Вчені вивчили, що за чим пити і який алкоголь можна змішувати один з одним
Хто не чув фразу "Горілка без пива - гроші на вітер"? Вважають, що це “методика” - найкоротший шлях до швидкого сп'яніння. Але те, що він викликає важке похмілля на ранок, невпинно заперечується. Компанію горілки та пива виправдовують тим, що і те, й інше – це зерно. Компанію пива та вина - тим, що у пиві мало градусів, і воно нічим не зашкодить, якщо “розім'ятися” їм перед вечіркою. Або ж говорять про важливість послідовності міцних та слабоалкогольних напоїв: пиво перед віскі не зробить ваш ранок пекельним, а от якщо навпаки - похмілля забезпечене. Вчені вважають, що доказів цих тверджень немає, а у виникнення похмілля - свої закони і правила, повідомляє The New York Times.
Щоб розібратися в наслідках змішування різних алкогольних напоїв, німецькі вчені провели дослідження за участю студентів різного віку.
90 осіб від 19 до 40 років було поділено на три групи. Одна група пила пиво Pilsner з 5% алкоголю - доти, поки концентрація алкоголю в повітрі, що видихається, не досягала 0,05%. Потім пила біле вино з 11% алкоголю - поки концентрація алкоголю в повітрі, що видихається, не досягала 0,11%.
Друга група робила те саме, але у зворотному порядку - спершу вино, потім пиво.
Учасники третьої групи могли вибрати лише один напій – пиво чи вино.
У процесі студентів питали про самопочуття та сп'яніння, давали воду, годували та залишили на ніч у дослідному центрі. Вранці попросили оцінити інтенсивність похмілля, включаючи нудоту, спрагу, запаморочення та втому за шкалою від 0 до 7.
Через тиждень усе повторилося, але з точністю навпаки було змінено порядок вживання напоїв. А у третій групі ті, хто тиждень тому пив пиво, отримали вино, а ті, хто тоді пив вино, зараз пив пиво.
Порівнявши похмілля у різні дні та в різних групах, вчені виявили, що його симптоми мало залежать від порядку вживання алкоголю. І значить, не існує формули, що за чим можна пити, щоб не страждати вранці. А важкість похмілля залежить виключно від здатності кожного організму переробляти спиртне.
Золоте правило, звісно, - менше пити. Якщо воно нездійсненне, хоча б не змішувати напої та враховувати деякі закономірності.
За словами старшого викладача психіатрії наркозалежності у Королівському коледжі Лондона Еммерт Робертс, як мінімум, можна орієнтуватися на колір напою. Більш темні напої, такі як віскі, коньяк, бурбон та бренді, викликають і сильніше похмілля, ніж світлий алкоголь на кшталт горілки чи джину. Це викликано тим, що темні напої містять високі концентрації конгенерів - хімічних речовин, що утворюються в процесі бродіння. Саме вони відповідають за колір, запах та смак напою.
Червоне вино - теж не найкращий вибір для довгих вечірок, оскільки може викликати вранці нестерпний головний біль.
У цьому ряду - солодкі коктейлі та газовані напої, мікс соків та газованої води. Після стрибка цукру в крові, які вони викликають, настає його падіння, а це призведе до неймовірної слабкості та втоми.
Полегшити похмілля може випробуваний метод чергування алкоголю та води - ось її точно потрібно пити багато. Чергування міцних напоїв із водою також уповільнює швидкість вживання алкоголю, що потенційно допоможе у принципі випити менше.
Звісно, не можна забувати про їжу - алкоголь натще діє так швидко, що сп'яніння настає непомітно.
Як запобіжний захід експерти радять і знеболювальне проти ночі - похмілля воно не прибере, але ранкове відчуття в голові підправить. Хоча, як визнають самі вчені, найкращий засіб від похмілля – це час.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте у нашому Telegram-каналі Live Live. Підписатися на канал Viber можна тут.