Часточки лимона, скибочки хліба і відкриті консерви: помилки зберігання їжі в холодильнику

Читать на русском

Як найкраще зберегти залишки їжі свіжими, та як довго вони залишатимуться безпечними для вживання.

Читать на русском
Корисні поради, лайфхак, здоров'я, кухня, продукти, їжа
Правильне зберігання харчів - це здоров'я та економія

Як найкраще зберегти залишки їжі свіжими, та як довго вони залишатимуться безпечними для вживання.

Нічого дивного, якщо у вас в холодильнику лежить половинка лимона, можливо, загорнута в харчову плівку. Чи засохла з одного кінця половина огірка. А може, відкрита майже не використана банка каперсів чи оливок, термін зберігання яких давно минув.

Також часто для рецепту потрібно лише половина цибулини або третина шматка сиру - особливо, коли готуємо на одну особу. Згідно зі звітом ООН за поточний рік, близько п'ятої частини продовольства викидається. Тож як найкраще зберегти залишки їжі свіжими - та як довго вони залишатимуться безпечними для вживання. Розглянемо окремо різні види продуктів - за порадами експертів The Guardian.

Авокадо

Видаліть кісточку, залиште шкірку і покладіть половинку на тарілку зрізом донизу. Змастіть зріз лимонним або лаймовим соком - це мінімізує окислення й врятує м'якоть авокадо від сірості та кашоподібного стану. 

Тофу

Тофу може зберігатися протягом двох-трьох днів в пластиковому контейнері, занурений в чисту холодну воду (не ту, в якій він продається), але воду слід міняти щодня. Також тофу можна заморозити. 

Консерви

Консерви - це велика проблема для холодильника, оскільки, за даними Агентства зі стандартів якості харчових продуктів, після відкриття консервної банки олово з неї швидше потрапляє у вміст.

Виливайте залишки в миску або герметичний контейнер перед тим, як зберігати вміст в холодильнику. Використовуйте чисту кришку, придатну для харчових продуктів, щоб захистити консерви від потьоків і розливів. З'їжте протягом двох днів або заморозьте.

Порізані фрукти

Порізані фрукти - це складна справа. Цитрусові дуже швидко окислюються через вміст цукру і кислоти - ви можете розраховувати на використання скибочок або часточок тільки в той день, коли ви їх нарізали.

Щоб вони виглядали і були свіжими, покладіть їх у миску, наповнену подрібненим або колотим льодом - як на рибному ринку.

Лимонні дольки

Часто залишки лимонних часточок можна просто подати разом зі стравою, до якої вони частково використовувалися як приправа.

Тісто для млинців

Відразу перекладіть тісто в герметичний контейнер або банку з-під джему в холодильнику, інакше повітря може призвести до зміни його кольору. Діставши потім з холодильника, добре перемішайте, коли тісто нагріється. 

Яйця

Зберігайте залишки яєць у пластиковому контейнері або мисці, накритій харчовою плівкою. Білки зберігайте близько 10 днів у холодильнику, жовтки - заморозьте.

Продукти в розсолі

(каперси й корнішони)

Після відкриття потрібно уникати потрапляння якомога більшої кількості кисню в банки, оскільки це призведе до появи плісняви та неприємного запаху. Найпростіший спосіб - взяти папір для випічки, вирізати диск, достатньо великий, щоб покрити рідину в банці, і притиснути його, щоб створити блок між інгредієнтами та кришкою. Це допоможе уникнути потраплянню кисню до оливок, маринованих огірків чи будь-яких інших консервованих продуктів. Зберігайте засолені продукти в холодильнику.

Порызані фрукти різних видів краще зберігати окремо, і всі - у льоді.
Порізані фрукти та овочі різних видів краще зберігати окремо, і всі - у льоду.

Сік

Деякі невідкриті магазинні соки можуть зберігатися протягом багатьох місяців, але більшість з них мають відносно короткий термін придатності (від кількох днів до тижнів) після того, як пломба була порушена. Тож, читайте етикетку й дотримуйтесь інструкцій виробника. Найчастіше це означає,  що сік слід випити протягом трьох-п'яти днів. 

Немолочне молоко

Альтернативне молоко часто зберігається в холодильнику набагато довше, ніж рекомендовані п'ять або близько того днів. Ви можете зцідити молоко в скляну пляшку, навіть якщо воно призначене для зберігання в картонній упаковці. Вівсяне та мигдальне молоко зберігається найдовше, а соєве швидше псується. Якщо ви зберігаєте його у склі, ви зможете краще бачити, чи не розділилося молоко. Якщо ж добре збовтати його, то, ймовірно, воно знову стане цілісним. Таким чином, ви зможете відчути на смак, чи не зіпсувалося воно.

Хліб

Якщо хліб нагрівається в хлібнику, він швидше за все запліснявіє, оскільки будь-яка волога в ньому конденсується. Замість цього зберігайте свій хліб у бавовняному або паперовому пакеті або в холодильнику. Ви також можете заморозити хліб для більшої довговічності. Їсти хліб, з одного боку якого вже з'явилася пліснява, навіть зрізавши її, експерти зі здорового харчування не радять. 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.