Серйозний брак клітковини в раціоні погіршує метаболічне здоров'я
Скільки б не говорилося про користь овочів та фруктів, вчені констатують, що моделі харчування сучасних людей мають дві небезпечні тенденції. Кількість оброблених продуктів у раціоні зростає, а споживання клітковини, джерелом якої є овочі та фрукти, знижується. Звичайно, легше і приємніше проковтнути повітряно-невагому булочку, ніж зжувати тверде яблуко, від якого у багатьох ще й залишаються неприємні відчуття в шлунку.
Причому довгий час у нас була офіційна відмазка – целюлоза, вона ж клітковина, не перетравлюється у шлунково-кишковому тракті людини на відміну від корів, овець, коней та інших тварин. Але вчені знайшли невідомі раніше мікроби, що живуть у кишечнику людини та здатні перетравлювати клітковину, повідомляє ScienceAlert.
Целюлоза, що вистилає клітинні стінки овочів та фруктів, є найпоширенішим органічним з'єднанням на Землі. В організмі тварин вона добре розщеплюється, і в кишківнику стародавніх людей була достатня кількість бактерій, які перетравлювали рослини. Це з'ясували мікробіологи, які проаналізували зразки фекалій людей, які жили у різні часи у різних регіонах. З'ясувалося, що у нас було багато спільного із сільськогосподарськими тваринами - як мінімум, у вмінні перетравлювати харчові волокна. Більш того, аналіз довів, що бактерії, що пожирають целюлозу, люди отримали з кишківника жуйних тварин у процесі одомашнення.
Тоді куди ж люди їх поділи? Нові дослідження ізраїльських учених свідчать, що сучасна людина не остаточно втратила ці бактерії - у нашому кишківнику їх навіть три види, але їхня загальна кількість стала дуже і дуже мізерною. А кинули нас вони під впливом зміни раціону, який навіть зараз має різницю у міських і сільських жителів. Не кажучи вже про порівняння з давніми людьми, які споживали неймовірну для нас кількість рослинної їжі.
Вийшло замкнуте коло: мало клітковини в раціоні - скорочується кількість потрібних для її перетравлення мікробів, мало мікробів - погано перетравлюється клітковина.
Вчені побоюються, що ці види кишкових мікробів, яких наразі бракує, погано позначаються на метаболічному здоров'ї сучасних міських жителів. Але зате в їхній, хай і мізерній, наявності бачать можливість заселяти ними кишківник у вигляді харчових домішок або спеціалізованих пробіотиків. Тобто штучно повернути історично важливу роль цих мікробів у здоров'ї кишківника людини.
А поки цього не сталося, городянам залишається все ж таки підібрати для свого раціону ті джерела клітковини, споживання яких не доставить дискомфорту. Адже на терезах здоров'я кишкової флори, поліпшення травлення та перистальтики, нормалізація рівня холестерину, профілактика інфекційних хвороб, патологій серця, колоректального раку, діабету другого типу.
Чемпіонами-джерелами клітковини є зелень селери, петрушки та кропу, всі види капусти, шпинат, стручкова квасоля, помідори, морква, гарбуз, баклажани, кабачки, яблука та груші, чорна смородина, малина та вишня, сливи та абрикоси.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.