Завдяки шкільній програмі з фізики, одесит знайшов спосіб легше пережити відключення світла

Спека внесла свої корективи - знеструмлений холодильник тепер нагрівається швидше. Як врятувати продукти

холодильник відключення сета лід вода
Тепер головне в холодильнику - не стільки їжа, скільки лід.

Літо зі своїми плюсами у вигляді ягід та фруктів та мінусами у вигляді температури “трохи за 30” ніяк не римується з відключення світла. За кілька тижнів “тренувань” ми навчилися  не готувати на три дні, не купувати "на потім" і навіть рідше лазити в холодильник. Але настає час заморожування ягід та всяких кабачків, і тепер треба думати, як зберегти свої запаси на зиму. Варіанти можуть бути різними, найпростіший та найдешевший, але ефективний лайфхак зі шкільної програми з фізики нагадав блогер Юрій Христензен.

Солоний лід краще зберігає низьку температуру

Йдеться про солону воду, яка довше зберігає холод через свої фізичні та хімічні властивості. 

  • По-перше, у неї нижча температура замерзання, ніж у прісної. Наприклад, при концентрації солі близько 5% температура замерзання становить близько -2,8°C, тоді як прісна вода замерзає при 0°C. Через це льоду із солоної води потрібно менше часу, аби нагрітися до меншої температури. 
  • По-друге, при додаванні солі змінюється теплоємність води, тобто кількість тепла, необхідна для підвищення температури певного об'єму води на один градус. Солона вода має нижчу теплоємність, що означає, що їй потрібно менше тепла для зміни температури, ніж прісній воді.
  • По-третє, лід у солоній воді тає більш швидко. Коли вона замерзає, сіль виштовхується з кристалічної структури льоду і концентрується в рідкій частині, що залишилася. Цей процес призводить до зниження температури в розчині, що залишився, до тих пір, поки весь розчин не замерзне. 

Все це означає, що замерзла солона вода може бути ефективнішою для тривалого збереження низьких температур порівняно з прісною водою.

Для неповної дволітрової пляшки знадобиться шість ложок солі.
Для неповної дволітрової пляшки знадобиться шість ложок солі.

Наливати не під зав'язку

Виходячи з цих особливостей, експерт пропонує спосіб збереження продуктів у морозилці за допомогою пляшок із солоною водою. Схема така: 

  1. Насипати у дволітрову пляшку 6 столових ложок солі з невеликою гіркою. Зайвого не потрібно, оскільки надто насичений сольовий розчин у стандартній морозильній камері не замерзне.
  2. Налити у пляшку стільки води, щоб зверху залишалося 5 см повітря. Збовтати воду для розчинення солі та покласти в морозилку.
  3. Коли перша пляшка замерзне, повторити процес із наступною. Не треба складати одразу кілька пляшок, компресор холодильника повинен відпочивати.
Найефективніші холодоелементи - медичні.
Найефективніші холодоелементи – медичні.

Як зазначає Юрій Христензен, кількість пляшок залежить від обсягу морозилки, кількості продуктів у ній, тепловтрат, тривалості відключення світла. Тому почати краще з однієї пляшки на кожній полиці, а далі підбирати експериментально. 

"Як це працює: 2 л води з 6 ложками солі замерзають при -6°С. В морозилці пляшка швидко остигає до -6 °, потім довго замерзає, потім швидко остигає до температури морозильної камери. Весь цей час компресор холодильника працює.

При відключенні світла відбувається зворотний процес. Пляшка швидко нагрівається до -6 °, а потім довго підтримує цю температуру за рахунок танення солоної води.

Кожні 3 столові ложки солі зі стандартною гіркою на 2 л води дають приблизно 5% NaCl по масі”, - пояснив блогер.

Відкрили на 10 секунд - підняли температуру на два градуси

Зрозуміло, що морозилки у всіх різні, і комусь дволітрова пляшка не підійде, бо займе багато місця. У такому випадку солоний розчин можна розливати у невеликі ємності навіть об'ємом 250-300 мл. 

Тільки пам'ятаймо: що менше простору в морозилці, тим довше вона тримає холод. Це правило діє і для холодильної камери, в яку, до речі, можна перекладати солоні пляшки з морозилки для збереження їжі.

А пікнік у нас тепер щодня, тільки на жаркій кухні.
А пікнік у нас тепер щодня, тільки на жаркій кухні.

І не забуваємо, що чим рідше ми відкриваємо морозилку, тим краще. Адже навіть короткі заглядання до неї впродовж 10 секунд піднімають температуру на 2-3 градуси. Тому краще залишити з краю морозилки те, що може знадобитися.

Є й альтернативний варіант – купити акумулятори холоду, які бувають різного обсягу та ваги. Стандартні обсягом 400 мл коштують у середньому 100 грн, і в порівнянні з пляшками вони зручніші у розміщенні. Але є і свої нюанси, як зазначає Юрій Христензен, збереженню продуктів у морозилці при відключенні світла вони не дуже допоможуть. Хоча якщо знайти медичні акумулятори холоду із температурою фазового переходу -7 градусів, це буде хороший варіант.

При цьому перекладені з морозилки в основний відсік вони добре працюють, за умови, що в холодильнику буде мінімум вільного місця.

Ще українці "викручуються" за допомогою зарядних станцій Екофлоу, але для цього підходять не всі моделі. Або купують автохолодильники для найнеобхіднішого, їх можна живити від павербанку. Звичайні, щоправда, дуже шумні, проте можна вкластися у 3-4 тисячі гривень, автохолодильники з фреоном працюють краще та тихіше, але ціна вже близько 10 тисяч. У хід пішли і термосумки, і добре тим, у кого вони завалялися з хороших часів - решті бажаючих доведеться викласти 700-1000 гривень.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Informator.ua Україна на часі Youtube