Як насправді харчуються дієтологи: нічого людське не чуже

Читать на русском

Сім способів, як харчуватися правильно, якщо дуже зайнятий

Читать на русском
їжа, овочі, харчування
Уважно вивчайте етикетки та робіть овочеві перекушування.

Сім способів, як харчуватися правильно, якщо дуже зайнятий

Звичайно, нам здається, що всі дієтологи повинні сидіти на дієтах, причому найкращих та ефективних. Адже люди, які всі знають про їжу, харчові звички та їхні наслідки, ніколи не купують бургери і не відгукуються на поклик шлунка. Насправді це не так - і не стільки тому, що фахівцям з харчування ніщо людське не чуже. Просто вони знають маленькі хитрощі, що купувати та як готувати, аби здоровим звичкам не заважала робота та зайнятість, повідомляє The New York Times.

Дієтолог та доцент кафедри харчування в Університеті Род-Айленда Майя Вадивелоо дала сім порад, як підтримувати баланс користі та задоволення та правильно харчуватися, коли у вас мало часу.

Порада перша: зробити овочі перекушуванням

Причому це можуть бути сирі закуски, з якими взагалі не потрібно морочитися - наприклад, маленька морквина, стебла селери, скибочки огірка або кабачка. Зрештою, яблуко, груша, апельсин або ківі.

Перекус повинен бути легким і таким, що не вимагає приготування.
Перекус має бути легким і таким, що не вимагає приготування.

Перекушування можна і трохи підготувати: відварити ввечері цвітну капусту або броколі, запекти з травами часточки гарбуза або буряк.

Все це займе зовсім мало часу і не вимагатиме особливої ​​участі, зате не дозволить перекусити печивом або бутербродом. Крім того, забезпечить денною нормою п'яти порцій овочів та фруктів - цього правила дієтологи все-таки дотримуються.

Порада друга: полюбити смузі

Для цього не потрібно сприймати його лише як сніданок чи щось виключно фруктове та не надто поживне. Якщо поекспериментувати, смузі може бути повноцінним прийомом їжі – з білками, корисними, жирами, вітамінами та клітковиною.

Доктор Вадивелоо рекомендує смузі з бананів і манго, шпинату або капусти, кефіру, мигдальної або арахісової олії, насіння чиа, вівсяних пластівців і звичайного або мигдального молока. В одному блендері – всі групи продуктів та максимальна користь.

Порада третя: ходити в магазині по периметру, а не в центрі

У більшості супермаркетів все найкорисніше розташоване по краях приміщення - фрукти та овочі, молочні продукти, м'ясо та риба. У центрі зосереджено те, що не належить до здорового харчування – оброблені та упаковані продукти.

Гуляйте в овочевому відділі: це корисно і для здоров'я, і ​​для гаманця.
Гуляйте у овочевому відділі: це корисно і для здоров'я, і ​​для гаманця.

Дієтолог радить гуляти по периметру і зосередитися в овочевому відділі, обираючи сезонні фрукти та овочі. Вони можуть почекати вдома, поки у вас з'явиться час підготувати все для смузі, перекусів і вечерь.

Не забувайте і про відділ заморожених продуктів, тільки не там, де пельмені та вареники, а заморожені овочі та фрукти.

Порада четверта: читати інформацію на етикетках

Особливо це стосується нових та незнайомих продуктів, з  харчовою цінністю яких треба спершу ознайомитись.

Ось кілька секретів:

  • обираючи хліб та сухі сніданки, шукайте ті, в яких першим інгредієнтом вказано цільне зерно. Які містять не менше трьох грамів клітковини та менше п'яти грамів цукру на порцію,
  • обираючи йогурт, беріть несолодкий - вдома в нього можна додати і мед, і ягоди, і ваніль,
  • обираючи соуси та консервовані продукти, у яких може бути багато солі, шукайте з меншим вмістом натрію.

Порада п'ята: відчути, чого хочеться

Почуття голоду може бути зовсім не справжнім голодом, тому так легко обдуритися і з'їсти зайвого і непотрібного. Відчули, що хочете їсти - з'їжте щось на кшталт перекушування, наприклад, моркву, йогурт, фрукт. Якщо не допомогло, “допитайте” себе, чого саме хочеться – солодкого, солоного, холодного чи гарячого? Набагато ефективніше задовольнити запит, аніж швидко вирішити проблему не тією їжею. До того ж, поки роздумуватимете, їсти, можливо, і перехочеться.

Порада шоста: готувати їжу у вихідні

Для зайнятих людей це можливість не відволікатися на готування протягом тижня. І мова не про каструлю борщу, якою вся родина давитиметься до наступної суботи, а про заготівлі, які можна зробити на тиждень.

Зварені бульйони, супи та соуси можна поділити на дрібні порції та заморозити – вони нічого не втратять у смаку. Велика порція приготованої сочевиці або квасолі, відвареної броколі, тушкованої капусти може стати основою для різних страв на кілька днів.

Іноді дозволяючи собі шкідливе, легше дотримуватися правильного харчування.
Іноді дозволяючи собі шкідливе, легше дотримуватись правильного харчування.

Порада сьома: не позбавляти себе улюбленої їжі

І це найкраще, що могли б порадити дієтологи. Нехай їжа тричі не збалансована та двічі шкідлива, забороняти і мучитися – погане рішення. Адже згідно з дослідженнями, заборона на улюблену їжу може викликати ще більшу пристрасть до неї. А вона найчастіше закінчується зривом, переїданням та подвійною шкодою для організму.

Тому знаючи, що ти іноді дозволяєш собі щось шкідливе, легше дотримуватись здорового харчування загалом.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна Тут |! 10 |.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.