Зеленський любить стейк. Готуємо яловичий, курячий і рибний

Рецепти прості, а м'ясо – невибагливе.

Рецепт, їжа, продукти, харчування, лайфхак, корисні поради
Вийде навіть у новачків!

Рецепти стейків з яловичини, курки та риби сподобаються усім, хто обирає гастрономічне, м'ясне різномаїття. Готувати їх просто. А щоб смакувало ще більше, Інформатор має для вас смачну пораду! 

25 січня відзначив свій День народження президент України Володимир Зеленський. Однак цього дня він скасував усі зустрічі й категорично заборонив себе вітати. Тому ми привітаємо президента через день і розповімо про його гастрономічні уподобання. Ними виявились стейки.

Володимир Зеленський любить смажені м'ясні стейки!
Володимир Зеленський любить смажені м'ясні стейки!

Інформатор пропонує вашій увазі три рецепти стейків - з яловичини, курки та риби. Смачного!

Рецепт 1. Стейк з яловичини "Топ-Сирлойн"

Приготуйте стейк "Сирлойн". Рецепт простий, а м'ясо – невибагливе. Вийде навіть у новачків, якщо робити все точнісінько, як в рецепті!

Вам знадобиться:

  • Стейк яловичий вологої витримки завтовшки 2,5 см - штука.
  • Вершкове масло - 4 столові ложки.
  • Часник - 5-6 зубчиків.
  • Розмарин - 2-3 гілочки.
  • Подрібнені свіжі трави: базилік, чебрець, петрушка (можна взяти суміш сухих трав) - 1 столова ложка.
  • Оливкова олія -1-2 столові ложки.
  • Сіль - ¼ чайної ложки.
  • Молотий чорний перець - ¼ чайної ложки.
Рекомендована ступінь прожарки такого стейку - 60 С.
Рекомендована ступінь прожарки такого стейку - 60 С.

Як готувати: 

Розморозьте м'ясо (НЕ робіть цього у гарячій воді або мікрохвильовій печі - це вплине на смак). Сильно розігрійте сковороду.

Візьміть сковороду з товстим дном (це дуже важливо!) - чавунну або сталеву. Розігрійте до температури понад 200 градусів, щоб краплі води випаровувалися миттєво. Підготуйте м'ясо. У жодному разі НЕ "відбивайте" і НЕ мийте м'ясо.

Заберіть із м'яса зайву вологу паперовими рушниками. Чим сухіше м'ясо, тим красивіша скоринка вийде при смаженні. Додайте спеції та оливкову олію.

Легко утріть у м'ясо оливкову олію, сіль, перець та подрібнені трави. Можете залишити стейк на 10-15 хвилин зі спеціями та олією "постояти".

На дуже гарячу сковороду покладіть стейк. Обсмажте по 3 хвилини з кожного боку, а потім із боків. Далі ви можете продовжити готувати стейк в духовці - розігрітій до 200 C, по 6-8 хвилин з кожного боку, або продовжити на сковороді - обсмажте ще по 3 хвилини з кожного боку.

Поки стейк смажиться, покладіть на сковорідку шматочок вершкового масла, гілочку розмарину, часник. Дозвольте всім смакам змішатись. Коли масло розстане, ви можете "полити" ним стейк. Так він стане ще соковитішим.

Перекладіть стейк (разом із розмарином та часником) на фольгу. Обмотайте м'ясо фольгою і зачекайте 5-10 хвилин. Якщо ви готували в духовці - також оберніть стейк фольгою, попередньо поклавши зверху на м'ясо шматочок вершкового масла. Діставайте з фольги та подавайте до столу. 

Порада від Інформатора: запам'ятайте, травами стейк не зіпсуєш, а олія підвищує теплопровідність стейка та допомагає рівномірно розподілити тепло при жарінні.

Рецепт 2. Стейк з курки

Вам знадобиться:

  • Куряче філе - штука.
  • Цибуля - штука.
  • Мед - 1 чайна ложка.
  • Соєвий соус - 1 столова ложка. 
  • Оливкова олія - 1 столова ложка. 
  • Спеції - за смаком. 
Курячий стейк виходить дуже соковитим та ніжним водночас!
Курячий стейк виходить дуже соковитим та ніжним водночас!

Як готувати: 

Помийте та очистіть куряче філе. Зробіть на ньому надрізи так, щоб вийшла крупна сітка - з обох боків м'яса.

Натріть цибулю, додайте оливкову олію, соєвий соус та мед, все перемішайте. Посипте філе спеціями з обох боків та утріть їх в м'ясо. Замаринуйте м'ясо в соусі, накрийте харчовою плівкою та залиште в холодильнику на 1 годину. 

Через годину дістаньте філе, влийте рослинну олію на сковорідку і смажте філе з обох сторін до готовності на середньому вогні. 

Рецепт 3. Стейк з риби

Вам знадобиться:

  • Стейк зубатки – 1 штука.
  • Соєвий соус – 4 столових ложки.
  • Лимонний сік – 1 столова ложка.
  • Соняшникова олія – 5-6 столових ложок.
  • Сіль – на кінчику чайної ложки.
  • Спеції – за смаком.
Стейк зубатки перед маринуванням слід розморозити.
Стейк зубатки перед маринуванням слід розморозити.

Як готувати: 

Приготуйте соус. До рослинної олії всипте сіль та спеції. Влийте соєвий соус. Витисніть сік лимона. Перемішайте соус.

Отриманим соусом добре змастіть стейк зубатки з усіх боків. Миску із замаринованою рибою накрийте харчовою плівкою та сховайте в холодильник на 1 годину.

Форму для запікання змастіть олією. Викладіть на неї стейк зубатки, а довкола розкладіть шматочки картоплі. Запікайте в духовці близько 20 хвилин при температурі 180 С.

Загальні поради щодо приготування стейку

Соковитий, ароматний, в міру м'який і ситний - саме таким повинен бути правильно приготований стейк. Та перш, ніж почати, не поспішайте обсмажувати м'ясо негайно! В цьому випадку, вірогідніше за все, стейк пригорить зверху, а всередині залишиться сирим. Саме тому досвідчений кухар завжди дає продукту трохи "відпочити", аби він трохи зрівнявся по температурі з кімнатною. 

Стейк любить соуси!
Стейк любить соуси!

М'ясо можна смажити на сковороді, грилі або відкритому вогні, запікати. Варто уникати двох крайнощів - недосмаженості та пересмаженості. Ребриста поверхня сковороди вирішить проблему пригорання.

Соковитий не означає жирний, адже зайвий жир легко може зіпсувати страву. Особливо, якщо ви готуєте класичний стейк високого ступеня мармуровості, тобто з великою кількістю жирових прошарків у м'ясі. А ось приправляти стейк потрібно до смаження і з обох боків.

Аби вдало посмажити стейк на сковороді, спершу слід визначити, коли саме м'ясо потрібно перевернути, можна за моментом утворення скоринки. Щоб перевернути стейк на сковороді, краще скористайтеся пластиковою або дерев'яною лопаткою. Для "легкого" обсмажування достатньо 1-2 хвилин на кожен бік, а більш масивні шматки можуть потребувати по 3-5 хвилин. Варто врахувати, що чим вищий ступінь обсмажування, тим менш соковитим вийде стейк.

Стейк важливо правильно приготувати!
Стейк важливо правильно приготувати!

Перед подачею знову слід дати стейку "відпочити", аби трохи охолов, подавати можна самостійно, без гарнірів та навіть салату. А от соуси при подачі стейку - ніколи не завадять!

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Informator.ua Україна на часі Youtube