Один із головних органів у нашому організмі має найтісніший зв'язок із харчуванням
За ступенем важливості для людського організму печінка цілком порівнянна із серцем, адже вона виконує для нас безліч функцій. Фільтрує кров, видаляючи з неї токсини та відходи, обробляє вуглеводи, жири та білки, отримані з їжі, перетворюючи вуглеводи на глюкозу - основне джерело енергії для організму. Печінка зберігає вітаміни A, D, E і K, мінерали та глюкозу, виробляє жовч, що допомагає травленню. Захищає організм від інфекцій та хвороб, допомагає підтримувати баланс гормонів.
Враховуючи, як багато функцій печінки пов'язані з обробкою та засвоєнням їжі, цей орган має найтісніший зв'язок із харчуванням. Тому коли в раціоні є продукти для здоров'я печінки, це сприятливо позначається не тільки на ній, а й на всьому організмі.
Щоб печінка могла ефективно та безперебійно виконувати безліч своїх завдань, разом із їжею в організм повинні надходити необхідні для її здоров'я корисні речовини, вітаміни та мінерали.

Що корисно печінці:

Їхню роль у функціонуванні цього органу неможливо переоцінити, оскільки це головні помічники у всіх завданнях, за які відповідає печінка.
Що роблять антиоксиданти:

Тобто харчування для покращення здоров'я печінки неможливо без продуктів-антиоксидантів. Їх ми можемо знайти у цій п'ятірці :
Печінка має дивовижну здатність до регенерації - це єдиний орган у людському організмі, здатний відновлювати свої тканини після пошкоджень та навіть часткового видалення. Але це не означає, що з нею можна поводитися, як заманеться.
По-перше, не всі пошкодження печінки можуть бути відновлені. Наприклад, при тривалому та сильному пошкодженні, викликаному алкоголем, вірусами або тривалим запаленням, процес відновлення може бути порушений, і це може призвести до хронічних захворювань печінки – цирозу або раку.

По-друге, для підтримки здоров'я цього важливого органу важливі не тільки корисні продукти для печінки в раціоні, але і ще ряд умов. Найважливіші:
Помірне вживання алкоголю чи його повна відсутність: спиртне сприяє розвитку жирової дистрофії печінки, алкогольного гепатиту та цирозу.
Фізична активність: зв'язок найпряміший - регулярні фізичні вправи сприяють зниженню рівня жирів у печінці. Крім того, тренування покращують обмін речовин та знижують запалення.
Підтримка здорової ваги: зайва вага збільшує ризик розвитку жирової дистрофії печінки та інших захворювань.
Уникнення токсинів: уникайте контакту з токсичними речовинами у побутовій хімії та пестицидах, приймайте медикаменти лише за призначенням лікаря.
Медичний контроль: стежте за рівнем холестерину, глюкози в крові та артеріального тиску - діабет та гіпертонія негативно впливають на здоров'я печінки.
Уникнення вірусних інфекцій: це стосується запобіжних заходів щодо вірусних гепатитів В і С.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.