Шукайте на продуктах добавку Е234: ось, що насправді вона робить
Любителі сиру в небезпеці: вчені виявили шкідливий консервант з репутацією натурального
Любителі сиру в небезпеці: вчені виявили шкідливий консервант з репутацією натурального
У списку сумнівних "Єшок" цього разу виявилася харчова добавка Е234 або низин, що широко застосовується для знищення бактерій у продуктах та збільшення їхнього терміну придатності. Серед інших консервантів він вигідно відрізняється натуральним походженням, оскільки у його основі - природний антибіотик.
І раптом виявилося, що бактерії він вбиває, не особливо розбираючись, тобто і погані у продуктах, і добрі у кишечнику. Отже, низин не такий нешкідливий, як думали, повідомляє ScienceAlert.
Негативна дія і на шкідливі, і корисні бактерії
Низин, що належить до класу консервантів лантибіотиків, є білком, який містить незвичайні амінокислоти. Вони негативно впливають на функції мікробів, але не завдають прямої шкоди тваринам.
У ході дослідження, яке проводили вчені з університету Чикаго та Університету Іллінойсу в Урбана-Шампейн, були приготовлені шість низиноподібних речовин, що тестувалися проти корисних і шкідливих бактерій з кишечника людини.
Кожен із них давав різні результати, але всі вони впливали як на шкідливі патогени, так і на мікроби, які допомагають підтримувати здоров'я кишківника. Причому на корисні кишкові – сильніші.
«Це дослідження одним із перших показало, що кишкові мікроорганізми сприйнятливі до лантибіотиків, і іноді чутливіші за патогени. Враховуючи рівень лантибіотиків, присутніх на даний час у продуктах харчування, цілком імовірно, що вони також можуть вплинути на здоров'я нашого кишківника», - заявив один із авторів дослідження, мікробіолог Женрун Чжан.
“Живе” у всіх консервах та молочних продуктах
І виходить палиця з двома кінцями: з одного боку, добре, що сучасні консерванти дозволяють нам довше зберігати свіжу їжу і уникати отруєнь. З іншого, низка досліджень поставив під сумнів безпеку способів, з допомогою яких обробляються продукти. І добре, якщо вони просто не приносять користь, але можуть завдавати і шкоди.
Щодо низина, то це погана новина для любителів сиру, оскільки в сироваренні він використовується найактивніше.
До того ж, Е234 застосовується під час виготовлення таких продуктов:
- пастеризоване та шоколадне молоко, молочні десерти, йогурти, сирні маси, згущене молоко,
- сметана та кефір,
- соуси та майонези з низьким рівнем рН,
- будь-які консерви - фруктові, овочеві, рибні, м'ясні,
- м'ясні копченості, ковбаса, паштети, сосиски,
- продукти живого бродіння - квас та пиво,
- зелений горошок та квасоля,
- фруктові пастеризовані соки,
- здоба,
- пастеризовані та консервовані супи,
- кондитерські вироби.
Як харчова добавка Е234 дозволена для використання в харчовій промисловості в Україні, країнах Євросоюзу та США.
Підписуйтесь на нашу Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
- У комбучі виявлено алкоголь і свинець: що ще показало дослідження чайного гриба
- Як безкоштовно пройти обстеження при підозрі на інфаркт - МОЗ
- Робота з дому корисна для здоров'я, але шкідлива для кар'єри - дослідження
- Скільки часу корисно вранці валятися в ліжку: відповідь науки
- В Україні зафіксовано різке зростання формальдегіду в повітрі