Вечеря зі стародавнього Вавилона: цьому рецепту 4000 років

Страва називається - туху, це м'ясо, тушковане з овочами, його й приготуємо

Рецепт, їжа, продукти, харчування, корисні поради , лайфхак
У Стародавньому Вавилоні панували супи та рагу

Рецепт месопотамської вечері віком в кілька тисяч років сподобається всім поціновувачам стародавніх рецептів зі скарбниці світової кулінарії. Готувати його просто. А щоб смакувало ще краще, Інформатор має для вас смачну пораду. 

У Вавилонській колекції Єльського університету з 1911 року містяться глиняні клинописні таблички віком чотири тисячі років, які описують їжу. Їх знайшли під час розкопок на Близькому Сході, а розшифрували на початку 1980-х років. Датовані щонайменше 1730 роком до нашої ери, три більші таблички містять переважно описи тушкованих страв. А найменша, з пізнішого періоду, говорить про бульйон.

Довідка. Вавилон - місто, колись розташоване на території сучасного Іраку, столиця Вавилонії. Месопотамія або Межиріччя - цілий регіон, колись розташований на сучасному Близькому Сході. 

Сам факт існування табличок є загадкою. У стародавній Месопотамії люди рідко записували рецепти. З-поміж сотень тисяч клинописних документів - це єдині. Вони містять назви невідомих прянощів, що, вірогідно, росли десь між Тигром та Євфратом. Ще одна особливість - ніде не вказана їхня кількість. 

Проте вчені досягли згоди, що на цих табличках - рецепти тушкування та бульйону. Одна з цих страв називається - туху, це м'ясо, тушковане з овочами, його й приготуємо. До речі, рагу – м’ясо та овочі в бульйоні – є основною стравою й сучасного Іраку. Воно ж було основною їжею в середньовічному Іраку. 

М'ясне рагу з овочами Туху 

Вам знадобиться:

  • Баранина (свинина) - 200 г.
  • Курячі стегенця - 400 г.
  • Сіль - до смаку.
  • Цибуля ріпчаста (крупна) - 1 штука.
  • Рукола - пучок.
  • Цибуля шалот - 5-6 штук
  • Цибуля порей - 2-3 пасма.
  • Буряк (середній) - 2 штуки.
  • Кмин - до смаку.
  • Коріандр - до смаку. 
  • Рослинна олія або смалець - для смаження. 
В Месопотамії їли рагу та бульйони.
В Месопотамії їли рагу та бульйони.

Як готувати: 

Для тушкованого м'яса, відомого як туху, обсмажуються стегенця в жирі. Потім додаються сіль, пиво, цибуля, рукола, цибуля шалот, кмин, буряк, вода. А також подрібнена цибуля-порей, часник, коріандр для гостроти. Потім додайте порізаний на слайси буряк. Все разом протушіть.

На окремій пательні підсмажте шматки баранини. Коли вони будуть готові, змішайте їх з м'ясом птиці та овочами. Подавайте все разом, як м'ясне рагу, приправлене овочами й спеціями.

Порада від Інформатора: коріандру покладіть побільше! Замість баранини ви можете взяти шматки свинини. За бажанням можете додати до страви помідори, баклажани та картоплю, втім вавилоняни їх ще не їли, вони з'явилися в іракській кухні дещо пізніше. Свинина також здебільшого досі виключена з раціону на Близькому Сході. 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Informator.ua Україна на часі Youtube