Всі ми любимо солоденьке, але, як відомо, з його вживанням пов'язана низка проблем для здоров'я. Любов до солодкого може збільшувати рівень цукру в крові, провокувати появу зайвої ваги та навіть акне. Медики наполягають, що надлишковий цукор може призвести до ожиріння, цукрового діабету II типу, серцево-судинних захворювань, проблем з імунною системою та зубами, і навіть онкології. Саме тому не зайвим буде подумати над тим, як обмежити вживання швидких вуглеводів (а саме - столового цукру, джемів, варення, меду та шоколаду, солодких газованих напоїв і соків, випічки й дуже солодких фруктів). Ось декілька порад від популярного в Україні лікаря Євгена Комаровського.
Американські лікарі радять вживати протягом дня не більше 10% цукру від загального об'єму вжитої їжі. Проте ВООЗ має більш жорсткі обмеження, наполягаючи на рекомендації їсти всього 5% калорій, що надходять саме з цукру. Однак, за словами лікаря Комаровського, в тих же США, 15-20% добового вживання калорій людьми надходить до їхнього організму саме з цукру. Що, додав лікар, неприпустимо. Тож, розгляньмо способи, як їсти менше цукру, і більше корисних продуктів замість першого.
По-перше, підвищена потреба в вживанні цукру зростає за умови стресу та безсонні. А отже, порада перша - висипайтесь і працюйте зі стресовими станами. По-друге, перегляньте своє харчування.
Їжа: як відмовитись від зайвого цукру
- Читайте етикетки. Якщо на них зазначено, що продукт містить наступні складові - глюкозу, декстрозу, мальтозу, кукурудзяний чи рисовий сироп, тростинний чи інвертний цукор, патоку або карамель - відмовтесь від цих продуктів.
- Будьте обережні зі знежиреними вуглеводами. Річ у тім, що вони, за словами лікаря Комаровського, часто є менш смачними через знежирення, тому виробники додають в них більше цукру, щоб продукти краще смакували. Знежирений, до прикладу, йогурт може бути більш солодким, ніж більш жирний.
- Особливу обережність слід виявляти щодо рідкого й солодкого. Такі продукти надзвичайно швидко всотуються в кров та навантажують вуглеводний обмін. Проте ці калорії дуже швидко йдуть з кишково-шлункового тракту, через що вже дуже скоро людині знову хочеться їсти. Часто це провокує переїдання.
- Замініть соки, які зазвичай містять величезну кількість доданого цукру, кавою чи чаєм без цукру, мінеральною водою.
- Обмежуйте вживання солодких десертів. Саме цей різновид продуктів, за словами медика, складає 20% надлишкового вживаного європейцями та американцями цукру. Мова про торти, пироги, морозиво, тістечка тощо. Замініть їх запеченими фруктами з вершками чи темним гірким шоколадом (70% какао й більше).
- Зверніть увагу на соуси. Звичайні томатні кетчупи містять багато цукру. До прикладу, у столовій ложці такого продукту зазвичай міститься 5 г цукру, тобто, в кетчупі цукру може міститись більше, ніж в морозиві. Шукайте соуси, що не містять доданого цукру, а інформація про це вказана на упаковці. Зрештою, можна замінити кетчуп гірчицею, соусом чилі, песто, соком лимона чи лайма, пряними травами.
- Стережіться ультраоброблених продуктів та надавайте перевагу цільнозерновим. Привчайте дітей до того, що яблуко краще, ніж яблучне пюре в банці.
- Перевірте кількість цукру в консервах, на кшталт консервованих персиків, ананасів тощо.
- Будьте обережні зі "здоровими" обробленими закусками, як от батончики, мюслі тощо. Читайте склад. Оберіть замість них варені яйця, горіхи та насіння, свіжі фрукти.
- Обмежте кількість вживання цукру під час сніданку. Натомість оберіть, наприклад, грецький йогурт з фруктами та горіхами чи омлет з сиром та овочами.
- Їжте більше білка. Дослідження доводять, що ці продукти знижують потяг до солодкого.
- Використовуйте натуральні підсолоджувачі з нульовою калорійністю, як от стевія, еритрит алюлоза.
Ну і наостанок найбільш очевидне - не зберігайте вдома шоколад, цукерки тощо. Не перевантажуйте нервову систему ще й цим випробуванням, резюмує лікар Комаровський.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: