Що та коли їсти, аби не спровокувати ще більших негараздів зі здоров'ям
Часто в побуті можна почути вираз "щадна дієта", мовляв, вона має певну терапевтичну дію. Та чи це так, чи це черговий міф, пояснив популярний в Україні лікар Євген Комаровський. За його словами, в медицині немає такого поняття, як щадна дієта. Однак, всім відомо, що картопля пюре травиться швидше, ніж горох. Тож, зрозуміло, що людям, які мають проблеми з травленням, цілком логічно вживати першу страву і намагатись уникати другої.
Принаймні до моменту усунення загострення захворювань шлунково-кишкового тракту в осінньо-весінній період. Те саме стосується пацієнтів після стоматологічних операційних втручань, а також операцій на черевній порожнині. Щадна дієта також показана при порушеннях ковтання.
Крім того, щадна дієта актуальна під час гострих кишкових захворювань та на етапі одужання від них. Повертатись до харчування слід, уникаючи надмірно жирних та молочних страв у великій кількості - через тимчасову лактозну недостатність, і великої кількості клітковини (сирі овочі та фрукти), радить лікар. Їсти небагато - це також один зі способів харчуватись щадно.
До продуктів щадної дієти при цьому можна віднести кремоподібні чи рідкі, негострі продукти. Не бажано їсти й пити, скажімо:
За словами лікаря Комаровського, медицина передбачає так звану "м'яку" дієту, з огляду не на її вміст, а на консистенцію продуктів. Вона включає такі м'які варені продукти:
"Головна перевага щадної дієти полягає в тому, що від неї можна поступово відмовитись, додаючи в раціон те, що раніше було не можна!" - підкресли лікар Комаровський.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.