Запаси кленового сиропу вже досягли мінімуму - за останні 16 років.
Запаси кленового сиропу в Канаді досягли 16-річного мінімуму. Мільярдна галузь виробництва кленового сиропу у цій країні становить 75% від усього світового виробництва цього продукту. Саме звідси кленовий сироп експортують до США, Великої Британії, Німеччини, Австралії та Японії. Це єдині у світі великі запаси улюбленого багатьма десерту. Вчені вважажють, що він може зникнути в умовах зміни клімату.
Більша його частина - близько 90% - виробляється в провінції Квебек, де 24 роки тому було створено єдиний у світі стратегічний резерв кленового сиропу, пише BBC. Кількість кленового сиропу в нацрезерві, в десятках тисяч бочок на складах, значно зменшилася з 2020 року. Того року в заповіднику було майже 47 мільйонів кг цього липкого продукту, нині там міститься лише 7% від цієї кількості.
Усього ж квебекський заповідник розрахований на 60,3 мільйони кг кленового сиропу щороку. Але у 2023 році запаси впали до 3,1 мільйонів кг, тобто заменшились майже в 20 разів. Експерти пов'язують дефіцит з глобальним потеплінням, яке порушило виробництво.
Канада виходить з однієї з найтепліших зим за всю історію спостережень. Температура в грудні, січні та лютому була найтеплішою з 1948 року.
Річ у тім, що виробництво кленового сиропу, яке зазвичай відбувається в період з початку березня до кінця квітня, значною мірою залежить від балансу нічних і денних температур. Холод допомагає клену поглинати воду з ґрунту, тоді як тепліша погода вдень створює тиск, який виштовхує воду донизу, полегшуючи збір соку. Коли ж тепло увесь час - порушується баланс і збір соку ускладнюється.
У 2021 і 2023 роках тепліші весняні температури, що спостерігалися по всій країні, призвели до скорочення виробництва кленового сиропу, яке в 2021 році впало на 21% порівняно з попереднім роком. Це скорочення, однак, відбулося після двох рекордних років виробництва поспіль, у 2020 та 2019 роках.
У 2021 році Канада експортувала 73 мільйони кг кленового сиропу в 71 країну світу - це більш ніж на 19% більше, ніж роком раніше. Нині ж - усього через три роки - у стратегічному резерві опинилась найнижча кількість кленового сиропу з 2008 року.
Ескперти кажуть, що це не вплине на доступність або ціну цього солодкого десерту для споживачів - принаймні поки що. Попит на продукцію росте, та вмотивованим урядом канадським виробникам знадобиться не один сезон, аби відновити запаси.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.