Цю юшку готували ще козаки
Рецепт запорізької страви сподобається всім любителям козацької кухні. Готувати його просто. А щоб смакувало ще краще, Інформатор має для вас смачну пораду.
Цього року 5 жовтня відзначається День міста Запоріжжя. З цієї нагоди приготуємо козацьку щербу. Це рибна юшка з кількох видів риби, яку варили ще козаки. Пропонуємо вам рецепт щерби з книги Зіновії Клиновецької "Страви й напитки в Україні".
Ця книга була видана ще у 1913 році та містить більше тисячі стародавніх рецептів страв національної кухні, які були поширеними в Україні. Авторка книги пропонує готувати щербу не лише з окунів, але й з йоржів, проте ми адаптуємо рецепт.
Добре промийте рибу, зніміть луску за допомогою ножа. Виріжте зябра та плавники, відріжте голови та хвости, зріжте м’ясо, виберіть з нього кістки.
Складіть кістки та голови в каструлю, залийте холодною водою та поставте на вогонь. Покладіть цибулю, перець, лавровий лист та сіль. Варіть протягом 2-3 годин, поки бульйон добре не увариться та його кількість не зменшиться.
Процідіть бульйон через сито та перелийте назад у каструлю. Доведіть до кипіння. Покладіть м’ясо риби та відваріть до готовності – близько 15 хвилин. Додайте нарізаний свіжий кріп, петрушку й подавайте.
Порада від Інформатора: у щербу можна додавати картоплю або крупу – наприклад, пшеничну, пшоно чи сухий горох.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.