Британці придумали, як допомогти українцям під час відключення світла

Читать на русском

Вчені допомагають українським бджолярам розробити вдосконалену упаковку для їжі, що швидко псується.

Читать на русском
бджоли бджолиний віск мед пасіка
Віск забезпечує обгортці безпеку та покращує умови зберігання.

Вчені допомагають українським бджолярам розробити вдосконалену упаковку для їжі, що швидко псується.

Ситуація з відключенням електроенергії буде тільки погіршуватись - це потрібно прийняти як даність, не впадати в істерику та шукати всі можливі способи пережити літо. Поки на вулиці спека, основною побутовою проблемою стає збереження продуктів, та українці у цьому питанні  багато в чому досягли успіху

До того ж, у нас є помічники в особі вчених Кардіффського університету та рідних українських бджіл, і їхній союз може допомогти знайти спосіб продовження свіжості продуктів на кілька днівповідомляє ВВС.

Британські дослідники зараз вивчають віск, який виробляють українські бджоли. Це натуральний продукт із маленьких лусочок, які виділяють воскові залози на черевці медоносних бджіл. Комахи їх жують і перетворюють на м'який матеріал для будівництва сотів.

Здається, до чого тут збереження наших продуктів? А до томго що на його основі можна створити надійну упаковку для продовження їхнього життя. 

Незважаючи на війну, Україна залишається в лідерах з виробництва та експорту меду.
Незважаючи на війну, Україна залишається в лідерах з виробництва та експорту меду.

З багаторазовими восковими серветками, в які зручно загортати бутерброди, ми вже знайомі. Але вчені хочуть зробити обгортку, де можна буде кілька днів зберігати продукти, що швидко псуються. А у воску для цієї мети ідеальні характеристики: 

  • він має антибактеріальні та антимікробні властивості, які запобігають розвитку цвілі та бактерій,
  • обгортки із воску дозволяють продуктам "дихати", в них не утворюється конденсат,
  • віск - натуральний та нетоксичний матеріал, безпечний для контакту з харчовими продуктами,
  • при нагріванні від тепла рук бджолиний віск стає гнучким, і ним легко обгорнути продукти. Після остигання він твердне, створюючи щільну оболонку.
За допомогою воску бджоли будують стільники.
За допомогою воску бджоли будують стільники.

Дослідники розробили кілька варіантів із різними комбінаціями інгредієнтів для обгортки, але в основі шматок тканини або паперу, в який втирається бджолиний віск, та різні природні протимікробні рослини на кшталт шавлії. 

Наразі вчені разом із українськими бджолярами тестують різний віск у вуликах по всій країні у пошуку ідеального кандидата для створення обгортки.

І хоча загальний обсяг виробництва меду через війну скоротився, і 2023-го у рейтингу найбільших експортерів Україна з третього місця перейшла на четверте, все одно є де розвернутися. І шанси знайти правильних бджіл, що дають правильний віск із потрібними характеристиками, дуже великі.

Крім того, вчені розраховують, що створення такої упаковки стане в нагоді для людей, які живуть у зонах бойових дій по всьому світу. 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал щоб не пропустити важливі новини. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.