Шукайте на продуктах добавку Е234: ось, що насправді вона робить

Читать на русском

Любителі сиру в небезпеці: вчені виявили шкідливий консервант з репутацією натурального

Читать на русском
сир, миша
Низин є у всіх консервах та молочних продуктах

Любителі сиру в небезпеці: вчені виявили шкідливий консервант з репутацією натурального

У списку сумнівних "Єшок" цього разу виявилася харчова добавка Е234 або низин, що широко застосовується для знищення бактерій у продуктах та збільшення їхнього терміну придатності. Серед інших консервантів він вигідно відрізняється натуральним походженням, оскільки у його основі -  природний антибіотик.

І раптом виявилося, що бактерії він вбиває, не особливо розбираючись, тобто і погані у продуктах, і добрі у кишечнику. Отже, низин не такий нешкідливий, як думали, повідомляє ScienceAlert.

Негативна дія і на шкідливі, і корисні бактерії

Низин, що належить до класу консервантів лантибіотиків, є білком, який містить незвичайні амінокислоти. Вони негативно впливають на функції мікробів, але не завдають прямої шкоди тваринам.

У ході дослідження, яке проводили вчені з університету Чикаго та Університету Іллінойсу в Урбана-Шампейн, були приготовлені шість низиноподібних речовин, що тестувалися проти корисних і шкідливих бактерій з кишечника людини.

Кожен із них давав різні результати, але всі вони впливали як на шкідливі патогени, так і на мікроби, які допомагають підтримувати здоров'я кишківника. Причому на корисні кишкові – сильніші.

«Це дослідження одним із перших показало, що кишкові мікроорганізми сприйнятливі до лантибіотиків, і іноді чутливіші за патогени. Враховуючи рівень лантибіотиків, присутніх на даний час у продуктах харчування, цілком імовірно, що вони також можуть вплинути на здоров'я нашого кишківника», - заявив один із авторів дослідження, мікробіолог Женрун Чжан.

Е234 дозволяє згущенню не псуватися навіть після закінчення терміну придатності.
Е234 дозволяє згущеному молоку не псуватися навіть після закінчення терміну придатності.

“Живе” у всіх консервах та молочних продуктах

І виходить палиця з двома кінцями: з одного боку, добре, що сучасні консерванти дозволяють нам довше зберігати свіжу їжу і уникати отруєнь. З іншого, низка досліджень поставив під сумнів безпеку способів, з допомогою яких обробляються продукти. І добре, якщо вони просто не приносять користь, але можуть завдавати і шкоди.

Щодо низина, то це погана новина для любителів сиру, оскільки в сироваренні він використовується найактивніше.

До того ж, Е234 застосовується під час виготовлення таких продуктов:

  • пастеризоване та шоколадне молоко, молочні десерти, йогурти, сирні маси, згущене молоко,
  • сметана та кефір,
  • соуси та майонези з низьким рівнем рН,
  • будь-які консерви - фруктові, овочеві, рибні, м'ясні,
  • м'ясні копченості, ковбаса, паштети, сосиски,
  • продукти живого бродіння - квас та пиво,
  • зелений горошок та квасоля,
  • фруктові пастеризовані соки, 
  • здоба,
  • пастеризовані та консервовані супи, 
  • кондитерські вироби.

Як харчова добавка Е234 дозволена для використання в харчовій промисловості в Україні, країнах Євросоюзу та США.

Підписуйтесь на нашу Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.