Культова страва єврейського Нового року: подавати з головою

Гефілте фіш - це традиційна фарширована рибна страва єврейської кухні

Рецепт, їжа, продукти, харчування, корисні поради, лайфхак
За традицією, ви маєте неодмінно скуштувати рибну голову!

Рецепт фаршированої риби сподобається всім любителям рибних страв. Готувати його просто. А щоб смакувало ще краще, Інфомартор має для вас смачну пораду!

Гефілте фіш – це традиційна фарширована рибна страва єврейської кухні, що складається з риб'ячої шкіри, начиненої фаршем з філе цієї самої риби, після чого отримана фарширована риба відварюється і подається нарізаною на скибки. Її готують із великих порід риби. Головний звичай полягає в тому, що треба неодмінно скуштувати рибну голову!

Цього року Рош га-Шана, тобто єврейський Новий рік настане 3 жовтня і триватиме 2 дні. Однак юдеї відзначають усі свята із заходом сонця напередодні урочистості. Тому Рош га-Шана 2024 року святкуватиметься з вечора 2 жовтня до вечора 4 жовтня.

Гефілте фіш

Вам знадобиться:

  • Риба (наприклад, тріска) – 2 штуки (середнього розміру).
  • Черствий хліб – кілька шматків.
  • Рибне філе (можна іншої риби) – 0,5 кг.
  • Яйця – 1-2 штуки.
  • Сіль – до смаку.
  • Перець та спеції – до смаку.
  • Буряк – 1 штука.
  • Морква – 1 штука.
  • Цибуля – 1 штука.
Вичістіть з риби тельбухи та закладайте замість них фарш!
Вичістіть з риби тельбухи та закладайте замість них фарш!

Як готувати: 

Почистіть рибу, наріжте її на шматки товщиною приблизно в півтора-два пальці. Гострим ножем відокремте м'якоть від шкірки та хребтової кістки, намагаючись не надрізати шкірку. Бажано додати до м'якоті, що утворилася, трохи філе якої-небудь іншої риби.

М'якоть риби пропустіть через м'ясорубку двічі разом із великою цибулею. У звичайному випадку у фарш додають вимочений сухий хліб або мацу. Можна просто додати у фарш запарене борошно з маци.

У готовий фарш вбийте яйце, додайте сіль і перець і дуже ретельно вимішайте – маса повинна бути абсолютно однорідною. Змоченими у воді руками набийте рибу фаршем. Бажано після набивання кожен шматочок "змастити" площиною ножа, змоченого в холодній воді, щоб фарш краще "сидів".

Наріжте тонкими кружальцями цибулю, моркву і буряк. У широку каструлю налийте трохи води, щоб прикривала дно і викладете шар підготовлених овочів. На шар овочів покладіть шар шматків риби, потім знову шар овочів та шар риби. Зверху покладіть набиті фаршем голови, а також плавці та хвости – вони надають бульйону клейкості.

Залийте холодною водою та доведіть до кипіння. Зніміть "шум", що утворився, і додайте трохи холодної води – це надає бульйону прозорості. Варіть десь півтори години на повільному вогні. Перед закінченням варіння додайте сіль та спеції – перець, лавровий лист, пару головок гвоздики й поваріть ще 10 хвилин.

Коли риба охолоне, обережно викладіть на блюдо шматки, ретельно відокремивши їх від овочів і залийте процідженим бульйоном. Можна для краси між шматками риби покласти кружечки моркви. Поставте в холодильник і зачекайте, поки бульйон застигне до желе. 

Порада від Інформатора: подаючи рибу на стіл, не забудьте поставити поряд натертий хрін. Смачного!

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Informator.ua Україна на часі Youtube