Що не потрібно їсти, аби не нашкодити печінці

Відповідальний за детоксикацію організму орган страждає не тільки від алкоголю, а й від солі, цукру та жирів

печінка м'ясо алкоголь
Червоне м'ясо та коктейлі - два головні ворога печінки.

Відповідаючи за безліч процесів у організмі, печінка займається ще й “брудною роботою”. Вона розщеплює токсини – алкоголь, ліки, зайві вітаміни, отрути, і щоб справлятися з цим, їй потрібно бути здоровою. Важливу роль у цьому відіграє як правильне, так і неправильне харчування, і ще питання, що з них швидше дає свій ефект.

Шкідливі для печінки продукти в раціоні можуть перевантажити її і утруднити роботу, призвести до накопичення жиру в ній, наповнити токсинами. Унаслідок все це позначається не тільки на здоров'ї печінки, а й на інших органах і системах, тому шкідників потрібно знати в обличчя, і якщо не скасувати, то хоч би обмежити їхню присутність на своєму столі.

Як неправильне харчування відбивається на печінці?

Для печінки негативні наслідки неправильного харчування формуються швидше, ніж у того ж серця. А шкода від нього може бути завдана кількома способами.

Серед основних небезпек – накопичення жирів у печінці, викликане надлишком насичених і трансжирів в раціоні. Це призводить до стеатозу або жирового захворювання печінки, яке може прогресувати до більш серйозних станів – жирового гепатиту та цирозу печінки.

На жаль, наша печінка не любить швидку та смачну їжу.
На жаль, наша печінка не любить швидку та смачну їжу.

Раціон, у якому багато оброблених продуктів, швидких вуглеводів, цукру та жиру, може призвести до розвитку запальних процесів у печінці. А токсичні речовини у вигляді алкоголю – до пошкодження чи навіть загибелі її клітин.

Крім того, шкідлива для печінки їжа заважає їй очищати організм від токсинів та відходів, оскільки призводить до перевантаження печінки та зниження її здатності ефективно очищати кров.

Нарешті, регулярне неправильне харчування збільшує ризик розвитку захворювань печінки, зокрема, цироз, рак печінки та жовчнокам'яну хворобу.

У сезон морозива тримайте себе в руках - у великій кількості це шкідливо для печінки.
У сезон морозива тримайте себе в руках – у великій кількості це шкідливо для печінки.

Що в раціоні точно не сподобається печінці?

Тут мають значення  харчові звички та помірність, і якщо з першими боротися не так просто, то поступово обмежувати улюблене, але шкідливе можна без особливих зусиль.

Для здоров'я печінки шкідливі:

  1. Продукти, у яких багато насичених жирів та трансжирів - небезпечно накопиченням жиру в печінці та розвитком стеатозу.
  2. Багато процесованих, тобто оброблених продуктів, що містять швидкі вуглеводи та прості цукри - небезпечно розвитком інсулінорезистентності та жирової хвороби печінки.
  3. Вживання зайвої солі сприяє затримці води в організмі та збільшує ризик розвитку набряків та цирозу печінки.
  4. Алкоголь у великій кількості може викликати жировий гепатит, цироз, рак та інші тяжкі хвороби печінки.
  5. Важкі метали та хімічні добавки у продуктах можуть призвести до пошкодження клітин печінки та погіршити її функцію.
  6. Надлишковий цукор в їжі, особливо при частому споживанні солодких напоїв та солодощів, може спричинити розвиток інсулінорезистентності та жирової хвороби печінки.
Алкоголь у поєднанні з жирними сирами - бомба сповільненої дії.
Алкоголь у поєднанні з жирними сирами – бомба уповільненої дії.

Які продукти є шкідливими для печінки?

Це не про заборону гострого, смаженого, солоного та копченого – хоч і без нього не обійтися. Печінка не дуже шанує і їжу більш пристойну, наприклад, витримані сири та червоне м'ясо. До основних шкідників належать:

  • насичені жири та трансжири: жирне м'ясо, напівфабрикати, швидкі закуски, смажені та жирні продукти, сири, вершкове масло, маргарин, фастфуд, морозиво, чіпси, соуси.
  • багато цукру та простих вуглеводів: солодощі, солодкі напої, кондитерські вироби, біле борошно, продукти з високим глікемічним індексом.
  • оброблені продукти: фаст-фуд, консервована їжа, швидкі сніданки, цукерки, готові страви та закуски.
  • багато солі: чіпси, крекери, солоні горіхи, ковбаси, витримані сири, готові соуси, консерви, фастфуд.
  • токсини: це можуть бути продукти, які вирощуються з використанням пестицидів та гербіцидів або на забрудненому ґрунті. Або продукти, забруднені важкими металами - морепродукти, великі риби.
Навіть міцні напої в чистому вигляді не вбивають печінку так, як коктейлі.
Навіть міцні напої у чистому вигляді не вбивають печінку так, як коктейлі.

Окрема категорія – це напої, де алкоголь - ворог № 1, а вже серед алкогольних напоїв найбільшої шкоди печінки завдають коктейлі, які за рахунок цукру та добавок завдають по ній додаткового удару.

Але й безалкогольні напої печінка не надто поважає, а виключити чи обмежити потрібно кілька видів:

Газовані та з високим вмістом цукру - газування, спортивні напої та фруктові соки можуть містити велику кількість цукру, що загрожує накопиченням жиру в печінці та розвитком жирової хвороби печінки.

Енергетичні напої - велика кількість кофеїну, цукру та інших стимуляторів у них можуть негативно впливати на печінку, особливо, якщо пити регулярно і багато.

Напої із високим вмістом добавок - штучні барвники, ароматизатори, консерванти можуть токсично впливати на печінку при тривалому вживанні.

Напої з високим рівнем фруктози - сиропи і навіть корисні смузі можуть містити багато фруктози, і це теж накопичує жир у печінці і може призвести до жирової хвороби печінки.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал щоб не пропустити важливі новини Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Informator.ua Україна на часі Youtube