Маргарин чи масло: що обрати до столу з погляду науки

Читать на русском

Вершкове масло містить багато насичених жирів, а маргарин - це ультраперероблений продукт.

Читать на русском
Їжа, продукти, масло, маргарин, жири, трансжири, корисні поради, здоров'я
Хочете бути здоровими - мажте масло на овочі або замініть його оливковою олією

Вершкове масло містить багато насичених жирів, а маргарин - це ультраперероблений продукт.

Вершкове масло містить багато насичених жирів, а маргарин - це ультраперероблений продукт. Зрозуміти, який з них є королем здорових спредів, дуже складно. Маргарин з'явився на початку минулого століття, а вже в 1950-х роках більшість покупців перейшли на нього, адже харчові виробники пропонували знежирені версії цього продукту. Мовляв, зайві жири - шкідливі для здоров'я. З'явилася концепція, що насичені жири є головним винуватцем і повинні бути замінені поліненасиченими жирами. Тобто масло - маргарином. 

Зараз ситуація знову змінюється, йдеться в публікації BBC. В останні роки спостерігається зростання споживання вершкового масла порівняно з маргарином. Проте плутанина щодо того, які саме жири містяться в вершковому маслі та маргарині, існує досі. Тож давайте розбиратись, аби їсти не тільки смачненьке, але й корисне. 

Вершкове масло та маргарин - в чому різниця

Вершки виготовляють шляхом збивання молока та розшарування рідини. Відділені вершки охолоджують, видаляють рідину, що залишилася після відділення твердого масла. До масляної суміші, що залишилася, іноді додають сіль.

Маргарин виготовляється шляхом збивання масла з водою до утворення твердого продукту, після чого додаються інші інгредієнти, такі як емульгатори та барвники. Раніше також додавали водень, щоб маргарин краще намазувався, саме він впливав на утворення транс-жирів, здатних викликати хвороби серця. 

Дослідники довели, що дієта з високим вмістом штучних транс-жирів підвищує рівень поганого холестерину ЛПНЩ і знижує рівень хорошого холестерину ЛПВЩ. А отже, транс-жири впливають на рівень холестерину навіть гірше, ніж насичені жири. За однією з оцінок, транс-жири можуть бути причиною 540 тисяч смертей щороку.

Таким чином, численні дослідження пов'язують ультраперероблені продукти, зокрема маргарин, з поганими наслідками для здоров'я, включаючи ожиріння, діабет 2 типу та хвороби серця. 

Масло VS маргарин = спреди

Одне дослідження виявило, що всі "спреди" пов'язані з підвищеним ризиком розвитку діабету 2 типу. А от довгострокових доказів, які б конкретно порівнювали вплив вершкового масла та маргарину на здоров'я, немає. 

Нові дані також свідчать про те, що існує зв'язок між поганим здоров'ям і раціоном харчування з вмістом ультраперероблених продуктів, до яких належить і маргарин. Та деякі з цих продуктів все ж містять поживні речовини. Наприклад, маргарин містить, в тому числі, вітамін А.

Вчені десятиліттями досліджували користь і шкоду для здоров'я різних спредів.
Вчені десятиліттями досліджували користь і шкоду для здоров'я різних спредів, не порівнюючи їх. Тепер ясно одне - вони надто жирні. 

Маргарин чи масло: що обрати до столу

Маргарин простіше намазується й має кращий поживний профіль з точки зору вмісту насичених жирів, ніж вершкове масло. Проте масло - зазвичай смачніше. Обидва ці продукти, як ми вже зрозуміли, містять шкідливі жири, здатні викликати проблеми із серцем, якщо їсти їх кілограмами. Експерти наполягають, що значення має якраз наш довгостроковий раціон харчування, тобто споживання спредів протягом місяців і років. Якщо ж ви раз на тиждень намазуєте масло на тост, а решта вашого раціону є здоровою, цей тост не матиме вирішального значення.

Але це не те, що їсть більшість людей. В раціоні більшості переважає калорійна, бідна на поживні речовини їжа. Достатньо лише зайти в будь-який супермаркет і подивитися на кількість фасованих продуктів. Ми не готуємо з нуля, не вирошуємо овочі та фрукти, тому навіть не усвідомлюємо, що споживаємо так багато жирів.

Тож вибір спреду має ґрунтуватися на ваших особистих потребах у здоров'ї. Подумайте про свої основні потреби для здоров'я, вишикуйте всі етикетки спредів, які ви зазвичай обираєте, і порівняйте їх, радять лікарі.

Зрештою, те, який спред ви вибрали, є лише частиною загальної харчової головоломки. Іншими словами, може виявитися, що те, на що ви намазуєте хліб, є більш важливим. Якщо ви намазуєте масло на качан кукурудзи, а не на круасан, це вже зовсім інша їжа!

Чи варто перейматися щодо жирів

Не варто так сильно турбуватися щодо загальної кількості жирів, важливим є їхнє співвідношення у раціоні, вважають медики. Зокрема, з трьох типів жирів, які ми їмо - насичені, мононенасичені та поліненасичені - насичених має бути не більше 10% від загальної кількості енергії, яку ми отримуємо.

Але все дещо складніше. Стало відомо, що насичені жири з різних продуктів - діють на організм по-різному. Так, насичені жири з вершкового масла та м'яса пов'язані з вищим ризиком серцевих захворювань порівняно з жирами з риби або кисломолочних продуктів, таких як йогурт.

Оливкова олія вас не підведе!
Оливкова олія вас не підведе!

Оберіть оливкову олію 

Ви можете обрати менш оброблені альтернативи, такі як оливкова олія, яка містить корисні моно- та поліненасичені жири, і намагатися зменшити загальне споживання ультрапереробленої їжі.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.