МОЗ України просить змінити рецептуру хліба: є ризик, що він знову подорожчає

Читать на русском

Майже всю денну норму натрію українці отримують із хліба

Читать на русском
хліб сіль їжа
І солимо ми щедро, і продуктів з доданою сіллю їмо багато.

Майже всю денну норму натрію українці отримують із хліба

Як би він не дорожчав,  як би ми не намагалися замінити його листочком салату, порожні полиці вечірніх супермаркетів видають, що їсти хліб українці перестануть в останню чергу. Але, виявляється, у ньому стільки солі, що всю решту їжі добре було б уже й не солити. Тим більше, що в добову норму споживання ми ніколи не вкладалися і, схоже, не збираємося. 

Поки Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) рекомендує обмежуватися сіль до менше ніж 5 грамів на день - це близько однієї чайної ложки, середнє споживання солі в Україні – понад 12 г на день. Це і сіль, що додається при приготуванні їжі, і та, що міститься в готових продуктах. А одне з основних її джерел серед цих продуктів – хліб, і з цим треба терміново щось робити, повідомляє прес-служба МОЗ.

“Насолити” собі гіпертонію чи остеопороз

За даними МОЗ, кожен українець разом із хлібом з'їдає на день від 2,5 до 4,25 г солі, тобто половину добової норми і навіть більше. Якщо вірити даним Державної служби статистики, в середньому на людину припадає 250 г хліба. Найчастіше виробники кладуть на 100 г хліба від 1,07 до 1,7 г солі. Хоча, є сорти, де солі мало - 0,5 г на 100 г хліба або дуже багато - більше 1,7 г на ту ж вагу.

При цьому надлишок солі є ризиком поширення неінфекційних хвороб, які в Україні в 80% випадків є причинами передчасної смерті. Це гіпертонія, серцево-судинні захворювання, проблеми з нирками, рак шлунка. Не смертельним, але поширеним і таким, що дуже заважає жити, є остеопороз - наслідок збільшення виведення кальцію із сечею. Це знижує щільність кісткової тканини і підвищує ризик не тільки остеопорозу, а й переломів, і особливо схильні до цього жінки в постменопаузі. Ну, і "дрібниці" - затримка рідини та набряки, що дають навантаження на серце та нирки. 

Українці перевищують добову норму солі більш ніж удвічі.
Українці перевищують добову норму солі більш ніж удвічі.

Тому МОЗ звернулося до Всеукраїнської асоціації пекарів з проханням поступово зменшити кількість солі у хлібо-булочній продукції, "впираючи" на здоров'я дітей.

“Україна вже два роки має певні обмеження, введені в рамках реформи шкільного харчування. Для хліба, що їдять у навчальних закладах та інших, де знаходяться діти, вміст солі не повинен перевищувати 0,45 г на 100 г готового продукту. Однак важливо, щоб діти та відповідальні за них дорослі мали змогу здорово харчуватися не лише у школі, а й удома, адже це піде на користь усім”, - заявив міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко.

А як же рум'яна скоринка?

Хлібопекам запропоновано два сценарії того, як це зробити:

  • по-перше, зменшити кількість солі хоча б до 0,9 г на 100 г хліба - зробити це можна поступово, щоб покупці, які звикли до певного смаку, не розбіглися;
  • по-друге, підвищувати смакові якості своєї продукції іншими способами, наприклад, за допомогою трав, спецій і навіть ферментованих продуктів.

Не треба бути пекарем, щоб здогадатися, що другий сценарій ускладнить виробництво та підвищить ціну готової продукції. Та й перший навряд чи сподобається покупцям, які підсіли на солоний смак - відомо, що зменшення солі зробить хліб пріснуватим.

Є й інші солоні чемпіони, які у поєднанні з хлібом дають надмірну кількість солі.
Є й інші солоні чемпіони, які у поєднанні з хлібом дають надмірну кількість солі.

А крім посилення смаку, сіль виконує й інші функції:

  • уповільнює зростання цвілі та бактерій, зберігаючи хліб довше свіжим,
  • утримує вологу, щоб хліб не висихав надто швидко,
  • покращує еластичність та структуру тіста,
  • регулює ферментацію, контролюючи дію дріжджів,
  • робить скоринку красивого золотистого кольору.

Тож поки незрозуміло, як пекарі виходитимуть із ситуації, і чи здійснюватиметься контроль за зниженням солі в хлібі. І виходить, що найпростіше - їсти хліба менше, якщо відмовитися зовсім неможливо, і читати етикетки із зазначенням вмісту солі на 100 г продукту.

А заразом обмежити і інші продукти, де заховано багато солі : ковбаси та все перероблене м'ясо, зрілі сири на кшталт чеддера, пармезану та блакитного сиру, консервовані супи, соуси, напівфабрикати.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.