Вечеря цивілізації Майя: але все потрібно з'їсти за годину до заходу Сонця

Рецепт качки, запеченої з гарбузом, та квасолева каша з прянощами і жменькою креветок

Рецепт, продукти, харчування, їжа, корисні поради, лайфхак
Мая їли багато овочів, бобових, меду та прянощів.

Рецепти качки з гарбузом та квасолевої каші з креветками сподобаються усім, хто надає перевагу пікантним поєднання знайомих смаків. Готувати їх просто. А щоб смакувало ще краще, Інформатор має для вас смачну пораду. 

Стародавні мая їли кукурудзу, мед, батат, капусту, кабачки, гарбузи, рибу та м'ясо. Полювали на дичину, серед одомашненої птиці вживали індика та качку. Сніданок зазвичай був легким. Вранці пили теплий напій з маїсового борошна з додаванням перцю, ванілі або фруктами. Для зберігання свіжих продуктів в умовах спекотного клімату застосовували сіль та прянощі. Широко вживалися ваніль, коріандр, перець, амарант, шавлія, деякі квіти.

Найбільш ґрунтовно вечеряли, за годину до заходу Сонця - їли тушковане м'ясо чи боби з перцевим соусом й інші овочі. Чоловіки харчувалися першими і окремо від жінок. Столом служила циновка, яку розстеляли на землі. Після їжі мая обов'язково мили руки і прополіскували рота. Зрозуміло, що їжа правителів була незрівнянно розкішніше, ніж їжа рядових членів маянського суспільства.

Мая були вельми всеядними, любили всылякы сушены трави й корінці, а ще вони нкавіть змій їли!
Мая були вельми всеядними, любили всілякі сушені трави й корінці, а ще вони навіть змій їли!

Ми сьогодні приготуємо качку з квасолею та креветками по-маянськи. 

Квасолева каша з прянощами та креветками

Вам знадобиться:

  • Болгарський перець - 3 штуки.
  • Помідор - 1 штука.
  • Цибуля - 2 штуки.
  • Сіль - до смаку.
  • Бульйонні кубики - 2 штуки.
  • Приправи - 2 столові ложки.
  • Бульйон - 2 склянки.
  • Креветки - 150 г.
  • Масло рослинне - 1/2 склянки.
  • Квасоля - 2 склянки. 
  • Прянощі (коріандр, перець, амарант, шавлія) - дрібка.
Ця квасолева каша з прянощами точно вам запамятається!
Ця квасолева каша з прянощами та морепродуктами точно вам запам'ятається!

Як готувати:

Солодкий перець розріжте, видаліть насіння з плодоніжкою і викладіть в чашу стаціонарного блендера. Цибулю очистіть, розріжте на кілька частин і всипте в чашу.

Додайте до решти інгредієнтів розрізаний на кілька фрагментів помідор і воду. Переміксуйте суміш до гладкого однорідного стану. Квасолю промийте під холодною проточною водою і викладіть в каструлю. Поставте ємність з квасолею на середній або сильний вогонь. Залийте гарячою водою і варіть протягом 20 хвилин.

Через зазначений час процідіть квасолю через сито, промийте холодною водою і поверніть на плиту. Залийте м'ясним бульйоном. Найкраще підійде яловичий або курячий. Якщо бульйону недостатньо, долийте кип'яченої води, щоб покрити квасолю.

Солодку цибулю очистіть і подрібніть маленькими кубиками. Всипте прянощі в каструлю. Перемішайте і варіть до повної готовності квасолі. В середньому на це йде 40-45 хвилин. 

Поки готується квасоля, займіться соусом. Поставте каструлю на середній вогонь і налийте оливкову олію. Дайте їй нагрітися і влийте подрібнену блендером суміш перців. Додайте бульйонні кубики. Посоліть, перемішайте і зменшіть вогонь. Варіть соусдо загусання.

М'яку квасолю викладіть в каструлю з соусом. Переміксуйте, додайте трохи води і нарізані варені креветки. Можна замінити їх вареною або копченою рибою. Накрийте каструлю кришкою і тушкуйте 2 хвилини. Готову страву викладіть на порційне блюдо і подавайте до столу, прикрасивши свіжою зеленню. Смачного!

Порада від Інформатора: контролюйте процес готування страви, і в міру випаровування рідини, додавайте воду. 

Качка, запечена з гарбузом  

Вам знадобиться:

  • Качка - 1 штука, середнього розміру.
  • Гарбуз - 1,5 кг.
  • Яблука - 1 кг.
  • Оливкова олія - 100 мл.
  • Мед - 50 мл.
  • Бадьян - 4 штуки.
  • Запашний горошок - 8 штук.
  • Чебрець - 7-8 гілочок.
  • Сіль - 5 столових ложок.
  • Насіння кропу - 1 столова ложка.
  • Чорний перець - до смаку.

Як готувати:

Спершу приготуємо маринад: 5 л води треба довести до кипіння, додати кріп, бадьян, сіль, мед, перець, добре перемішати та остудити до кімнатної температури. Далі опустіть в маринад тушку качки й поставте в холодильник на 6-8 годин.

Потім дістатньте качку, просушіть її рушником. Відправте в духовку і запікайте при температурі 90 градусів 1,5 години. Потім потрібно збільшити температуру до 200 градусів, щоб качка підрум’янилась. Запікайте ще 30 хвилин, до повної готовності.

Овочі потрібно приготувати окремо. Викладіть очищені яблука і гарбуз в посуд для запікання. Зверху посипте сіллю, перцем, покладіть гілочки чебрецю й оливкову олію, і відправте в розігріту до 200 градусів духовку. Запікайте до готовності - близько 2-2,5 годин.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Informator.ua Україна на часі Youtube