Які прострочені продукти можна купити, а від чого краще відмовитися

На деяких продуктах з терміном зберігання, що закінчився, можна відчутно заощадити

консерви термін придатності прострочені продукти
Деякі продукти тривалого зберігання можуть бути безпечними і після закінчення терміну придатності.

В умовах зростання цін на продукти, за якими не встигають ні зарплати, ні пенсії, кожен викручується, як може. А ринок, що чуйно реагує на будь-які зміни купівельної спроможності українців, підсовує нам рятувальне коло у вигляді магазинчиків, ринкових точок та маленьких відділів зі зниженими в ціні товарами. Одна проблема - це не побутова хімія, не посуд чи шкарпетки, а продукти, у яких ось-ось закінчиться термін придатності. Спокуса велика, адже ціни мінімум на третину менші, ніж у супермаркетах, Але й сумніви мучать: ну, куплю я півлітрову банку томатної пасти, візьму три ложки - і що далі, викидати?

Крім того, за два роки війни багато хто виявив, що не з'їли масу продуктів, куплених у перші дні паніки, “про запас”. Тепер ці консерви, супи в пакетах, розчинні каші і швидка локшина з терміном зберігання, що закінчився, докірливо дивляться з полиць, і рука не піднімається викинути.

Пропонуємо розібратися, що можна їсти і після закінчення терміну зберігання, а що краще не купувати і не використовувати в їжу.

Придатність та зберігання: чий термін важливіший

На перший погляд, здається, що це все одно й те саме, але якраз у ситуації, коли хочеться заощадити без шкоди здоров'ю, треба розуміти різницю між ними.

Термін придатності - це те, чого потрібно дотримуватись, оскільки його закінчення дає старт ризику отруєння. Причому вигляд, запах і смак їжі, які не викликають жодних підозр, нічого не означає, тому краще не купувати або викинути.

Термін зберігання - більш м'яка умова, орієнтована на якість продукту. І якщо він зберігався за всіма правилами, а упаковка не пошкоджена, максимум шкоди може полягати у зміні смаку чи текстури. Тобто ніхто не отруїться консервованою кукурудзою через пів року після закінчення терміну зберігання, але вона може бути не такою соковитою.

Для власної безпеки потрібно уважно вивчати етикетки.
Для власної безпеки необхідно уважно вивчати етикетки.

Що можна їсти

Список це досить великий, але все-таки перед вживанням продуктів після закінчення терміну придатності необхідно ретельно перевірити їх на наявність ознак псування. І передумати їсти, якщо виявили плісняву, неприємний запах або змінений смак. Отже, що годиться на їжу:

  • Консервовані супи, кукурудза, горошок, квасоля, томати
  • Томатна паста, соус, кетчуп 
  • Чай та кава
  • Шоколад
  • Оливкова олія першого віджиму
  • Сухі сніданки 
  • Арахісова паста 
  • Згущене молоко 
  • Спеції 
  • Супи та локшина швидкого приготування
  • Макарони із твердих сортів пшениці
  • Крупи: рис, гречка, пшоно, вівсянка не швидкого приготування, манка із твердих сортів пшениці
  • Борошно
  • Цукор та сіль
  • Какао-порошок
  • Сухофрукти 
  • Сиропи
  • Соуси 
  • Горіхи 
  • Цільнозернове печиво
Продовжити життя горіхам та сухофруктам допоможе правильне зберігання.
Продовжити життя горіхам та сухофруктам допоможе правильне зберігання.

При цьому можна використовувати довше, ніж потрібно, навіть деякі продукти не тривалого зберігання. Наприклад, вершкове масло, у якого закінчується термін, можна покласти в морозилку і використовувати впродовж 1-2 місяців. Але за умови більше не заморожувати, тобто використовувати одразу.

Яйця при зберіганні до +4 градусів можна їсти ще 3-4 тижні після закінчення терміну зберігання, але тільки відвареними круто або доданими в тісто.

Не відкритий йогурт може постояти у холодильнику ще три тижні, у відкритому вигляді – тиждень.

Тісто все стерпить?

Багато хто вважає, що прострочення навіть не тривалого зберігання на кшталт сметани, несолодкого йогурту, молока цілком годиться для приготування млинців, оладок, випічки. Не кажучи вже про те, що може роками лежати, перевищуючи всі встановлені терміни зберігання – борошно, розпушувач, сода. Фахівці, які працюють із тестом, із цим категорично не згодні.

