Чому продукти на основі томатів так фарбують пластик і чи існує надійний спосіб вивести плями
Контейнер для їжі - зручна річ, адже дозволяє брати продукти з собою чи надійно зберігати їх в холодильнику. Однак після використання тари настає менш приємний етап - очищення, особливо після зберігання в них томатів. Але чому продукти на основі томатів так фарбують пластик і чи існує надійний спосіб вивести плями?
Помідори містять яскраво-червоний пігмент лікопіну, пише IFLScience. Пластмаси, які зазвичай використовуються для виготовлення контейнерів для зберігання харчових продуктів, є гідрофобними та пористими, що є ідеальним поєднанням, що сприяє тому, щоб лікопін прилипав до них і ніколи не відпускав.
Крім того, видалення лікопінових плям за допомогою мила і води - непотрібне завдання, а високі температури всередині посудомийних машин насправді можуть погіршити проблему. До речі, їх ще важко сушити. Вода на пластиковій поверхні збирається у великі краплі, що уповільнює випаровування.
Є, звичайно, простий спосіб запобігти цій проблемі: взагалі не використовувати пластик. Наприклад, скляні контейнери, придатні для використання в мікрохвильовій печі, легко доступні та більш стійкі до утворення плям. Але якщо ж у вас в руках саме пластмасовий контейнер, можливо, є ще спосіб його врятувати.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.