Будьте обережними щодо можливих алергічних реакцій
А чи знали ви, що в Україні росте безліч квітів, які, як виявляється, можна вживати у їжу. Популяризатор української кухні, популярний шеф-кухар Євген Клопотенко приділив цьому увагу і пояснив, які саме квіти і як можна застосовувати, аби збагатити власний раціон нутрієнтами, фенольними сполуками, вітамінами С і Е, сапонінами та фітостеролами.
Чорнобривці розлогі - Tagetes patula - та Чорнобривці прямостійні -Tagetes erecta - годяться в їжу. Їхні пелюстки можна використовувати для приготування салатів. Шеф-кухар рекомендує використовувати саме вид Tagetes patula.
З пелюсток чорнобривців також варять аджику, з додаванням перцю, часнику та інших спецій, або варення. Також з чорнобривців можна приготувати шампанське. Для цього потрібні лише вода, цукор, лимонна кислота й квіти. В такому напої навіть утворюються бульбашки кисню, як у справжньому шампанському.
Найперше та найпростіше, що можна приготувати з троянди — це чай. З чайної троянди можна приготувати смачне трояндове варення, а ще цукровий сироп та навіть лікер з додаванням алкоголю. Подрібнені пелюстки троянд використовують для салатів, декору страв та приготування граноли.
Ніжні квіти кабачків та цукіні смажать на пательні у клярі з борошна та яйця, фарширують м’яким сиром, а також використовують у супах та салатах. Стебло найкраще відрізати гострим ножем, за 1,5 см до нижньої частини бутона.
Перетворіть свої салати на справжній витвір мистецтва, поєднавши ніжні квіти віоли, або як їх ще називають - братчики, зі свіжою зеленню, огірками, горіхами та авокадо.
Крім цього, існує оригінальний спосіб використати ці квіти для декору десертів: покрийте їх тонким шаром яєчного білка та присипте мілкими кристалами цукру. Вийде гарна та абсолютно натуральна прикраса, яку не лише безпечно, але й смачно вживати в їжу.
Ніжні фіолетові квіти лаванди можна використовувати для приготування десертів, додавши сушені квіти у глазур, крем, бісквіт або печиво. Крім цього її додають до суміші сухих спецій та чаю, лікерів. Гарно поєднується з цитрусовими, ягодами, розмарином, чебрецем та шоколадом. У продажі можна знайти спеціальну сушену лаванду для кулінарії.
Пелюстки квітки в давнину навіть називали "шафраном для бідних", адже використовували як спецію для підсилення смаку та підфарбовування страв у золотавий колір. ЇЇ можна додавати до салатів, чаїв, цукрових сиропів, страв з яйцями.
Споживання календули не рекомендується при гастриті та підвищеній кислотності шлунка.
Виходить дуже смачно і справді схоже на мед, який можна використовувати для приготування салатних заправок, а також для підсолоджування страв і напоїв.
Квіти настурції - Tropaeolum majus - чудово працюють в салатах, адже за смаком нагадують редьку. При цьому рослина є родичем капусти, броколі та гірчиці.
Не їжте квіти, придбані у квіткових крамницях. Для вирощування декоративних рослин часто використовуються пестициди та інша токсична хімія.
Не збирайте квіти для їжі на узбіччях доріг та навіть на подвір’ї, що межує з дорогою. Натомість купуйте органічні їстівні квіти у фермерів.
Якщо ви людина, що схильна до частих алергій, вам варто з обережністю споживати квіти, уважно спостерігаючи за реакцією свого організму.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.