Готуємо фасолицю та пиріжки-сигари за молдавськими рецептами

Читать на русском

Верзере або пиріжки-сигари готуються з витяжного тіста філо.

Читать на русском
Рецепт, їжа, продукти, харчування, лайфхак, корисні поради
Можна їсти квасолю по-молдавськи як салат або гарнір.

Верзере або пиріжки-сигари готуються з витяжного тіста філо.

Рецепти молдавських страв сподобаються усім прихильникам бобів та квашеної капусти. Готувати їх нескладно. А щоб сподобалось ще більше, Інформатор має для вас смачну пораду!

Приготуємо популярні молдавські страви - фасолицю та пиріжки-сигари, які начиняють квашеною капустою. Вже сама назва першої страви говорить про те, що вона - з квасолі. В ній відчувається гострота, а спеції надають молдавській квасолиці приємного смаку. Можна їсти квасолю по-молдавськи як салат або гарнір. Що ж стосується другої страви, то її ще називають верзере, і готують з витяжного тіста філо. 

Вам знадобиться:

  • Цибуля ріпчаста - 1 штука.
  • Рослинна олія - 1,5 столових ложки.
  • Перець болгарський - 1/4 штука.
  • Квасоля суха - 75 г.
  • Сіль - до смаку.
  • Перець червоний мелений - до смаку.
  • Перець чорний мелений - до смаку.
  • Часник - 2 зубчики.
  • Оцет (яблучний) - 0,5 чайної ложки.
  • Зелень петрушки - пучок.

Як готувати:

Замочіть квасолю й відваріть до готовності. Готову квасолю пропустіть через м'ясорубку або блендер. Цибулю дрібно поріжте й спасеруйте на олії. Перець без насіння наріжте соломкою. Змішайте квасолю з пасерованою цибулею та солодким перцем.

Приправквасолицю сіллю і чорним меленим перцем. Добре перемішайте. Приготуйте суміш із продавленого або розтертого часнику, оцту та невеликої кількості червоного меленого перцю. Додайте її до квасолиці і ще перемішайте. 

Порада від Інформатора: насамкінець прикрасьте квасолицю зеленню петрушки та перцем. Хай смакує!

Обидві страви є культовими в молдавській кухні!
Обидві страви є традиційними в молдавській кухні!

А тепре приготуємо пиріжки-сигари з кислою капустою. Ця смачна випічка вийде у кожного, адже тісто за цим рецептом - ідеальне в роботі. Ніжне хрумке тісто й соковита квашена капустка настільки гармонійні, що зупинитися на двох-трьох пиріжках буде складно!

Вам знадобиться:

Для тіста:

  • Олія - 125 мл.
  • Борошно - 320 г (2 склянки ємністю 250 мл).
  • Сіль - 1 чайна ложка.

Для начинки:

  • Капуста квашена - 600 г.
  • Морква - 130 г (1 штука).
  • Цибуля ріпчаста - 80-100 г (1 штука).
  • Перець чорний мелений - до смаку.
  • Олія - 2-3 столові ложки.
  • Жовток - 1 штука.

Як готувати: 

Цибулину очистіть та наріжте кубиками. У сковороді розігрійте дві-три столові ложки олії і на ній обсмажте цибулю, перемішуючи, до м'якості (2-3 хвилини). Моркву очистіть та натріть на великій тертці.

Викладіть моркву до цибулі та обсмажте, помішуючи, ще 3 хвилини. Капусту відкиньте на друшляк, а потім наріжте дрібніше. Капусту викладіть до овочів, перчіть та тушкуйте під кришкою до м'якості, близько 10 хвилин.

Підготовлену начинку викладіть в тарілку і дайте повністю охолонути. Замішайте тісто. Борошно просійте гіркою та посередині зробіть лунку. У теплій воді розчиніть сіль, додайте олію, перемішайте. Влийте масляну суміш у лунку. Перемішайте вінчиком. Заміс закінчіть руками на столі (5-7 хвилин). 

Тісто оберніть пакетом або харчовою плівкою і залиште при кімнатній температурі, доки не охолоне капуста - мінімум на півгодини. Тісто розділіть на 10-12 частин вагою по 40-50 грамів. Увімкніть духовку для розігріву до 200С і сформуйте пиріжки. Для цього шматочок тіста розгорніть в дуже тонкий овал або прямокутник.

З одного боку тіста відступіть 3-4 см від краю та викладіть порцію начинки. Далі за принципом голубців загорніть начинку в тісто – згортніть "сигару". Так зробіть з усією начинкою. Змастіть пиріжки розбитим жовтком та поставте в духовку на 25-30 хвилин. 

Порада від Інформатора: подавайте готові верзере остиглими зі сметаною, томатним соком чи сироваткою.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.