Страва називається - туху, це м'ясо, тушковане з овочами, його й приготуємо
Рецепт месопотамської вечері віком в кілька тисяч років сподобається всім поціновувачам стародавніх рецептів зі скарбниці світової кулінарії. Готувати його просто. А щоб смакувало ще краще, Інформатор має для вас смачну пораду.
У Вавилонській колекції Єльського університету з 1911 року містяться глиняні клинописні таблички віком чотири тисячі років, які описують їжу. Їх знайшли під час розкопок на Близькому Сході, а розшифрували на початку 1980-х років. Датовані щонайменше 1730 роком до нашої ери, три більші таблички містять переважно описи тушкованих страв. А найменша, з пізнішого періоду, говорить про бульйон.
Довідка. Вавилон - місто, колись розташоване на території сучасного Іраку, столиця Вавилонії. Месопотамія або Межиріччя - цілий регіон, колись розташований на сучасному Близькому Сході.
Сам факт існування табличок є загадкою. У стародавній Месопотамії люди рідко записували рецепти. З-поміж сотень тисяч клинописних документів - це єдині. Вони містять назви невідомих прянощів, що, вірогідно, росли десь між Тигром та Євфратом. Ще одна особливість - ніде не вказана їхня кількість.
Проте вчені досягли згоди, що на цих табличках - рецепти тушкування та бульйону. Одна з цих страв називається - туху, це м'ясо, тушковане з овочами, його й приготуємо. До речі, рагу – м’ясо та овочі в бульйоні – є основною стравою й сучасного Іраку. Воно ж було основною їжею в середньовічному Іраку.
Для тушкованого м'яса, відомого як туху, обсмажуються стегенця в жирі. Потім додаються сіль, пиво, цибуля, рукола, цибуля шалот, кмин, буряк, вода. А також подрібнена цибуля-порей, часник, коріандр для гостроти. Потім додайте порізаний на слайси буряк. Все разом протушіть.
На окремій пательні підсмажте шматки баранини. Коли вони будуть готові, змішайте їх з м'ясом птиці та овочами. Подавайте все разом, як м'ясне рагу, приправлене овочами й спеціями.
Порада від Інформатора: коріандру покладіть побільше! Замість баранини ви можете взяти шматки свинини. За бажанням можете додати до страви помідори, баклажани та картоплю, втім вавилоняни їх ще не їли, вони з'явилися в іракській кухні дещо пізніше. Свинина також здебільшого досі виключена з раціону на Близькому Сході.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.