Любителям перцю присвячується: як гостреньке змінює ваш організм

Перець може нашкодити тим, хто має проблеми зі шлунково-кишковим трактом.

Перець, приправа, гостра їжа, продукти, харчування, лікарі, корисні поради
Чилі корисний, адже його дія, вірогідно, здатна сповільнювати ріст клітин раку.

Багато хто любить гостреньке, але з цим пов'язана певна реакція вашого організму. Не всі потенційні реакції є бажаними, навіть для тих, хто насолоджується смаком. Адже гостра їжа впливає на організм - як позитивно, так і негативно. Вживання гострої їжі здатне викликати різноманітні фізіологічні реакції, всім відомі поколювання язика і губ, а також потовиділення. Крім того, біль у шлунку і головний біль. 

Експерти пояснюють, що відбувається на фізіологічному рівні, коли ви їсте багато перцю чилі, та що це може означати для вашого здоров'я, йдеться в матеріалі NYTimes.

Перець змушує вас потіти

Любителі гострої їжі, ймовірно, знайомі з однією негайною фізичною реакцією - потовиділенням. Це тому, що деякі з найгостріших продуктів містять сполуки, які зв'язуються з нервовими рецепторами шлунково-кишкового тракту, в тому числі в роті, та активуються під впливом тепла.

Перець чилі, смакова основа багатьох гострих страв, містить сполуку капсаїцин, яка зв'язується з цими рецепторами при вживанні в їжу, а потім надсилає больовий сигнал у мозок. Основні хімічні речовини, що містяться в перці, хроні та гірчиці, також зв'язуються з тими ж рецепторами, хоча й менш потужно.

Ці нерви надсилають до мозку такі ж сигнали, як і в разі контакту з вогнем, тому ви можете почати потіти або почервоніти - так організм намагається охолодитися. Капсаїцин обманює ваше тіло, змушуючи його думати, що температура підвищилася, і тому мозок вирішує, що йому потрібно скинути тепло. Звідси - потовиділення.

Це може спричинити розлад шлунково-кишкового тракту. Вживання гострої їжі в помірних кількостях загалом безпечне для людей, які не мають проблем зі шлунком. Однак це може спричинити запалення ділянок, які допомагають травленню, та іноді призводить до печії, болю в шлунку або діареї. Загалом люди з гастритом, що виникає при запаленні слизової оболонки шлунка, можуть бути особливо чутливими до посилення болю в животі.

Не уникайте гострої їжі, якщо ваш організм залюбки справляється з нею.
Не уникайте гострої їжі, якщо ваш організм залюбки справляється з нею.

Переваги чилі для здоров'я

Дослідження показали, що споживання гострої їжі може бути пов'язане з деякими перевагами для здоров'я. Наприклад, одне дослідження виявило, що щоденний прийом добавки капсаїцину прискорює метаболізм, завдяки чому учасники спалювали еквівалент додаткових 200 калорій на день протягом 14 тижнів.

А в дослідженні 2022 року, в якому взяли участь понад 6 тисяч дорослих, вчені виявили, що споживання чилі пов'язане зі зменшенням накопичення кальцію в стінках коронарних артерій, які постачають кров до серця. Проте неясно, чи може регулярне вживання гострої їжі знизити ймовірність ожиріння або серцевих нападів у довгостроковій перспективі. Докази щодо того, чи підвищує або знижує гостра їжа ризик раку, неоднозначні. Кілька досліджень виявили, що щоденне вживання перцю чилі пов'язане з підвищеним ризиком раку стравоходу, але не раку шлунка або товстої кишки.

Кілька експериментів, проведених на клітинах у лабораторіях, виявили, що капсаїцин і піперин - хімічні речовини, що містяться в перці - пригнічують або знищують клітини раку молочної залози людини. Та вчені поки що не знають, чи можуть ці висновки одного дня призвести до потенційного лікування.

Одне дослідження, опубліковане в 2015 році, в якому взяли участь майже півмільйона людей у Китаї, виявило, що ті, хто їв гостру їжу шість-сім разів на тиждень протягом кількох років, мали на 14% менший ризик смерті порівняно з тими, хто їв гостру їжу рідше, ніж раз на тиждень.

Дослідники вважають, що ці результати, можливо, пов'язані з антиоксидантною та протизапальною дією гострої їжі, яка може захистити від багатьох захворювань, таких як діабет і певні види серцево-судинних захворювань.

Екстремальні реакції на гостре

У рідкісних випадках дуже гострий перець викликав екстремальні фізіологічні реакції, такі як сильний головний біль або блювота, що призвела до розриву стравоходу. В цілому ж такі ситуації не є типовими для звичайної людини та звичайного перцю.

Якщо ви щойно з'їли їжу, яка містить більше гостроти, ніж ви можете витримати, з'їжте слідом за тим щось з високим вмістом жиру, наприклад, ложку сметани або випийте склянку молока, радять лікарі.

Вживання жирної їжі допомагає вивести капсаїцин з тканин, коли ви відчуваєте біль. Вода зазвичай не дуже допомагає в цей момент. Капсаїцин є жиророзчинною сполукою, а це означає, що він не розчиниться у воді, скільки б ви не випили.

Важливо поважати власні межі і не переоцінювати, скільки тепла може витримати ваш організм. При правильному балансі ви можете виявити, що легкий опік - це те, що робить їжу смачнішою! І незалежно від того, їсте ви для здоров'я чи для смаку, експерти кажуть, що якщо ви любите гостру їжу і ваш організм може з нею впоратися, немає жодних причин уникати її.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливі новини. Підписатися на канал у Viber можна  тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Informator.ua Україна на часі Youtube