Хто винайшов курку у вершковому маслі вирішить суд. Але на це підуть роки

Читать на русском

Два ресторани в Делі претендують на право називати себе батьківщиною оригінального рецепту

Читать на русском
Рецепт, приправа каррі, суп, суд, Індія, кухня, кулінарія
Це одна з найулюбленіших страв індійців

Два ресторани в Делі претендують на право називати себе батьківщиною оригінального рецепту

Два індійські ресторани судяться за право називатися винахідниками курки з каррі. Обидва вони претендують на право називати себе батьківщиною оригінального рецепту курки у вершковому маслі.

Це одна з найулюбленіших страв індійців, яку можна побачити на їхніх кухонних плитах або на срібних тарілках у ресторанах по всій країні. Але хто саме придумав рецепт соковитої і вершкової курки, довгий час було предметом суперечки, яка зараз дійшла до індійських судів, йдеться в матеріалі The Guardian.

 Вимога грошової компенсації: сторона перша

Позов до суду подала сім'я власників "Моті Махал" - старовинного делійського ресторану, серед відвідувачів якого був перший прем'єр-міністр Індії Джавахарлал Неру. За словами родини рестораторів, ця страва була витвором їхнього діда Кундана Лала Гуджрала, який заснував ресторан у Пешаварі, на території сучасного Пакистану. Після поділу Індії у 1947 році вони перенесли ресторан до Делі.

Нібито цей рецепт карі - ніжні шматочки курки, приготовані в тандирі, змішані з густою томатною підливою з маслом і вершками - був винайдений у 1930-х роках. Окрім права на звання винахідника курки у вершковому маслі, сім'я Гуджрал вимагає відшкодування збитків у розмірі 240 тисяч доларів США.

Реєстрація торгової марки: сторона друга

Натомість генеральний директор іншого ресторану "Дар'яґандж" Аміт Баґґа показує щойно приготоване масляне курча і сочевичну страву "дал махані" в ресторані у Нойді. Він ствердує, що страва була винайдена, коли його дідусь жив у Пакистані.

Цей власник ресторану наполягає, що їхній родич Кундан Лал Джаггі працював з Гуджралом, коли той переніс свій ресторан до Делі в 1947 році, і саме там була створена масляна курка. Це, за його словами, дає вже його родині право називатися "домом" першої порції курча в маслі з каррі. Друга родина такоє наполягає, що зареєструвала цю страву як торгову марку у 2018 році.

Враховуючи повільну роботу індійських судів, нагальне питання про походження курки у вершковому маслі може не бути вирішене місяцями, а то й роками. Наступне слухання справи відбудеться тільки у травні.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.