Яйця не першої свіжості придатні для простого тесту.
Яйця не першої свіжості придатні для простого тесту.

“Звичайно, ви не отруїтесь, якщо використовуєте для крему в торт прострочене згущене молоко, інше питання - яким він вийде, - розповіла Інформатору кондитер Галина Попова. - Це стосується і сухого молока, що полежало, і порошку какао - вони не зіпсуються, але молоко в процесі приготування візьметься грудочками, а какао не дасть потрібної насиченості аромату. Борошно, соду та розпушувач раджу просівати перед приготуванням, від тривалого зберігання вони злежуються. До того ж, борошно, якщо його неправильно зберігали, може почати гірчити, особливо цільнозернове. Тож, хоч це й не прийнято, у таких випадках краще її спробувати заздалегідь, щоб не довелося викидати готову страву”.

До речі, куштувати експерт радить не тільки борошно, а й сухе молоко, яке як губка вбирає запахи, і какао-порошок, і сухофрукти. Що ж до яєць, у яких закінчився офіційний термін зберігання, додавати їх краще у просте тісто, наприклад, для млинців. У кремах та тісті для тортів потрібно використовувати тільки свіжі яйця. А ось вершкове масло, вчасно врятоване заморожуванням, у тісті для випікання нічого не зіпсує.

Що з прострочення найнебезпечніше

Насамперед, потрібно враховувати час, який минув з моменту “остаточної дати”. І якщо консерви правильно зберігалися, а термін минув два тижні тому, вони все ще придатні для їжі. Зокрема, при виробництві м'ясних консервів про всяк випадок вказується менший реальний термін придатності, тобто впродовж місяця після нього вони ще їстівні та безпечні, але не довше.

У цілому, ось із чим не варто ризикувати:

М'ясні консерви: консервоване м'ясо, паштети, ковбаси та інші м'ясні продукти можуть стати небезпечними через ризик зараження бактеріями та розвиток харчових отруєнь.

Рибні консерви: можуть стати небезпечними через можливість розмноження бактерій, зокрема ті, які можуть спричинити ботулізм.

Консервовані овочі та фрукти з низьким рівнем кислотності: через можливе розмноження бактерій та мікроорганізмів. До них відносяться мариновані кабачки та патисони, консервована морква, маринований або солона буряк, консервовані персики, ананаси, груші, абрикоси.

Консервовані молочні продукти: молоко, вершки та інші молочні продукти можуть стати небезпечними через ризик зараження бактеріями.

Консервовані гриби: через небезпеку ботулізму

З рибними консервами краще не ризикувати через небезпеку ботулізму.
З рибними консервами краще не ризикувати через небезпеку ботулізму.

Стоп-знаки: коли краще викинути чи не купувати

Ушкодження на банках або пляшках можуть бути ознакою того, що продукт зіпсувався або може бути небезпечним для вживання. Ось кілька ознак, на які слід звернути увагу:

Деформація чи опуклість кришки: якщо кришка банки опукла або деформована, це може вказувати на активний процес розкладання всередині банки, що є результатом бактеріального зростання та виділення газів.

Будь-які сліди на кришці означають, що для їжі цей продукт не годиться.
Будь-які сліди на кришці означають, що для їжі цей продукт не годиться.

Ушкодження кільця ущільнювача: якщо кільце навколо кришки пошкоджене або відсутнє, це може призвести до проникнення повітря та мікроорганізмів усередину банки, що може спричинити псування продукту.

Ушкодження скла чи пластика: якщо скляна або пластикова пляшка мають тріщини, сколи або інші пошкодження, це ризик проникнення бактерій або повітря у продукт.

Ушкодження металевої кришки: якщо на ній є сліди іржі або корозії, це може призвести до втрати герметичності та дозволити бактеріям потрапити до продукту.

Підозрілі патьоки у банці: якщо ви відкрили металеву банку та виявили всередині жовті патьоки, значить, почався процес окислення металу. І це не лише впливає на смак, а й небезпечно для здоров'я.

При виявленні якихось із цих ознак краще забути про економію - лікуватися обійдеться дорожче.

Підписуйтесь на нашій Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Informator.ua Україна на часі Youtube