Щадна дієта: її не існує в медицині, але вона допомагає

Читать на русском

Що та коли їсти, аби не спровокувати ще більших негараздів зі здоров'ям

Читать на русском
Дієта, корисні поради, здоров'я, лікар Комароський, медицина
Кому тимчасово потрібно харчуватись щадно, тобто з обмеженнями.

Що та коли їсти, аби не спровокувати ще більших негараздів зі здоров'ям

Часто в побуті можна почути вираз "щадна дієта", мовляв, вона має певну терапевтичну дію. Та чи це так, чи це черговий міф, пояснив популярний в Україні лікар Євген Комаровський. За його словами, в медицині немає такого поняття, як щадна дієта. Однак, всім відомо, що картопля пюре травиться швидше, ніж горох. Тож, зрозуміло, що людям, які мають проблеми з травленням, цілком логічно вживати першу страву і намагатись уникати другої.

Принаймні до моменту усунення загострення захворювань шлунково-кишкового тракту в осінньо-весінній період. Те саме стосується пацієнтів після стоматологічних операційних втручань, а також операцій на черевній порожнині. Щадна дієта також показана при порушеннях ковтання. 

Крім того, щадна дієта актуальна під час гострих кишкових захворювань та на етапі одужання від них. Повертатись до харчування слід, уникаючи надмірно жирних та молочних страв у великій кількості - через тимчасову лактозну недостатність, і великої кількості клітковини (сирі овочі та фрукти), радить лікар. Їсти небагато - це також один зі способів харчуватись щадно. 

До продуктів щадної дієти при цьому можна віднести кремоподібні чи рідкі, негострі продукти. Не бажано їсти й пити, скажімо:

  • горіхи, зернобобові, насіння,
  • гострі спеції та приправи,
  • алкоголь,
  • кофеїн,
  • цитрусові,
  • томати,
  • жирну та смажену їжу,
  • капусту,
  • кукурудзу,
  • огірки,
  • сухофрукти,
  • тверді сири,
  • цільнозерновий хліб.

За словами лікаря Комаровського, медицина передбачає так звану "м'яку" дієту, з огляду не на її вміст, а на консистенцію продуктів. Вона включає такі м'які варені продукти:

  • моркву,
  • квасолю,
  • кабачки,
  • картоплю,
  • крім того, фрукти без шкірки (печене яблуко, банани, авокадо, персики),
  • яйця (омлет),
  • м'які сири, пудинги, йогурти,
  • каші (вівсяна, пшенична, манна, гречана та інші).
  • варені та подрібнені м'ясо, птицю, рибу.
  • бульйони.

"Головна перевага щадної дієти полягає в тому, що від неї можна поступово відмовитись, додаючи в раціон те, що раніше було не можна!" - підкресли лікар Комаровський. 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.