Гефілте фіш - це традиційна фарширована рибна страва єврейської кухні
Рецепт фаршированої риби сподобається всім любителям рибних страв. Готувати його просто. А щоб смакувало ще краще, Інфомартор має для вас смачну пораду!
Гефілте фіш – це традиційна фарширована рибна страва єврейської кухні, що складається з риб'ячої шкіри, начиненої фаршем з філе цієї самої риби, після чого отримана фарширована риба відварюється і подається нарізаною на скибки. Її готують із великих порід риби. Головний звичай полягає в тому, що треба неодмінно скуштувати рибну голову!
Цього року Рош га-Шана, тобто єврейський Новий рік настане 3 жовтня і триватиме 2 дні. Однак юдеї відзначають усі свята із заходом сонця напередодні урочистості. Тому Рош га-Шана 2024 року святкуватиметься з вечора 2 жовтня до вечора 4 жовтня.
Почистіть рибу, наріжте її на шматки товщиною приблизно в півтора-два пальці. Гострим ножем відокремте м'якоть від шкірки та хребтової кістки, намагаючись не надрізати шкірку. Бажано додати до м'якоті, що утворилася, трохи філе якої-небудь іншої риби.
М'якоть риби пропустіть через м'ясорубку двічі разом із великою цибулею. У звичайному випадку у фарш додають вимочений сухий хліб або мацу. Можна просто додати у фарш запарене борошно з маци.
У готовий фарш вбийте яйце, додайте сіль і перець і дуже ретельно вимішайте – маса повинна бути абсолютно однорідною. Змоченими у воді руками набийте рибу фаршем. Бажано після набивання кожен шматочок "змастити" площиною ножа, змоченого в холодній воді, щоб фарш краще "сидів".
Наріжте тонкими кружальцями цибулю, моркву і буряк. У широку каструлю налийте трохи води, щоб прикривала дно і викладете шар підготовлених овочів. На шар овочів покладіть шар шматків риби, потім знову шар овочів та шар риби. Зверху покладіть набиті фаршем голови, а також плавці та хвости – вони надають бульйону клейкості.
Залийте холодною водою та доведіть до кипіння. Зніміть "шум", що утворився, і додайте трохи холодної води – це надає бульйону прозорості. Варіть десь півтори години на повільному вогні. Перед закінченням варіння додайте сіль та спеції – перець, лавровий лист, пару головок гвоздики й поваріть ще 10 хвилин.
Коли риба охолоне, обережно викладіть на блюдо шматки, ретельно відокремивши їх від овочів і залийте процідженим бульйоном. Можна для краси між шматками риби покласти кружечки моркви. Поставте в холодильник і зачекайте, поки бульйон застигне до желе.
Порада від Інформатора: подаючи рибу на стіл, не забудьте поставити поряд натертий хрін. Смачного!
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.