Рецепти пісних страв: плов із сухофруктами, пісна картопля та медово-грушевий пиріг
Рецепти пісних страв сподобаються усім християнам, які посутють. Готувати їх просто. А щоб смакувало ще краще, Інформатор має для вас смачну пораду.
Дати початку і закінчення Великого посту, якого дотримуються всі уцерковлені християни, щороку змінюються, оскільки залежать від Великодня. Починається він за 7 тижнів до Великодня й триває 48 днів, тобто до суботи перед Христовим Воскресінням. У 2024 році Великий піст розпочнеться 18 березня, а закінчиться 4 травня.
В ці дня прийнято вживати виключно пісні страви без м'яса. А отже Інформатор пропонує вашій увазі прості рецепти смачних других страв та десерту.
Рис кілька разів промийте, замочіть в прохолодній воді, поки готуєте овочі. Цибулю наріжте півкільцями, моркву чикрижте тонкими брусочками, гарбуз - кубиками.
У казані або глибокій каструлі розжарте олію та обсмажте цибулю до прозорості. Поверх цибулі покладіть моркву, злегка посоліть, посипте зірою, барбарисом, куркумою і залиште тушитись під кришкою на слабкому вогні на 10 хвилин. На морквину викладіть гарбуз разом з цілими зубчиками часнику і сухофруктами.
Відразу ж накрийте гарбуз шаром рису, добре його посоліть і розрівняйте. Влийте гарячу воду, щоб вона піднялася над рисом на 1-1,5 см. Дочекайтеся кипіння, якщо воно відбувається нерівномірно, розподіліть рис рівніше. Накрийте кришкою і залиште на слабкому вогні на 20-25 хвилин, поки вода повністю не вбереться в рис.
Порада від Інформатора: розкладаючи по тарілках, плов краще не перемішувати, а зачерпувати з дна, щоб захопити всі шари.
Складіть у каструлю картоплю "в мундирах", залийте водою та відваріть до напівготовності. Це займе приблизно 15-20 хвилин. Потім дістаньте картоплю з каструлі та обсушіть паперовими рушниками.
Розріжте кожну картоплину на 4 частини. У форму для запікання влийте 2-3 столові ложки соняшникової олії, розмажте по дну кулінарним пензликом та викладіть часточки картоплі в один шар.
Увімкніть духовку розігріватися до 210 С. Додайте до картоплі 4-5 зубчиків часнику. Додайте сіль і мелений перець до смаку. Викладіть на картоплю 2-3 гілочки чебрецю.
Запікайте за температури 210 С у режимі гриля або конвекції протягом 10-15 хвилин. Картопля має отримати рум’яну скоринку. Якщо потрібно, збільшіть час приготування. Добайте тим'ян.
Порада від Інформатора: якщо хочете отримати більш насичений смак та аромат страви, вичавіть часник зверху на картоплю. Також радимо використовувати сіль дрібного помелу, бо вона швидше тане. Якщо не маєте свіжого чебрецю, сміливо використовуйте сухий.
Змішайте цукор з водою і додайте трохи олії, підігрійте склянку води і додайте мед. Розмішайте, щоб цукор і мед розчинилися. Додайте соду, лимонну кислоту, корицю, горіхи, подрібнені до стану борошна, і борошно.
Груші почистьте, наріжте кубиками і додайте у тісто. Вилийте у форму. Випікайте 30-35 хвилин при 200 С.
Порада від Інформатора: борошна потрібно стільки, щоб тісто нагадувало густу сметану.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.