Суттєво знизити ризик онкології допоможуть звичайнісінькі та недорогі овочі, фрукти та горіхи
Стрімке зростання захворюваності на рак в усьому світі в Україні прискорюється ще й через війну, хоча і до 2022 року онкологія входила до трійки основних причин смертності українців.
Щодо прогнозів Всесвітньої організації охорони здоров'я, вони невтішні - до 2050 року, до якого залишилося не так багато, захворюваність у світі зросте більш як на 75%.
У питанні профілактики онкології харчування займає найважливіше місце. І люди нарешті запам'ятали, що не потрібно захоплюватися червоним та обробленим м'ясом, ультра переробленими продуктами, солодкими напоями, трансжирами та алкоголем. Інше питання - що потрібно їсти, щоб знизити ризики. Як кажуть дієтологи, жоден продукт сам собою не є панацеєю, але здоровий набір із кількох, закріплений у раціоні, здатний врятувати життя, повідомляє The New York Times.
Брокколі, брюссельська капуста, цвітна та звичайна капуста, а також ріпа та темна листова зелень - чемпіони з профілактики онкології. Всі хрестоцвіті овочі містять глюкозинолати - натуральні речовини, які при подрібненні, варінні, жуванні та перетравленні розпадаються на біологічно активні сполуки - ізотіоціанати. Вони допомагають клітинам позбавлятися токсинів і відновлюватися, посилюють природні лінії захисту від пошкодження клітин. Словом, роблять найважливіше для профілактики раку.
Відповідно до досліджень, раціон, у якому багато хрестоцвітих, захищає від раку простати, прямої кишки, молочної залози, сечового міхура та колоректального раку.
Профілактична доза - більше чотирьох порцій на тиждень.
Вчені давно з'ясували, що лікопін у томатах захищає від раку простати. Тепер стало зрозуміло, що працює він і проти інших форм онкології - це стосується раку грудей, легенів та колоректального раку.
Лікопін - каротиноїдний пігмент, який забезпечує томатам їхній червоний колір. Це могутній антиоксидант, який захищає клітини від пошкоджень, пов'язаних з окислювальним стресом.
Є лише один аспект: для максимального ефекту помідори повинні бути хоч як обробленими - навіть нарізані будуть кориснішими, ніж якщо відкушувати від цілого помідора.
Коли помідори розрізають або роблять суп, соус або сік, це допомагає звільнити лікопін і зробити його більш доступним для засвоєння організмом. З розрізаних чи оброблених томатів він краще всмоктується. І якщо ви їсте соус, виготовлений із помідорів, користі від лікопіну буде більше, ніж від свіжого помідора. До речі, ще й тому, що помідори корисніше у компанії з жирами - наприклад, приготовані з оливковою олією.
Профілактична доза - 1-2 помідори на день.
Усі різновиди звичайної квасолі, горох, сочевиця та нут - серйозні джерела клітковини, без якої неможливе здоров'я кишківника, а значить, і міцність імунітету.
Дієтологи кажуть, що зараз дуже невеликий відсоток людей дотримується рекомендованої добової дози у 21-38 грамів - вона коливається залежно від віку та статі. Хоча наші пращури споживали до 100 грамів клітковини на день.
Раціон, у якому багато клітковини - це не тільки кишківник, а й довша тривалість життя, і зниження ризику хвороб серця, діабету та колоректального раку.
Крім того, клітковина - це профілактика ожиріння, з яким пов'язана підвищена небезпека раку стравоходу, нирок, молочної залози.
Профілактична доза - щонайменше 30 грамів на день.
У цьому овочі багато аліцину - корисної сполуки, що відповідає за запах часнику і має антибактеріальні, антивірусні та антигрибкові властивості.
Алліцин знижує рівень холестерину, артеріальний тиск, підтримує імунну систему. А його антиоксидантні таланти роблять його й борцем із онкологією. Крім захисту клітин від ушкоджень, аліцин знімає будь-яке запалення, а запалення - це чинник ризику розвитку раку. Крім того, аліцин може уповільнювати зростання та поширення ракових клітин.
Вчені виявили, що часник - відмінна профілактика раку шлунка, який є однією з головних причин смертності від онкології у всьому світі, та колоректального раку.
Так само, як і помідори, для вивільнення аліцину, часник краще різати, давити, тушкувати - загалом, обробляти. Тільки треба врахувати, що аліцин дуже нестабільний і швидко випаровується. Тому нарізати часник для страви заздалегідь і залишити лежати означає зробити його користь марною.
Профілактична доза - щонайменше п'ять зубчиків на тиждень.
У цю компанію входять мигдаль, фундук, кешью, пекан - всі вони багаті на клітковину, білки, корисні жири. Крім того, на антиоксиданти, які захищають клітини та поліфеноли, що мають антиракові властивості.
Тому деревні горіхи в раціоні – важлива частина профілактики онкології, а особливо раку травної системи та товстої кишки.
Наприклад, у волоських горіхах багато рослинних сполук, яких кишкові бактерії перетворюють на метаболіти. А вони вже не дають раковим клітинам рости і розмножуватися.
Профілактична доза - не більше 30 грамів на день.
Полуниця, малина, ожина, чорниця, лохина, журавлина - справжній скарб із антиоксидантів, фітохімічних сполук та всіляких корисних речовин.
Вітамін C, вітамін E, антоціани, що мають протизапальну дію, поліфеноли, які захищають клітини від стресу та пошкодження ДНК, харчові волокна - весь цей набір робить ягоди не тільки ефективним, а й найсмачнішим способом профілактики онкології.
Регулярне та достатнє вживання ягід пов'язують зі зниженням ризику розвитку раку товстої кишки, сечового міхура, простати, шкіри.
Профілактична доза - до 300 грамів на день, але не за один раз.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливі новини. Підписатися на канал у Viber можна тут.