Чим корисне це царство бактерій і чи можна пити, скільки влізе
Те, що у шкідливих напоїв на кшталт солодких газованих немає свого свята, а у чайного гриба є, мабуть, має характеризувати його позитивним чином. 21 лютого відзначається Всесвітній день комбучі, започаткований у 2020 році некомерційною торговельною асоціацією Kombucha Brewers International, для просування напою в усьому світі. Свято зовсім нове, а ось традиція пити чайний гриб, м'яко кажучи, дуже стара - перші згадки про напій відносяться до китайської династії Цінь, яка правила з 221 по 206 роки до нашої ери. Але його багатовікова популярність має всі підстави, повідомляє Healthline.
Зберігши протягом століть репутацію освіжаючого напою, камбуча пережила бум популярності у другій половині ХХ століття у колишньому СРСР, отримавши назву “чайний гриб”. Нині у західних країнах нова хвиля любові до неї. Щоправда, зіпсовані цивілізацією і швидким харчуванням люди рідко "вирощують гриб" у банках, воліючи купувати комбучу в магазинах. Освіжитися їм легко, але з користю - проблеми. Претендувати на неї може лише правильно та власноруч приготований напій.
Його одержують шляхом додавання певних штамів бактерій, дріжджів та цукру в чорний або зелений чай, а потім залишають для ферментації на тиждень або більше. Під час цього процесу бактерії та дріжджі утворюють на поверхні рідини плівку, що нагадує гриб. Саме тому комбуча також відома як "чайний гриб".
Ця плівка є живою симбіотичною колонією бактерій і дріжджів, або SCOBY (симбіотична культура бактерій і дріжджів), яку можна використовувати для ферментації нової комбучі. Процес ферментації призводить до утворення оцтової кислоти та інших кислотних сполук, слідових кількостей алкоголю та газів, які надають газованості напою.
Заради справедливості варто сказати, що великих досліджень корисних властивостей комбучі за участю людей проводили дуже мало. Пояснюється це тим, що симбіоз бактерій та дріжджів щоразу виходить різним, а в процесі ферментації ще кілька разів змінюється. "Вхопити" стабільну картину для вивчення неможливо. Але на підставі дослідів з тваринами та клітинними культурами корисні властивості комбучі таки визначені.
У процесі ферментації у напої зростає велика кількість бактерій. Зокрема, кілька видів бактерій молочної кислоти, які мають пробіотичну дію.
Пробіотики збагачують кишечник корисними бактеріями, які можуть сприяти покращенню травлення, зменшенню запалення і навіть зниженню ваги.
Комбуча може мати всі його переваги, а зелений чай містить безліч біологічно активних сполук, які є потужними антиоксидантами в організмі.
Дослідження показують, що регулярне вживання зеленого чаю або прийом добавок, що містять екстракт зеленого чаю, може збільшити кількість калорій, що спалюються, зменшити жир на животі, поліпшити рівень холестерину, допомогти контролювати рівень цукру в крові.
Крім того, у людей, що п'ють зелений чай, знижений ризик розвитку раку простати, молочної залози та товстої кишки.
Приготовлена на основі зеленого чаю, комбуча має антиоксидантні властивості щодо печінки, тобто захищає її клітини.
На людях цю її властивість поки не досліджували, але досліди з щурами довели: регулярне вживання комбучі знижує токсичність печінки, викликану шкідливими хімічними речовинами.
Оцтова кислота, що утворюється при ферментації, здатна знищувати різні патогенні мікроорганізми. Особливо ефективно вона виступає проти кишкової палички та сальмонели. При цьому на корисні бактерії та пробіотики кислота не чинить жодної переважної дії.
Зелений чай, захищаючи від окислення частки "поганого" холестерину, запобігає таким захворюванням. А комбуча всього за місяць покращує показники і поганого, і хорошого холестерину.
Уповільнюючи перетравлення вуглеводів, комбуча знижує рівень цукру в крові, а заразом покращує роботу печінки та нирок. Крім того, вона знижує реакцію цукру в крові на їжу з високим глікемічним індексом у здорових дорослих.
За відсутності досліджень за участю людей є докази, отримані на клітинних культурах, здатності комбучі запобігати зростанню та поширенню ракових клітин. Що пов'язано, ймовірно, з високою концентрацією чайних поліфенолів та антиоксидантів. Передбачається, що поліфеноли блокують мутацію генів та зростання ракових клітин, сприяючи їх загибелі.
Оскільки наукових доказів щодо корисності напою, перевірених на людях, ще немає, пити комбучу склянками не варто. До того ж, у невеликих дозах у ній міститься алкоголь і свинець, та й гриб, що просто перебродив, може стати причиною отруєння.
Американський центр з контролю та профілактики захворювань рекомендує пити комбучу не більше 125 мл на день. Приймати краще окремо від їжі - за дві години до або через 1,5-2 години після їжі.
Для приготування напою потрібен сам гриб - куплений в інтернеті, подарований іншими шанувальниками напою або вирощений самим, для цього потрібно просто купити пляшечку комбучі. Потім заварений та остуджений солодкий чай та трилітрова банка.
Гриб кладеться в банку, заливається чаєм, накривається марлею в кілька шарів і забирається в тепле темне місце на 3-5 днів. Згодом готовий напій зливається, а гриб заливається новим чаєм.
Раз на місяць гриб потрібно промивати водою, його зайві шари видаляти з банки, не тримати на протязі і стежити, щоб у банку нічого не потрапляло.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Live Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.