тепер готуємо крем для шварцвальдського торта. Крохмаль розводимо з трьома столовими ложками вишневого соку. Решту соку доводимо до кипіння, додаємо цукор, лимонний сік і зірочку бадьяна.

Після того, як сироп хвилину покипить, дістаємо бадьян, додаємо розведений крохмаль і вишню. Коли крем загусне, знімаємо його з вогню. Додаємо трохи лікеру для аромату. Вершки збиваємо з цукровою пудрою.

Тепер шварцвальдський торт слід зібрати. Готовий бісквіт дістаємо з форми й охолоджуємо. Після розрізаємо бісквіт уздовж на три частини і кожну просочуємо просоченням. На нижній шар викладаємо вершки і вишню. Накриваємо другим коржем, покриваємо його вершками і накриваємо третім коржем.

Покриваємо торт вершками, включаючи боки. Присипаємо торт тертим шоколадом, прикрашаємо трояндочками зі збитих вершків і коктейльними вишеньками. Даємо настоятися протягом 12 годин.

Порада від Інформатора: протягом перших 15 хвилин після початку випікання залишаємо дверцята духовки злегка прочиненими, щоб в ній стабілізувалася температура, і торт не згорів.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Informator.ua Україна на часі Youtube