Традиційний недільний сімейний обід по-італійськи

Класичною лазаньєю зараз рідко кого здивуєш. А як щодо фісташкової?

Італійська кухня
Фісташкову лазанью вигадали на Сицилії.

В Італії є давня традиція – недільні сімейні обіди. Найпопулярніша і найбажаніша недільна страва жителів країни — лазанья. Але класичною лазаньєю зараз рідко кого здивуєш. А як щодо фісташкової?

Фісташкову лазанью вигадали на Сицилії — там є місто Бронте, де ростуть найсмачніші фісташки в країні, й навіть щороку проводять фестиваль фісташок.

Фото: Блог GialloZafferano
Фото: Блог GialloZafferano

Сьогодні Інформатор розповість вам простий рецепт смачнющої фісташкової лазаньї.

Звичайно ж, простіше купити готові листи лазаньї в магазині, але якщо ви хочете приготувати їх вдома, пропонуємо простий спосіб приготування бази.

Інгредієнти для бази

  • Мука — 300 гр;
  • яйця – 3 шт.

Висипте борошно в посудину, додайте до неї 3 яйця і почніть розмішувати вилкою.

Борошно та яйця
Борошно та яйця

Коли суміш почне бути схожою на тісто, продовжуйте місити його руками, поки воно не стане еластичним, але ще не гладким. Накрийте кришкою та залиште на 15-20 хвилин.

Тісто
Тісто

Помісіть ще тісто до гладкості, а потім загорніть його в кухонну плівку та залиште «відпочивати» при кімнатній температурі на годину.

Майже готово!
Майже готово!

Через годину розкотайте тісто качалкою до товщини в 1 мм й наріжте квадратиками або прямокутниками.

Готово!
Готово!
Ось як має вийти
Ось що має вийти

Інгредієнти для фісташкової лазаньї

  • Фарш свинячий або змішаний (свинина та яловичина) — 500 гр;
  • молоко — 1 л;
  • мука — 120 гр;
  • вершкове масло — 70 гр;
  • оливкова олія — ​​20 гр;
  • фісташки — 50 г;
  • часник — 1 зубчик;
  • пармезан або грана падано — 50 гр;
  • ваша улюблена зелень або приправи — на смак;
  • біле столове вино — 30 мл;
  • сіль та перець — на смак.

Порада від Інформатора: якщо ви не хочете використовувати фарш, можете замінити його на копченого лосося – вийде божественно!

Дуже смачно вийде й без будь-якого м'яса чи риби – це вегетаріанська фісташкова лазанья.

Приготування

Висипте очищені фісташки у блендер. Додайте оливкову олію. Змішуйте близько хвилини.Тим часом у каструлю налийте молоко, доведіть до кипіння.

Готуємо фісташковий бешамель
Готуємо фісташковий бешамель

В іншій каструлі розтопіть на вогні вершкове масло. Коли воно розтопиться, додайте борошна й добре перемішайте. В отриману суміш додайте гаряче молоко. Безперервно перемішуйте до загустіння.

Не забуваємо постійно мішати!
Не забуваємо постійно мішати!

У вас вийшов соус бешамель. Тепер додайте до нього подрібнені фісташки та добре перемішайте — вийде фісташковий бешамель.

Перший етап пройдено!
Перший етап пройдено!

Тим часом обсмажте зубчик часнику з улюбленими приправами або зеленню на оливковій олії. У цю ароматну олію висипте фарш та обсмажте його до рум'яності. Після цього вилийте у фарш вино та тушкуйте, доки вино не випарується.

Готуємо начинку
Готуємо начинку

 Посоліть і поперчіть фарш. Часник слід викинути — він вже віддав свій аромат й більше не потрібний. Підсмажте без олії трохи фісташок – вони знадобляться для декору.

Другий етап пройдено!
Другий етап пройдено!

 Примітка: якщо ви готуєте лазанью з копченим лососем, то його обсмажувати й тушкувати у вині не потрібно! А для декору можна використати креветки.

Тепер слід викласти у форму трохи бешамелю, на нього —листи для лазаньї, на них — знову фісташковий бешамель, а зверху — фарш.

«Будуємо» лазанью
«Будуємо» лазанью

Накрити листами для лазаньї, зверху — фісташковий бешамель та фарш. І так у 5 шарів.

До фаршу можна додати сиру — буде сочніше
До фаршу можна додати сиру — буде сочніше

Останнім шаром має бути бешамель без фаршу, можна посипати його тертим пармезаном або грана й посипати смаженими фісташками.

Ось така краса й смакота має вийти
Ось така краса й смакота має вийти

Випікати 30 хвилин в духовці, яка розігріта до 190 градусів.

Порада від Інформатора: лазанью можна заморожувати. Розморожують її за 2-3 години перед тим, як розігріти.

Смачного!

Підписуйтесь на наш Телеграм канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Informator.ua Україна на часі Youtube