Що потрібно їсти для здоров'я печінки

Читать на русском

Один із головних органів у нашому організмі має найтісніший зв'язок із харчуванням

Читать на русском
печінка хвороби ягоди цибуля часник
Антиоксиданти в раціоні допомагають печінці справлятися з усіма численними завданнями.

Один із головних органів у нашому організмі має найтісніший зв'язок із харчуванням

За ступенем важливості для людського організму печінка цілком порівнянна із серцем, адже вона виконує для нас безліч функцій. Фільтрує кров, видаляючи з неї токсини та відходи, обробляє вуглеводи, жири та білки, отримані з їжі, перетворюючи вуглеводи на глюкозу - основне джерело енергії для організму. Печінка зберігає вітаміни A, D, E і K, мінерали та глюкозу, виробляє жовч, що допомагає травленню. Захищає організм від інфекцій та хвороб, допомагає підтримувати баланс гормонів.

Враховуючи, як багато функцій печінки пов'язані з обробкою та засвоєнням їжі, цей орган має найтісніший зв'язок із харчуванням. Тому коли в раціоні є продукти для здоров'я печінки, це сприятливо позначається не тільки на ній, а й на всьому організмі.

Продукти для печінки

Щоб печінка могла ефективно та безперебійно виконувати безліч своїх завдань, разом із їжею в організм повинні надходити необхідні для її здоров'я корисні речовини, вітаміни та мінерали.

Один із головних помічників печінки - це харчування.
Один із головних помічників печінки – це харчування.

Що корисно печінці:

  1. Антиоксиданти:  вітаміни С та E, бета-каротин допомагають захищати печінку від ушкоджень, спричинених вільними радикалами. Джерела: цитрусові, ягоди, горіхи, насіння, зелені овочі (шпинат, капуста) та олії.
  2. Вітаміни групи В: вітаміни B2, B6, B12, ніацин (вітамін B3) та фолієва кислота (вітамін B9) відіграють важливу роль у метаболізмі в печінці, забезпеченні енергії, синтезі білків та гормонів. Джерела: м'ясо, риба, яйця, молочні продукти, злаки, горіхи та зелені овочі.
  3. Жиророзчинні вітаміни:  вітаміни D, A, E і K беруть участь у метаболізмі та захисті печінки. Джерела: риба, молочні продукти, яйця, зелені овочі, печінка та олії.
  4. Мінерали: цинк сприяє загоєнню тканин печінки та захищає її клітини від ушкоджень. Селен - захист від окисного стресу та запальних процесів. Магній  полегшує виведення жовчі та активує ферменти. Тому харчування для печінки має включати: індичку, курку, бобові, зернові, морепродукти - джерела цинку. Горіхи та насіння, яловичина, зернові, гриби, яйця, селера та шпинат - джерела селену. Зелені овочі, темний шоколад, зернові та злаки, мідії та креветки - джерела магнію.
  5. Омега-3 жирні кислоти: допомагають у захисті печінки від запалення. Джерела: жирна риба - лосось, сардини та тріска, горіхи, насіння та олії.
  6. Харчові волокна: допомагають травленню та важливі для контролю ваги, що добре позначається на здоров'ї печінки. Джерела: яблука, груші, апельсини, банани, броколі, капуста, шпинат, помідори, вівсянка, ячмінь, гречка, кукурудза, бобові, цільнозернові макарони та хліб.
За зелені овочі в раціоні печінка буде дуже вдячна.
За зелені овочі в раціоні печінка буде дуже вдячна.

Що їсти для здоров'я печінки: важливі антиоксиданти

Їхню роль у функціонуванні цього органу неможливо переоцінити, оскільки це головні помічники у всіх завданнях, за які відповідає печінка.

Що роблять антиоксиданти: 

  • Захищають від окислювального стресу, якому печінка постійно піддається через обробку токсинів.
  • Підтримують детоксикацію: печінка – головний “чистильник” організму, а антиоксиданти допомагають їй у цьому процесі, захищаючи її клітини від ушкоджень, спричинених токсинами, видаляючи шкідливі речовини та підтримуючи функцію печінки.
  • Запобігають запаленням, які можуть виникати через пошкодження клітин печінки.
  • Підтримують відновлення печінки, сприяючи регенерації її тканин та покращенню її функції після ушкоджень чи хвороб.
  • Знижують ризики захворювань печінки: антиоксиданти у раціоні зменшують ризик розвитку жирової дистрофії печінки, гепатиту та цирозу.
Цитрусові - важливий у раціоні антиоксидант.
Цитрусові – важливий у раціоні антиоксидант.

Тобто харчування для покращення здоров'я печінки неможливо без продуктів-антиоксидантів. Їх ми можемо знайти у цій п'ятірці :

  1. Фрукти та ягоди:  чорниця, малина, журавлина та ожина, апельсини, грейпфрути та лимони.
  2. Овочі: темно-зелені - шпинат, калі, броколі та капуста. Червоні та помаранчеві - морква, червоний перець і гарбуз.
  3. Горіхи та насіння: волоські горіхи, мигдаль, фундук, лісові та кедрові горіхи, лляне насіння, чіа та кунжут.
  4. Зелений чай - містить поліфеноли, які є потужними антиоксидантами і допомагають захистити печінку від пошкоджень.
  5. Часник та цибуля - за рахунок змісту аліцину та інших сполук із сіркою, які мають антиоксидантні та протизапальні властивості.

Як покращити печінку

Печінка має дивовижну здатність до регенерації - це єдиний орган у людському організмі, здатний відновлювати свої тканини після пошкоджень та навіть часткового видалення. Але це не означає, що з нею можна поводитися, як заманеться.

По-перше, не всі пошкодження печінки можуть бути відновлені. Наприклад, при тривалому та сильному пошкодженні, викликаному алкоголем, вірусами або тривалим запаленням, процес відновлення може бути порушений, і це може призвести до хронічних захворювань печінки – цирозу або раку.

Алкоголь та здоров'я печінки несумісні.
Алкоголь та здоров'я печінки несумісні.

По-друге, для підтримки здоров'я цього важливого органу важливі не тільки корисні продукти для печінки в раціоні, але і ще ряд умов. Найважливіші:

Помірне вживання алкоголю чи його повна відсутність: спиртне сприяє розвитку жирової дистрофії печінки, алкогольного гепатиту та цирозу.

Фізична активність: зв'язок найпряміший - регулярні фізичні вправи сприяють зниженню рівня жирів у печінці. Крім того, тренування покращують обмін речовин та знижують запалення.

Підтримка здорової вагизайва вага збільшує ризик розвитку жирової дистрофії печінки та інших захворювань.

Уникнення токсинів: уникайте контакту з токсичними речовинами у побутовій хімії та пестицидах, приймайте медикаменти лише за призначенням лікаря.

Медичний контроль: стежте за рівнем холестерину, глюкози в крові та артеріального тиску - діабет та гіпертонія негативно впливають на здоров'я печінки.

Уникнення вірусних інфекцій: це стосується запобіжних заходів щодо вірусних гепатитів В і С.

Підписуйтесь на наш  Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.