3D-моделювання розкрило, чому цей овоч надзвичайно швидко страчає свою свіжість
Мало хто любить пониклу зів'ялу моркву, що зрозуміло - вона несмачна і погано оброблюється. Морква надзвичайно швидко страчає свою свіжість - натомість скручується вже після кількох днів у холодильнику. 3D-моделювання розкрило, чому так відбувається, і що робити, аби уповільнити процес чи запобігти йому.
Вчені розрізали моркву вздовж, що допомогло їм зібрати дані про те, як охолодження впливає на внутрішню серцевину овоча. Отже прохолодне середовище холодильника зберігає продукти свіжими, але конвекція повітря висушує їх.
Коли морква втрачає вологу, її клітини втрачають форму, через що овоч в'яне. Дослідники виявили, що морква втрачає до 22% води в холодильнику, внаслідок чого вона зменшується більше ніж на третину - на 0,37% на день.
Програма 3D-моделювання, яка використовується для машинобудування та цивільного будівництва, точно передбачила, як морква з часом зів'яне. Дослідження провела команда Royal Society Open Science, повідомляє Science.org.
Інший фактор також відіграє свою роль. Після того, як морква нарізана, вона має тенденцію згинатися вздовж осі. Ця механічна властивість відома як "залишкова напруга".
Моделювання також виявило спосіб зберегти моркву хрусткою:
Це означає, що моркву не слід кидайте прямо в шухляду для продуктів, а замість цього варто зберігати в герметичному зіп-пакеті. Цей підхід можна використовувати для деревини, бамбука та інших органічних речей, які зазнають залишкової напруги, відзначили інженери.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.