Рецепти прості, а м'ясо – невибагливе.
Рецепти стейків з яловичини, курки та риби сподобаються усім, хто обирає гастрономічне, м'ясне різномаїття. Готувати їх просто. А щоб смакувало ще більше, Інформатор має для вас смачну пораду!
25 січня відзначив свій День народження президент України Володимир Зеленський. Однак цього дня він скасував усі зустрічі й категорично заборонив себе вітати. Тому ми привітаємо президента через день і розповімо про його гастрономічні уподобання. Ними виявились стейки.
Інформатор пропонує вашій увазі три рецепти стейків - з яловичини, курки та риби. Смачного!
Приготуйте стейк "Сирлойн". Рецепт простий, а м'ясо – невибагливе. Вийде навіть у новачків, якщо робити все точнісінько, як в рецепті!
Розморозьте м'ясо (НЕ робіть цього у гарячій воді або мікрохвильовій печі - це вплине на смак). Сильно розігрійте сковороду.
Візьміть сковороду з товстим дном (це дуже важливо!) - чавунну або сталеву. Розігрійте до температури понад 200 градусів, щоб краплі води випаровувалися миттєво. Підготуйте м'ясо. У жодному разі НЕ "відбивайте" і НЕ мийте м'ясо.
Заберіть із м'яса зайву вологу паперовими рушниками. Чим сухіше м'ясо, тим красивіша скоринка вийде при смаженні. Додайте спеції та оливкову олію.
Легко утріть у м'ясо оливкову олію, сіль, перець та подрібнені трави. Можете залишити стейк на 10-15 хвилин зі спеціями та олією "постояти".
На дуже гарячу сковороду покладіть стейк. Обсмажте по 3 хвилини з кожного боку, а потім із боків. Далі ви можете продовжити готувати стейк в духовці - розігрітій до 200 C, по 6-8 хвилин з кожного боку, або продовжити на сковороді - обсмажте ще по 3 хвилини з кожного боку.
Поки стейк смажиться, покладіть на сковорідку шматочок вершкового масла, гілочку розмарину, часник. Дозвольте всім смакам змішатись. Коли масло розстане, ви можете "полити" ним стейк. Так він стане ще соковитішим.
Перекладіть стейк (разом із розмарином та часником) на фольгу. Обмотайте м'ясо фольгою і зачекайте 5-10 хвилин. Якщо ви готували в духовці - також оберніть стейк фольгою, попередньо поклавши зверху на м'ясо шматочок вершкового масла. Діставайте з фольги та подавайте до столу.
Порада від Інформатора: запам'ятайте, травами стейк не зіпсуєш, а олія підвищує теплопровідність стейка та допомагає рівномірно розподілити тепло при жарінні.
Помийте та очистіть куряче філе. Зробіть на ньому надрізи так, щоб вийшла крупна сітка - з обох боків м'яса.
Натріть цибулю, додайте оливкову олію, соєвий соус та мед, все перемішайте. Посипте філе спеціями з обох боків та утріть їх в м'ясо. Замаринуйте м'ясо в соусі, накрийте харчовою плівкою та залиште в холодильнику на 1 годину.
Через годину дістаньте філе, влийте рослинну олію на сковорідку і смажте філе з обох сторін до готовності на середньому вогні.
Приготуйте соус. До рослинної олії всипте сіль та спеції. Влийте соєвий соус. Витисніть сік лимона. Перемішайте соус.
Отриманим соусом добре змастіть стейк зубатки з усіх боків. Миску із замаринованою рибою накрийте харчовою плівкою та сховайте в холодильник на 1 годину.
Форму для запікання змастіть олією. Викладіть на неї стейк зубатки, а довкола розкладіть шматочки картоплі. Запікайте в духовці близько 20 хвилин при температурі 180 С.
Соковитий, ароматний, в міру м'який і ситний - саме таким повинен бути правильно приготований стейк. Та перш, ніж почати, не поспішайте обсмажувати м'ясо негайно! В цьому випадку, вірогідніше за все, стейк пригорить зверху, а всередині залишиться сирим. Саме тому досвідчений кухар завжди дає продукту трохи "відпочити", аби він трохи зрівнявся по температурі з кімнатною.
М'ясо можна смажити на сковороді, грилі або відкритому вогні, запікати. Варто уникати двох крайнощів - недосмаженості та пересмаженості. Ребриста поверхня сковороди вирішить проблему пригорання.
Соковитий не означає жирний, адже зайвий жир легко може зіпсувати страву. Особливо, якщо ви готуєте класичний стейк високого ступеня мармуровості, тобто з великою кількістю жирових прошарків у м'ясі. А ось приправляти стейк потрібно до смаження і з обох боків.
Аби вдало посмажити стейк на сковороді, спершу слід визначити, коли саме м'ясо потрібно перевернути, можна за моментом утворення скоринки. Щоб перевернути стейк на сковороді, краще скористайтеся пластиковою або дерев'яною лопаткою. Для "легкого" обсмажування достатньо 1-2 хвилин на кожен бік, а більш масивні шматки можуть потребувати по 3-5 хвилин. Варто врахувати, що чим вищий ступінь обсмажування, тим менш соковитим вийде стейк.
Перед подачею знову слід дати стейку "відпочити", аби трохи охолов, подавати можна самостійно, без гарнірів та навіть салату. А от соуси при подачі стейку - ніколи не завадять!
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.