Вчені розважаються: показали, що з людиною творить голод

Потрібно не їсти як мінімум три дні, щоб відчути серйозні наслідки для здоров'я

Голодування, ноги та серце
Результати дослідження демонструють докази користі для здоров'я, крім втрати ваги

Голодування - традиційний захід, до якого з багатьох релігійних та медичних причин вдаються люди в усьому світі. Команда вчених з'ясувала, що упродовж тривалих періодів голодування в організмі відбуваються значні системні зміни. Вивчивши 12 здорових добровольців, які не їли протягом семи днів, вживаючи лише воду, дослідники змогли зрозуміти, що насправді відбувається, коли ми постимося.

Протягом усього цього періоду за дванадцятьма учасниками уважно стежили: дослідники щодня вимірювали зміни приблизно у 3000 різних білків крові, пише IFLScience. Вони з'ясували, що вже за кілька днів наш організм починає перемикатися з використання глюкози як джерело енергії на спалювання накопичених жирів. В результаті учасники втратили в середньому 5,7 кілограми за тиждень і зберегли цю вагу навіть після того, як знову почали їсти.

Проте, на подив, дослідники не відзначили серйозних змін рівня білка в крові протягом перших кількох днів голодування. Ця ситуація різко змінилася після третього дня, коли сотні сполук, які мають величезний вплив на здоров'я, почали сильно вагатися.

Це свідчить про комплексну адаптацію організму до відсутності їжі, що дозволяє вченим припустити потенційну користь для здоров'я, яка виходить за межі втрати ваги, включаючи навіть підтримку здоров'я мозку. Отримані результати дають науковий фундамент вікової практиці голодування, показуючи, що його переваги не просто фольклор, а мають основу, закладену в нашій біології.

Наприклад, дослідники виявили, що утримання від їжі більше трьох днів призводило до зниження рівня білка 70 в плазмі, пов'язаного з перемиканням (SWAP70). Оскільки нижчі рівні цього маркера пов'язані зі зниженням ризику розвитку ревматоїдного артриту (РА), дослідники припускають, що це відкриття "може дати хоча б часткове пояснення полегшенню болю у пацієнтів з РА під час тривалого голодування". Також у меню був білок під назвою HYOU1, регульований гіпоксією, який пов'язаний з ішемічною хворобою серця. Було помічено, що в ході голодування рівні цієї сполуки знижувалися, що дозволяє припустити, що тривалі періоди без їжі можуть благотворно впливати на здоров'я серця.

Звичайно, не все так добре: вчені виявили кілька наслідків для здоров'я, пов'язаних із голодуванням. Наприклад, вони спостерігали збільшення фактора зсідання крові XI, що потенційно підвищує ризик тромбозів.

"Вперше ми можемо побачити, що відбувається на молекулярному рівні в організмі, коли ми голодуємо", - заявила автор дослідження Клаудія Лангенберг. "Наші результати доводять користь голодування для здоров'я, крім втрати ваги, але вона була помітна тільки після трьох днів повного обмеження калорій - пізніше, ніж ми думали раніше".

Підбиваючи підсумки цього дослідження, співавтор Майк Піцнер додав, що "хоча голодування може бути корисним для лікування деяких захворювань, часто голодування не підходить пацієнтам, які страждають від поганого здоров'я".

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Informator.ua Україна на часі Youtube