У листі чаю більше кофеїну ніж у каві. Куди тоді він зникає - відповідь науки

Кофеїн блокує в мозку реакцію на втому.

Медицина, здоров'я, корисні поради
Чай чи кава: в якому з напоїв більше кофеїну?

Немає нічого кращого за чашку чаю чи кави зранку. Для одних це смак, тоді як інші прагнуть підбадьоритися. Але в якому з цих напоїв насправді більше кофеїну. Виявляється, відповідь може змінюватися залежно від того, як ви варите напій. Тож, давайте розбиратися.

Скільки кофеїну містить чай

Чай - це зігріваючий напій, який ви отримуєте, заливаючи окропом свіже або сухе листя рослини Camellia sinensis. Існує понад тисячу сортів чаю, але в основному вони поділяються на зелений, чорний, білий і улун, йдеться в публікації IFLScience.

Дослідження 2008 року, під час якого було заварено 20 комерційних чайних продуктів, показало, що вміст кофеїну в різних сортах коливався від 14 до 61 міліграма на порцію. Не було особливого зв’язку між міцністю та типом чаю, але час замочування мав великий вплив на концентрацію кофеїну.

Скільки кофеїну містить кава

Вміст кофеїну в каві залежить від розміру та типу напою. Якщо ви п’єте подвійний еспресо, ви можете отримати від 60 до 100 міліграмів кофеїну. Тоді як насиченість середньої чашки коливається від 65 до 120 міліграмів. Відповідно, в готовій каві кофеїну в рази більше, ніж у чаї. При цьому вміст кофеїну в чайному листі та кавових зернах сильно відрізняється від вмісту кофеїну в чаї та каві.

Звідки вся ця плутанина

Можливо, ви чули, що чай містить більше кофеїну, ніж кава, але це рідко буває так, коли мова йде про напої. Якщо поглянути на вміст кофеїну в сирих інгредієнтах кожного напою, то чайне листя виходить на перше місце з вмістом кофеїну - 3,5% порівняно з лише 1,1–2,2% в кавових зернах, йдеться в дослідженні 2009 року.

Чай утворюється, коли чайний пакетик потрапляє в гарячу воду, й відбувається дифузія. Таким чином, кінцевий продукт є дуже розбавленою версією початкових продуктів. Ось чому, незважаючи на те, що чай сильніший за кавові зерна, він зазвичай виявляється напоєм із порівняно меншим вмістом кофеїну.

Майстерність бариста - це справді своєрідна наука. Оскільки вони створюють мелену каву потрібного розміру та форми, щоб потік гарячої води міг витягти кислий смак кави та врівноважити його гіркотою кофеїну. При цьому надто подрібнена кава означатиме гіркий напій із сильним вмістом кофеїну, а надто крупна - це кисла кава зі слабким вмістом кофеїну.

Що таке кофеїн

Ми втомлюємося протягом дня через молекулу під назвою аденозин, яку наш мозок виробляє з ранку до вечора. Як стимулятор, кофеїн втручається в цей природний процес, імітуючи аденозин у мозку, захоплюючи його рецептори та виштовхуючи їх. Результатом цього є бадьорість, яку ми відчуваємо.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Informator.ua Україна на часі Youtube